Copiii, in capcana internetului?

Publicat pe 30.08.2010 la 16:05 Actualizat pe 30.08.2010 la 16:09

Numarul copiilor din Romania care au acces la Internet este intr-o continua crestere. Ei cunosc insa prea putin pericolele care ii pandesc din spatele monitorului.


Parintii se simt depasiti de cunostintele pe care copiii lor le au despre Internet. Multi au cumparat de fapt calculatorul pentru copil, ei nestiind nici macar cum sa il deschida. Au invatat apoi incetul cu incetul cum sa-l foloseasca, dar nu se apropie nici pe departe de cunostintele pe care le au odraslele lor.


Chiar si parintii care folosesc in mod curent calculatorul si Internetul la serviciu (exceptie fac, desigur, specialistii IT) sunt nu de putine ori uimiti de cat de multe lucruri cunoaste copilul lor despre Internet. De altfel, vedem astazi din ce in ce mai des copilasi de doi-trei anisori care folosesc calculatorul. Nu stiu inca sa citeasca, dar il deschid si il inchid corect sau stiu sa ajunga la jocurile lor preferate, chiar daca ele sunt pe Internet. Iar atunci cand merg la scoala acesti micuti au deja cunostinte vaste despre utilizarea spatiului virtual.


Dar stiu ei oare ca acesta este un spatiu in care nu doar gasesti informatii si discuti cu prietenii, ci si un loc ce poate deveni extrem de periculos pentru ei si familiile lor? Aici intervine rolul esential al parintelui, care trebuie sa-si educe copilul astfel incat acesta sa inteleaga ca pericolele cu care se poate intalni in viata de zi cu zi sunt similare celor de pe net.


Tine pasul cu copilul tau

Internetul este, practic, un spatiu nelimitat, in care gasesti orice informatie necesara si te poti intalni cu orice locuitor al planetei conectat la un calculator. Asta inseamna ca aici gasesti si pedofili, si hackeri, si escroci si tot felul de alte personaje dubioase. Atunci cand copilul tau deschide un calculator conectat la Internet, el este o potentiala victima a acestor infractori ai spatiului virtual.


Pentru a-l putea ajuta si a-l feri de pericolele virtuale, care la un moment dat pot deveni reale, tu trebuie sa tii cat de cat pasul cu informatiile pe care copilul le are despre Internet. Sigur ai un prieten care este foarte priceput in domeniul IT si care te poate ajuta sa ai informatiile necesare despre utilizarea Internetului. Sau poti urma cursuri de specialitate, unde inveti si cum sa folosesti tot felul de programe cu care accesezi spatiul virtual, dar si cum sa-ti protejezi calculatorul de virusi.


Ar fi bine sa inveti si cum sa restrictionezi accesul la site-uri pe care nu vrei ca micutul tau sa le vada. Daca nu, apeleaza la prieteni sau la firme specializate, pentru a-ti proteja calculatorul si pentru a restrictiona paginile de net ce nu sunt corespunzatoare varstei copilului tau. Si de cate ori ai ocazia stai impreuna cu copilul tau atunci cand este conectat la Internet pentru a vedea ce face, cum il foloseste, ce site-uri deschide.

2010/08/30//101664-pc.jpg


Cat de sigure sunt chat-urile?

Chat-urile sunt locurile virtuale in care oricine poate intra si discuta despre orice fel de subiect. Copiii sunt extrem de atrasi de ele, pentru ca este o modalitate accesibila, in opinia lor, de a dobandi cat mai multi prieteni. Din ce in ce mai multe chat-uri sunt atent monitorizate pentru ca persoane dubioase sa nu aiba acces la ele.


Ele au administratori care urmaresc discutiile si oricine il frecventeaza poate reclama un eventual comportament neadecvat al unui partener de discutii. Poti fi exclus daca injuri sau folosesti un limbaj neadecvat.


Dar nu toate chat-urile sunt asa. Sunt altele complet libere si nerestrictionate in niciun fel. Acestea sunt des frecventate de pedofili si de personaje care, prin intermediul copiilor, pot agresa intreaga familie. Cum? Fiind o forma virtuala de comunicare, nu ai niciodata siguranta ca persoana cu care copilul tau discuta este chiar cel care spune ca este. Toti folosesc alte nume, nu pe cele reale atunci cand se inregistreaza intr-un astfel de chat. Unii isi posteaza si poza pentru a fi credibili, dar este oare a lor sau este una imprumutata?


De aceea, ca parinte, trebuie sa te asiguri ca micutul tau nu-si da niciodata datele reale vreunui partener de discutii. Sa se inregistreze intotdeauna sub un alt nume sau sa foloseasca o porecla. Sa nu dea niciodata date personale in vreo discutie, fie ca e vorba de numele real, de adresa, de numarul de telefon, de scoala la care invata sau de adresa lui de e-mail ori de messenger. Si in niciun caz sa nu-si afiseze vreo fotografie pe un astfel de chat. Nici sa nu telefoneze el celor care ii solicita acest lucru (pentru ca in acest fel cel de la capatul celalalt al firului ii poate afla numarul de telefon). Pentru ca acest gen de personaje stiu foarte bine cum sa castige increderea copiilor, au foarte multa rabdare si, nu de putine ori, reusesc sa-i faca pe micuti sa le ascunda adevarul parintilor.


