Ce trebuie sa stii despre alaptarea copilului nascut prematur

Publicat pe 13.07.2011 la 13:53

Alaptarea, desi poate fi mai dificila cu un bebelus nascut prematur, este lucrul pe care il poti face pentru a-i oferi micutului tau un start bun in viata.

Alaptarea este modalitatea de a-i oferi o nutritie perfecta copilului prematur, mai ales ca laptele matern se adapteaza automat nevoilor sale. Acest lucru este extrem de important pentru ca laptele matern nu ofera doar cantitatea necesara de calorii, acizi grasi, vitamine si proteine, dar il ajuta in mai multe moduri. Este mai usor de digerat decat laptele praf, un lucru extrem de important pentru bebelusii prematuri care nu au sistemul digestiv complet dezvoltat.

Oamenii de stiinta inca incearca sa gaseasca formula perfecta care sa imite laptele matern. Laptele matern contine componente nutritive, precum si componente care il ajuta sa lupte impotriva infectiilor. De altfel, cam 80% din celulele ce se gasesc in lapte sunt macrofage. Macrofagele sunt celule care tin departe virusii si infectiile. Deoarece prematurii sunt expusi unui risc mai mare de infectie, a-i oferi bebelusului lapte matern este cu atat mai important.

Inainte de a incepe alaptarea

Daca bebelusul se naste mai devreme, posibil sa nu ai imediat lapte pentru el. Bebelusii prematuri sunt in general hraniti printr-un tub gastric imediat dupa nastere, in special daca au mai putin de 33 de saptamani. Reflexul de sugere nu le este dezvoltat decat in jurul a 32-33 saptamani de gestatie. Pentru a-ti ajuta bebelusul sa suga, exista cateva lucruri pe care le poti face:

Ofera-i cat mai mult contact piele pe piele

Multe spitale incurajeaza ca mama sa isi tina puiul nascut prematur cat mai aproape de ea. Trebuie sa fie insa suficient de stabil incat sa respire singur sau sa aiba nevoie de ajutor minimal. De asemenea, trebuie sa aiba un ouls normal, un nivel al oxigenului adecvat si sa nu ii fie rece. A tine copilul gol lipit de pielea ta ii ofera acestuia sentimentul de siguranta si va ajuta in stabilirea unei legaturi. Ii ajuta si sa se pregateasca pentru alaptat.

Pomparea laptelui pentru un prematur

Bebelusul tau nu va fi capabil sa suga imediat, insa ii poti oferi cea mai buna nutritie pompand lapte pentru el. Este important sa faci acest lucru pentru ca daca nu poti alapta, sanii nu vor fi stimulati sa produca lapte si sa fie pregatiti pentru momentul cand cel mic va putea sa suga.

Pastreaza tot ce pompezi, indiferent de cantitate: cand incepi sa pompezi lapte pentru prima data, cantitatea de lapte obtinuta poate fi foarte mica, de culoare galbuie, ce se numeste colostru. Poate parea o cantitate infima si te poti intreba daca se merita sa o pastrezi. Colostrul este insa foarte important pentru bebelusul tau pentru ca este foarte bogat in carbohidrati, proteine si anticorpi protectori. Ar trebui sa pastrezi tot ce pompezi pentru ca cel mic oricum nu poate manca foarte mult pentru inceput.

Citeste si a1.ro!

Foto: snugbabyshop.co.uk

În articolul Ce trebuie sa stii despre alaptarea copilului nascut prematur:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 16 aprilie 2025. Balanțele își regăsesc pofta de viață. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Sfânta şi Marea Miercuri din Săptămâna Patimilor. Tradiţii şi obiceiuri în ziua în care Iisus a fost trădat de Iuda
a1.ro
Care este ziua ta norocoasă în funcție de zodie în perioada 15-20 aprilie 2025, potrivit horoscopului. Află când îți merge bine
HelloTaste.ro
Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament
Catine
Cât timp se fierbe carnea de pui pentru salata de boeuf? Pașii ca să obții cea mai bună salată de boeuf
useit.ro
Blue Origin a făcut istorie cu primul echipaj feminin care a ajuns în spațiu. La bord s-au aflat Katy Perry și partenera lui Jeff Bezos
as.ro
Ce scrie, de fapt, în buletinul lui Ion Ţiriac. Care este numele real al magnatului român
MediCOOL
Cum influențează modul de preparare sănătatea organismului. Care sunt sfaturile farmaciștilor pentru o alimentație echilibrată
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
DeParinti
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
MediCOOL
Ce este indicat să știi despre prăjire. Cum poți folosi această metodă de gătit într-un mod mai sănătos
HelloTaste
Ciocolată de casă în foi de napolitană – Rețetă clasică
close
x