Cele 5 simboluri ale botezului
Publicat pe 04.10.2010 la 09:15 Actualizat pe 04.10.2010 la 11:24
Botezul este primul pas important prin care nou-nascutul este prezentat lumii, dar si prima sa legatura cu biserica si divinitatea. Iar la aceasta promisiune pe care nasii o fac in numele sau, sunt folosite anumite simboluri, importante pentru crestini:
1.Crucea – Atunci cand suntem botezati, primim semnul crucii pe fruntea noastra. Ea este o emblema a crestinismului, simbolul prin care cautam salvare. Totodata este semnul pe care il facem atunci cand suntem deznadajduiti, cand cautam protectie sau ne rugam lui Dumnezeu. A trece pe langa o biserica si a face cruce este si un semn de respect pentru casa Domnului, iar inainte de un drum lung, un examen important sau o incercare prin care trecem, ne simtim mai in siguranta amintindu-ne de divinitate.
2. Straiele albe – Materialele de culoare alba folosite la botez reprezinta atat puritatea, cat si manifestarea unui “om nou”. Simbolizeaza faptul ca pacatul originar nu se mai gaseste in sufletul copilului, acesta fiind curatit prin taina sacra a botezului. Copilul apartine acum lui Dumnezeu, iar portile raiului ii sunt deschise.
3. Mirul – Acesta reprezinta floarea lui Dumnezeu, iar referirile facute la el sunt numeroase. A reprezentat unul dintre cele trei daruri pe care le-au adus magii de la rasarit pruncului Iisus, iar mai tarziu, Magdalena l-a folosit pentru a-i unge picioarele.
4. Apa – Aceasta ne aminteste de faptul ca Dumnezeu este cel care ne daruieste viata. Simbolizeaza curatenia si puritatea, este cea care ne hraneste si care ne spala pacatele.
5. Lumina – Simbolul final al botezului este acela de a avea o lumanare aprinsa. Lumina, ca si apa, este esentiala vietii. Fara lumina nu ar exista viata pe aceasta planeta. Ea simbolizeaza totodata si credinta, speranta.
foto: ioffer.com