Ce trebuie sa stii despre cresterea in inaltime a copiilor
Publicat pe 11.03.2011 la 21:04
Inalti, scunzi, mici, mari - sunt o multime de forme si dimensiuni de copii normali si sanatosi la toate varstele.
Sexul copilului, genele mostenite de la parinti, alimentatia, activitatea fizica, problemele de sanatate, mediul in care traiesc, hormonii si stilul de viata, toti acesti factori influenteaza inaltimea si greutatea unui copil la orice varsta. Iar multi dintre acesti factori variaza de la familie la familie.
Asadar, cum isi da seama un medic daca un copil este „normal" dupa ce il masoara in inaltime si greutate? Daca se dezvolta in grafic? Sau daca are anumite probleme de sanatate care ii afecteaza cresterea?
Un medic foloseste graficele de crestere ca sa primeasca raspuns la aceste intrebari. Iata mai jos cateva informatii despre graficele de crestere si ce indica ele despre sanatatea copilului tau, conform kidshealth.org.
Graficele standard de crestere includ:
De la nastere pana la 36 luni (3 ani):
La baieti: Inaltimea si greutatea in functie de varsta
La fete: Intaltimea si greutatea in functie de varsta
La fete: circumferinta capului dupa varsta si raportul intre greutate si inaltime
La baieti: circumferinta capului dupa varsta si raportul intre greutate si inaltime
Pentru copii intre 2 si 20 de ani:
Fete: statura si greutatea in functie de varsta
Baieti: statura si greutatea in functie de varsta
Fete: raportul intre inaltime si greutate
Baieti: raportul intre inaltime si greutate
Cand e cazul sa va ingrijorati
Fiecare copil are rata sa de crestere si e o mare greseala sa iti compari copilul cu altul de aceeasi varsta, scotandu-l din contextul lui particular specific. Insa exista cateva elemente dintr-un grafic de crestere al copilului tau ce pot indica unele probleme de sanatate, cum ar fi:
* Cand procentul de crestere a greutatii sau inaltimii copilului se schimba brusc fata de rata de evolutie de pana atunci. De exemplu, inaltimea si greutatea in mod constant evolueaza cu 60% fata de controlul anterior pana la 5 ani, dupa care, brusc, dupa 6 ani inaltimea a crescut cu doar 30%, asta poate indica o problema de crestere pentru ca cel mic nu isi urmeaza propria curba de crestere. Multi copii prezinta variatii in cresterea procentuala la anumite momente din dezvoltarea lor, cum ar fi in copilarie sau la pubertate si acestea deseori pot sa nu aiba niciun motiv medical.
* Cand copilul nu creste in inaltime cu aceeasi rata cu care creste si in greutate. De exemplu, un baiat este mai inalt cu 40% decat copiii de varsta lui, dar este mai gras cu 85% decat ei, asta poate semnala o problema. Pe de alta parte, daca proportional el este si mai inalt si mai solid decat copiii de varsta lui si isi mentine aceasta rata de crestere in timp, acest lucru indica faptul ca este doar un copil mai bine dezvoltat decat altii.
Pentru orice nelamuriri in legatura cu cresterea copilului tau in inaltime si greutate, sau cu privire la care model de grafic este mai bun, cel mai bine este sa discuti cu medicul copilului, care cunoaste evolutia acestuia si care vine cu opinii particularizate.
Foto: babyfirstyear.org
Citeste si Sfatul Parintilor!