Ce invata copiii care asista la certurile parintilor lor

Publicat pe 15.10.2010 la 14:01 Actualizat pe 15.10.2010 la 14:09

A te certa in fata copiilor nu este doar prilej pentru ca ei sa isi puna anumite intrebari, ci si sa le contureze mentalitatea cu care vor porni in viata.

Multi dintre noi am trecut macar o data prin aceasta situatie: fiind in plina cearta cu partenerul de viata observam la un moment dat ca cineva ne priveste cu ochi mari din pragul usii - copilul. Intrebarea fireasca este: ce efect au astfel de certuri asupra copiilor?

O neintelegere ocazionala, in care va tratati cu respect si prin care incercati sa gasiti o solutie este de fapt un lucru benefic pentru copii. Este un mod prin care ei pot invata la randul lor cum sa se descurce in astfel de situatii.

Insa cele in care va repetati, va insultati, in care mai mult va exprimati furia decat sa rezolvati problema, nu pot aduce. nimic bun. Daca va umiliti unul pe celalalt, copiii vor invata sa faca si ei acelasi lucru cu altii, mai mult, se vor purta asa cu voi cand vor ajunge la varsta adolescentei.

Le poate afecta relatiile viitoare

Copiii se sperie cand ii vad pe parintii lor certandu-se, iar mai tarziu devin dezgustati de acest obicei, ei intrebandu-se cum pot trai asa doi oameni. Exista riscul ca ei sa dezvolte o teama de a se gasi intr-o relatie asemanatoare, iar ca adulti vor avea tendinta de a iesi destul de repede din relatii.

Desi trauma prin care trec copiii la divortul parintilor lor este destul de mare, este mai rau pentru cei care stau intr-o familie in care adultii sunt nefericiti, iar relatia lor este una exploziva, dureroasa.

Daca cei mici sunt martorii unei certe, nu va prefaceti ca nu s-a intamplat nimic, ci discutati si cereti-le scuze. Asigurati-i ca va iubiti si formulati totul pe intelesul lor "Imi pare rau ca eu si tati ne-am certat aseara. Amandoi ne simtim rau dupa ce ne spunem astfel de cuvinte. Totul are rezolvare atunci cand se vorbeste calm, frumos si nu se ridica tonul".

Dar nu puteti folosi aceasta scuze de prea multe ori - dupa un timp, explicatiile vor suna false. De aceea, in momentul in care simtiti ca lucrurile va scapa de sub control, luati o pauza. Apoi gasiti un moment potrivit, cand sunteti amandoi linistiti, pentru a discuta si a gasi solutii, a lamuri ce va deranjeaza unul la celalalt.

Urmareste si a1.ro

Foto: guystuffcounseling.com

În articolul

Ce invata copiii care asista la certurile parintilor lor

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x