Ce trebuie sa stii despre alimentatia nou-nascutilor
Publicat pe 22.12.2010 la 23:38
Nou nascutii trebuie hraniti des, cam de 15 ori pe zi in 24 de ore, in primele zile de viata. Bebelusii au nevoie de catitati mici si dese de lapte care le ofera caloriile necesare pentru o crestere rapida, fara a le solicita prea mult stomacul, ci permitandu-le sa isi ia singuri cat au nevoie.
Copiii care sunt hraniti cu biberonul ar trebui sa urmeze pe cat posibil acelasi mod de hranire ca un bebelus hranit natural. Altfel, prin fortarea unei cantitati mari de fluid si calorii la fiecare hranire, cel mic ar putea sa se obisnuiasca sa manance mai mult decat ii trebuie, ceea ce ar putea duce la o crestere a tendintei de a deveni obez
.
Mai
mult, tractul gastro-intestinal al unui copil de 2 ani este inca destul de imatur; toate enzimele digestite nu sunt complet dezvoltate iar proteinele mari ar putea fi asimilate intregi, in loc sa fie descompuse in componente pe care corpul le poate folosi. De aceea nu se recomanda adaugarea de cereale sau gris in lapte decat dupa o anumita varsta. Absorbtia de proteine intregi este de altfel legata de dezvoltarea alergiilor.
In legatura cu alimentatia mamei pe timpul perioadei de alaptare, nu exista alimente interzise. Este bine totusi sa se evite cele bogate in mercur, sau consumul ridicat de cafea si alcool. Insa atata timp cat sunt consumate cu moderatie, ele nu reprezinta nicio problema.
Companiile producatoare de lapte praf si alti inlocuitori ofera o gama de produse fortifiate cu fier si alte vitamine, insa este bine sa stii ca nu exista niciun substitut care sa inlocuiasca perfect laptele uman, iar ideea ca cel din comert este mai hranitor este complet falsa,
Foto: racheldevine.com