Cand si de ce zambesc bebelusii?

Publicat pe 09.02.2011 la 18:14 Actualizat pe 09.02.2011 la 18:15

Vrei sa afli in ce mod iti poti face copilul sa zambeasca mai mult si de ce este acest lucru atat de important pentru relatia voastra? Ai mai jos un mic ajutor in aceasta privinta.

De obicei, te entuziasmezi la primele zambete ale bebelusului fara sa stii ca, de fapt, acestea sunt cauzate de un reflex in primele sase saptamani.

Cel mai adesea observi zambetul in timp ce micutul doarme - tocmai pentru ca anumite reflexe ale corpului sunt activate in faza REM (Rapid Eye Movement) a somnului, iar unul dintre aceste reflexe este zambetul.

Dupa sase saptamani ai de-a face cu un zambet declansat de un stimul anume. Nici atunci, insa, zambetul nu e un raspuns social, ci unul senzorial - copilul poate zambi pentru ca a atins un material moale sau pentru ca a mirosit ceva frumos.

Abia dupa doua-trei luni apar primele zambete care nu mai sunt doar un raspuns senzorial la un stimul, ci o incercare de a se conecta cu cei din jur. Atunci, bebelusul incepe sa zambeasca la vederea ta, a tatalui si a celor apropiati. Micutul va zambi mai larg daca te vei apropia sa-l iei in brate si isi va misca manutele si piciorusele frenetic, ca semn de intampinare.

Indiciu de buna dezvoltare

Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, insa ar trebui sa iti pui semne de intrebare daca dupa cinci luni nu vezi gurita deschisa intr-un zambet - zambetul este un indiciu despre dezvoltarea bebelusului.

Un bebelus de peste noua luni nu mai e asa sociabil ca la sase luni - se instaleaza deja anxietatea fata de straini. In schimb, incepe sa rada la jocuri ca "de-a v-ati ascunselea". Bebelusul invata ca doar pentru ca nu vezi un obiect, nu inseamna ca el nu mai exista.

Intre 18 luni si trei ani, avem de-a face cu o alta perioada de zambete si ras. Chiar daca este inca mic, copilul tau realizeaza pe zi ce trece cam cum merg treburile - care sunt tiparele, care sunt regulile, care e ordinea corecta etc.

Vei observa ca va tinde sa te corecteze in momentul in care te-ai abatut de la ordinea pe care el o stie si o poate prevedea. El face asta intr-o maniera serioasa, dar poti folosi aceasta mica pasiune pentru control intr-un mod amuzant. Garantat vei obtine rasete daca din "greseala" iti vrei trage perechea de pantaloni pe cap, si nu in picioare.

FOTO: Hepta.ro

În articolul

Cand si de ce zambesc bebelusii?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Filmul tragediei din Suceava: Crimă cu premeditare ascunsă în spatele unui accident fatal? Ce au descoperit poliţiştii în casa lui Sebastian
a1.ro
Povestea puiului de câine care „evadează” i-a înduioșat pe internauți. Ce ascunde imaginea simpatică, de fapt: „A rămas singură”
HelloTaste.ro
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Catine
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
useit.ro
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
as.ro
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
MediCOOL
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
MediCOOL
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
HelloTaste
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
x