Ce sfaturi ii dai copilului tau daca nu este popular

Publicat pe 07.06.2011 la 13:11

Copiii populari sunt mereu la fel: poarta haine scumpe, sunt buni la sport, iau note mari la scoala, sunt veseli si extrovertiti. Cei care nu se incadreaza in tipar sunt lasati de multe ori pe dinafara, sunt neintelesi si considerati ciudati. Copiii populari le fac viata un iad celorlalti, fie ca este intentionat sau nu.

Copiii timizi se tem sa se planga, gandindu-se ca reputatia lor va fi distrusa, ca a spune ce ii doare este semn de splabiciune. Din cauza stresului insa, copiii pot suferi de dureri de stomac, anxietate si alte probleme medicale ce deriva din faptul ca sunt mai mereu incordati la cursuri. Ei au nevoie de o modalitate eficienta pentru a face fata presiunii sociale. Sunt cateva lucruri pe care ar trebui sa eviti sa le spui, oricat de bine intentionat ai fi:

1. Nu ii spune fetitei tale ca ea este mai frumoasa de fapt decat fetita cea mai populara din scoala si ca rivala ei este invidioasa si de aceea o trateaza asa. Nu iti ajuti copilul daca il minti, pentru ca la un moment dat va realiza acest lucru si totul se va intoarce impotriva ta.

2. Nu ii spune copilului ca tot ce trebuie sa faca este sa ii ignore si sa nu puna la suflet, pentru ca el este un copil bun si ei nu vad acest lucru. Se va simti neinteles si ca de fapt dai vina pe el, ca are el o problema pentru ca le acorda atat de multa importanta. Ar putea parea si ca minimalizezi ce i se intampla si ca din nou il minti, pentru ca el stie ca daca ar fi ca ceilalti: frumos, vesel, volubil si nu atat de timid, s-ar putea face mai placut.

3. Nu ii spune copilului cat de destept si interesant este el in comparatie cu ceilalti. Nu-i critica nici colegii pentru ca poarta haine scumpe spunand ca ti se pare ceva stupid si inutil. Copiii vor sa se integreze si nu inteleg astfel de explicatii.

Copiii au nevoie sa stie ce sa faca intr-o astfel de situatie. Iata cateva exemple pentru a sti cum sa iti ajuti copilul:

1. Aculta-l cu atentie, fara sa judeci. Ai rabdare sa vezi exact ce vrea sa iti transmita si fii empatic fata de suferinta sa, fara sa exagerezi sau minimalizezi. Are nevoie in primul rand de cineva care sa il asculte si sa il inteleaga.

2. Incearca sa vezi exact ce il deranjeaza. Daca este faptul ca un grup de copii au mers dupa ore la un suc si el nu a fost invitat, de ce crede ca s-a intamplat acest lucru. Explica-i care este comportamentul copiilor in general, ca acestia au uitat de el poate pentru ca nu interactioneaza atat de des, sau poate s-au gandit ca daca il invita pe el, ar trebui sa ii invite si pe prietenii lui, sau ca nu il cunosc suficient de bine.

Uneori poate fi neintentionat. Sugereaza-i ca daca viitoare poate sa le spuna ca vrea sa fie inclus in astfel de activitati si sa descopere ca ceilalti copii nu stiau daca i-ar placea sau nu acest lucru.

3. Incearca sa iti ajuti copilul sa faca mai multe alegeri si sa isi dezvolte gandirea. Observa daca problema nu tine de faptul ca el nu este foarte prietenos si daca nu este intr-o masura si vina ta. Este posibil ca parintii celorlalti copii sa isi lase copiii sa ii invite pe altii acasa sau poate pur si simplu sa aiba mai multe posibilitati de a fi pe placul celor mici. Poti sustine copilul sa devina mai placut celor din jur daca faci din casa ta un loc primitor pentru prietenii lui.


Citeste si a1.ro!

Foto: asdhelp.com

În articolul

Ce sfaturi ii dai copilului tau daca nu este popular

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 4 aprilie 2025. Gemenii se gândesc la vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Bancă vs. Fidelis: Cât câștigi în plus dacă investești 100.000 de lei în titluri de stat față de un depozit bancar, timp de un an
a1.ro
Cine este și cum arată soțul Alinei Chivulescu. Dan Chișu este guest star în Iubire cu parfum de lavandă
HelloTaste.ro
Cremă de banane și avocado. O combinație fină și catifelată
Catine
Estonian Kringel, împletitura dulce și aromată a Estoniei
useit.ro
Funcția ChatGPT care a atras 1 milion de utilizatori într-o singură oră. Pentru ce opțiune există o „cerere biblică”
as.ro
Ce avere are magnatul român cu o poveste de viaţă impresionantă. Cum a reuşit să-şi câştige primii bani
MediCOOL
Uleiul de rapiță: proprietăți, beneficii și riscuri
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
DeParinti
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
MediCOOL
Beneficiile și riscurile uleiului de palmier. Care sunt utilizările sale
HelloTaste
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
close
x