Copilul tau are cosmaruri? Ajuta-l sa isi infrunte temerile

Publicat pe 12.11.2010 la 22:02

Cand copiii ajung la varsta de 2-3 ani, imaginatia lor se dezvolta si temerile devin ceva mai comun. Acum isi dau seama ca nu pot fi protejati de orice accident sau dezamagire de catre parintii lor si le creste simtul vulnerabilitatii. Frica depinde de varsta copilului, dar este o parte naturala din dezvoltarea sa pana la adolescenta.

Cosmarurile sunt de multe ori o reflexie a temerilor sale actuale si pot sa apara atuncu cand in viata celui mic are loc o tranzitie, cum ar fi mutatul in alta casa sau nasterea unui frate, inceperea scolii.Cele mai multe implica factori care ii cresc anxietatea, copilul simtindu-se neputincios in fatal or.

Cand sa ne ingrijoram: Cosmarurile sunt normale, dar cele foarte frecvente nu. Daca un copil viseaza urat de 3 ori pe saptamana sau chiar mai des, atunci trebuie cautat motivul pentru care acest lucru are loc pentru ca poate insemna ca cel mic este foarte stresat, ca trece printr-o perioada dificila.

Daca ceea ce viseaza sau temerile sale nu il lasa sa isi desfasoare activitatile in mod normal si il fac sa fie absent, trist, temator sau dependent de prezenta celor din jur, ar trebui sa luat in calcul vizitatea unui specialist pentru a descoperi sursa problemei si a va sfatui in gasirea unei solutii.

Fiti empatic: Nu minimalizati temerile celui mic. Dati-i de inteles ca oricine trece prin momente in care ii este teama. Cu toate acestea, nu va comportati ca si cum temerile lui sunt reale. De exemplu, daca ii este teama de faptul ca in dulap este un urs fioros, puteti lasa lumina aprinsa si sa tineti usa deschisa pentru a-i alunga din frica, dar nu incepeti sa urmariti prin casa un urs imaginar, in incercarea de a-l alunga. Nu veti face altceva decat sa intariti ideea ca ursul chiar exista si cel mic are intr-adevar motive sa se teama.

Evitati lucrurile care l-ar putea speria: Fiti atenti la ce se uita cel mic la televizor: fie ca este vorba de filme de groaza sau chiar programe care contin stiri violente. De asemenea, evitati sa purtati discutii in cuplu care l-ar putea ingrijora pe cel mic.

Oferiti-i alegeri: Rugati copilul sa faca o lista cu lucrurile care l-ar putea face sa se simta mai in siguranta la culcare. Ar putea fi o lumina lasata aprinsa, usa deschisa, o jucarie care sa il vegheze de pe un scaun? Asigurati-l ca veti veni in timpul noptii in camera sa si veti verifica daca totul este in regula. Oferindu-i alegeri, il veti face sa se simta ca detine mai mult controlul asupra temerilor sale.

Foto: childhoodobesitydeerpark.com

În articolul

Copilul tau are cosmaruri? Ajuta-l sa isi infrunte temerile

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Destinaţia de poveste din România, râvnită de Paşte. Cazările sunt aproape epuizate, deşi un sejur ajunge până la 3.500 de lei
a1.ro
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x