Iar daca se intampla ca sa i se ceara datele cardului parintilor, atunci copilul trebuie pus in garda. El trebuie sa stie ca ceva este in neregula. Oricat de ingenios ar fi pretextul, el este intotdeauna unul fals. Iar de partea cealalta a calculatorului se afla un infractor care vrea sa profite de inocenta copilului. Daca totusi micutul tau vrea sa se intalneasca cu vreun partener de discutie, asigura-te mai intai ca discutiile pe care le are cu el sunt absolut inofensive. Daca nu esti convins, atunci te poti inregistra si tu pe acel chat (sub un pseudonim, desigur) si sa-l testezi. Pasul urmator ar fi ca la prima intalnire sa fii si tu de fata.


Cand sa te ingrijorezi

Multi copii incep de la o anumita varsta se se fereasca de parinti atunci cand utilizeaza Internetul. Pretind ca au nevoie de intimitate si le cer parintilor sa nu-i mai supravegheze tot timpul. Totusi, nu este deloc normal sa nu mai comunice deloc cu ei atunci cand vine vorba de conversatiile lor pe Internet. Parintii trebuie sa se alarmeze atunci cand observa ca odrasla lor inchide pagina de Internet cand ei intra in camera, daca sta ore intregi in fata calculatorului, purtand discutii cu necunoscuti (se intampla mai ales noaptea, cand crede ca a scapat de "stresul" parintilor).

Copilul poate, la un moment dat, sa refuze sa mai participe la activitatile familiei, se indeparteaza de prieteni si isi petrece timpul liber doar navigand pe Internet. Daca primesti telefoane de la persoane pe care nu le cunosti, atunci ai motive sa te ingrijorezi.

Un alt motiv de ingrijorare ni-l dau concluziile unui studiu israelian, din care rezulta in mod clar ca exista o foarte mare diferenta intre ceea ce cred parintii ca fac copiii lor pe Internet si ceea ce fac ei de fapt. Aici au fost interogati mai multe sute de copii si parintii lor.


Dupa strangerea datelor, specialistii israelieni au publicat urmatoarele concluzii:
- numai 4% din parinti stiau ca odraslele lor si-au dat datele personale pe net, in timp ce copiii au raspuns pozitiv la aceasta intrebare in proportie de 73%.
- 36% din copii au raspuns ca s-au intalnit cu un necunoscut cu care au vorbit pe Internet, iar 40% au recunoscut ca vorbesc regulat cu cel putin o persoana necunoscuta; numai 9% din parinti stiau ca odrasla lor s-a intalnit cu o persoana cu care a corespondat pe Internet.
- 30% din copiii cu varste intre 9 si 18 ani au recunocut ca sterg paginile de Internet pe care le-au accesat pentru ca parintii lor sa nu stie ca au intrat pe site-uri pornografice sau de alta natura indoielnica.


Toate aceste date ar trebui sa alarmeze. Esti sigur ca stii ce face copilul tau pe Internet? Ce poti sa faci? Sunt unele lucruri simple care iti pot da un anumit grad de siguranta in privinta modului in care copilul tau foloseste Internetul. Cel mai simplu este acela de a instala calculatorul intr-un loc vizibil din casa, pentru a-l putea supraveghea cat mai usor. Nu ceda atunci cand iti cere sa-l instalezi in camera lui, pentru ca acolo accesul tau va fi mult limitat.

Un alt sfat este acela de a te implica in activitatile pe care le are copilul pe net chiar de cand acesta incepe sa-l foloseasca. In acest fel il poti invata cum sa foloseasca in mod corect Internetul si cum sa se pazeasca de potentialele pericole.


Citeste Revista Felicia!
foto: sfgate.com

În articolul

Copiii, in capcana internetului?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 13 septembrie 2024. Scorpionii deschid un capitol nou. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Cine sunt sutele de mii de români care vor plăti rate mai mici. Decizia a venit de la Frankfurt
a1.ro
Adelina Chivu, primul interviu după anunțul că ea și Mihai Morar prezintă X Factor România. A revenit în televiziune după 16 ani
HelloTaste.ro
Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă
Catine
5 zodii cu cel mai bun horoscop pe 13 septembrie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
useit.ro
Dârele lăsate de avioane pe cer trebuie să fie monitorizate. Companiile aeriene au luptat împotriva deciziei UE
as.ro
Ce a putut să spună Valentina Pelinel despre socrii ei! Detalii rare despre părinţii lui Cristi Borcea
MediCOOL
Cauze ale durerilor de glezne. Ce poate sta la baza acestui disconfort
Spynews
Nuntă în familia lui Sorinel Copilul de Aur! Fratele lui, Adi de Adi, s-a căsătorit. Imagini de la eveniment / FOTO
DeParinti
Alergia la ambrozie în rândul copiilor: sfaturi pentru părinți
MediCOOL
Cum îți poți învăța copilul să aibă empatie. Rolul acesteia în sănătate mintală și dezvoltare
HelloTaste
Cum se face ciocolata Dubai cu fistic. Desertul viral, foarte ușor de făcut
x