Ce trebuie sa stii despre alaptarea copilului nascut prematur

Publicat pe 13.07.2011 la 13:53

Alaptarea, desi poate fi mai dificila cu un bebelus nascut prematur, este lucrul pe care il poti face pentru a-i oferi micutului tau un start bun in viata.

Alaptarea este modalitatea de a-i oferi o nutritie perfecta copilului prematur, mai ales ca laptele matern se adapteaza automat nevoilor sale. Acest lucru este extrem de important pentru ca laptele matern nu ofera doar cantitatea necesara de calorii, acizi grasi, vitamine si proteine, dar il ajuta in mai multe moduri. Este mai usor de digerat decat laptele praf, un lucru extrem de important pentru bebelusii prematuri care nu au sistemul digestiv complet dezvoltat.

Oamenii de stiinta inca incearca sa gaseasca formula perfecta care sa imite laptele matern. Laptele matern contine componente nutritive, precum si componente care il ajuta sa lupte impotriva infectiilor. De altfel, cam 80% din celulele ce se gasesc in lapte sunt macrofage. Macrofagele sunt celule care tin departe virusii si infectiile. Deoarece prematurii sunt expusi unui risc mai mare de infectie, a-i oferi bebelusului lapte matern este cu atat mai important.

Inainte de a incepe alaptarea

Daca bebelusul se naste mai devreme, posibil sa nu ai imediat lapte pentru el. Bebelusii prematuri sunt in general hraniti printr-un tub gastric imediat dupa nastere, in special daca au mai putin de 33 de saptamani. Reflexul de sugere nu le este dezvoltat decat in jurul a 32-33 saptamani de gestatie. Pentru a-ti ajuta bebelusul sa suga, exista cateva lucruri pe care le poti face:

Ofera-i cat mai mult contact piele pe piele

Multe spitale incurajeaza ca mama sa isi tina puiul nascut prematur cat mai aproape de ea. Trebuie sa fie insa suficient de stabil incat sa respire singur sau sa aiba nevoie de ajutor minimal. De asemenea, trebuie sa aiba un ouls normal, un nivel al oxigenului adecvat si sa nu ii fie rece. A tine copilul gol lipit de pielea ta ii ofera acestuia sentimentul de siguranta si va ajuta in stabilirea unei legaturi. Ii ajuta si sa se pregateasca pentru alaptat.

Pomparea laptelui pentru un prematur

Bebelusul tau nu va fi capabil sa suga imediat, insa ii poti oferi cea mai buna nutritie pompand lapte pentru el. Este important sa faci acest lucru pentru ca daca nu poti alapta, sanii nu vor fi stimulati sa produca lapte si sa fie pregatiti pentru momentul cand cel mic va putea sa suga.

Pastreaza tot ce pompezi, indiferent de cantitate: cand incepi sa pompezi lapte pentru prima data, cantitatea de lapte obtinuta poate fi foarte mica, de culoare galbuie, ce se numeste colostru. Poate parea o cantitate infima si te poti intreba daca se merita sa o pastrezi. Colostrul este insa foarte important pentru bebelusul tau pentru ca este foarte bogat in carbohidrati, proteine si anticorpi protectori. Ar trebui sa pastrezi tot ce pompezi pentru ca cel mic oricum nu poate manca foarte mult pentru inceput.

Citeste si a1.ro!

Foto: snugbabyshop.co.uk

În articolul

Ce trebuie sa stii despre alaptarea copilului nascut prematur

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile într-o sursă de venit. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
a1.ro
Rezultate loto azi, 21 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de joi
HelloTaste.ro
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Catine
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
MediCOOL
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
MediCOOL
Tuberculoza: simptome, transmitere și opțiuni de tratament
HelloTaste
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
x