Copilul in bucatarie - un dezastru sau un ajutor?
Publicat pe 01.06.2011 la 11:42 Actualizat pe 01.06.2011 la 11:43
Copiilor le place sa se simta utili si, in plus, invata fara sa-si dea seama tot felul de lucruri despre nutritie, ce e bun si ce nu, coordonare, planificare de activitati, rabdare. Iar daca sunt mici, cu atat mai mult isi doresc sa stea pe unde e lume mai multa, adica in bucatarie. Insa ca sa scapam de emotia accidentelor care se pot intampla cand lasi copilul sa stea in bucatarie, expertii de la Shine ne ofera cateva reguli simple.
1. Supraveghere permanenta. Niciun copil nu trebuie lasat singur in bucatarie, nici macar o clipa. Dureaza doar o secunda ca sa se intampla ceva nedorit, asa ca, chiar daca e mai multa lume prin bucatarie, asigura-te ca un adult are sarcina clar desemnata de a supraveghea copilul.
2. Copiii nu trebuie lasati sa foloseasca aragazul, cuptorul sau orice alt aparat din bucatarie.
3. E intotdeauna placut si educativ sa incurajezi copilul sa ajute la pregatirea meselor, dar e bine sa faca asta stand la masa din bucatarie, nu la blatul de lucru de pe langa aragaz, cuptorul cu microunde, filtrul de cafea, sertarele cu cutite, etc.
4. E intotdeauna mai sigur sa folosesti ochiurile din spate ale aragazului cand gatesti, nu pe cele din fata, la care copiii ajung usor. Ai grija sa intorci toate cozile tigailor si cratitelor spre interior, unde sa nu poata fi ajunse de manutele mici si agile si niciodata nu lasa mancarea de pe foc nesupravegheata.
5. Inca de la varste mici spune-i copilului tau sa nu se apropie niciodata de aragaz, cuptor sau orice alt aparat care se incinge cand e folosit si creaza o "Zona interzisa copiilor" in jurul fiecaruia dintre acestea. E indicat sa delimitezi efectiv aceste aparate cu o panglica sau sforicica sau alt gen de bariera ca sa ii aminteasca celui mic de acea zona interzisa. Insa nu uita ca, chiar si cu aceasta zona, tot e nevoie de supraveghere permanenta din partea unui adult.
6. Daca e posibil, scoate butoanele de la aragaz cand termini de gatit, ca sa fii mai sigura ca nu se intampla nimic grav daca cel mic uita ca nu are voie sa se apropie de aragaz si vine in bucatarie in lipsa ta.
7. Nu transporta niciodata lichide fierbinti (cafea, supa, ceai, ciocolata fierbinte, vin fiert, ciorba, etc) in timp ce ai in brate un copil si nu intinde niciodata cuiva o cana de lichid fierbinte peste un copil. De exemplu, daca se afla un copil in preajma, e mai sigur sa aduci ibricul cu cafea la masa si sa torni in cesti deasupra mesei. Astfel, chiar daca da peste tine copilul sau iti da peste mana, nu versi decat pe masa.
8. Nu lasa niciodata lucruri fierbinti sau taioase pe marginile mesei. Oricat de festiv ar arata, nu aprinde lumanari prin casa cand sunt copii de orice varsta in preajma. Un aranjament frumos in mijlocul mesei inconjurate de adulti e suficient. Si ai grija sa incui intr-un dulap, undeva, la inaltime, toate chibritele, brichetele si alte surse de foc.
9. Nu lasa cabluri electrice sa atarne de pe masa. Copiii le pot apuca si trage peste ei aparatele de care sunt atasate, cu tot cu continutul lor!
10. Nu pune fata de masa pe masa de la bucatarie, pentru ca risti sa o apuce copilul si sa traga peste el tot ce se afla pe masa. Cat despre masa festiva... pune pe mijloc platouri grele, nu lasa sticle sau platouri pe margine si ai grija ca macar doi adulti sa stea mereu cu coatele pe masa, ca sa fixeze fata de masa in caz ca vreunul din copii decide sa se tina de vreun colt.
Citeste si Sfatul Parintilor
FOTO: pinkandgreenmama.blogspot.com