Cum gestionezi certurile intr-o relatie de cuplu

Publicat pe 26.09.2010 la 14:52 Actualizat pe 26.09.2010 la 15:25

Nu exista niciun cuplu in care armonia sa fie perfecta, dar sunt cupluri in care tensiunile si certurile sunt mai rare si buna dispozitie lasa loc pentru mai multa fericire.

Este foarte adevarat ca, odata cu trecerea timpului, in cuplu toleranta pentru defectele celuilalt scade. Mai mult decat atat, nevoia de a ne descarca furia, nervii si agresivitatea este cel mai des indreptata catre partenerul de viata, care ne este mai la indemana decat alte persoane. Daca dorim insa ca viata noastra de cuplu sa nu devina un calvar si o permanenta sursa de stres, trebuie sa tinem cont de unele sfaturi recomandate de psihologi.


Evita aparitia monotoniei

Despre monotonia in viata de cuplu sau, mai popular spus, plictiseala aparuta in traiul alaturi de partener, s-au scris mii de articole care subliniaza faptul ca aceasta conduce la certuri. Astfel, de multe ori nu ne dam seama ca cel de langa noi a devenit un fel de decor de care ne-am plictisit. Acest „decor” nu ne mai satisface dorinta innascuta de noutate, de actiune, de transformare, in creierul nostru apare o tensiune care poate conduce la conflict. Odata ce cunoastem aceasta problema legata de monotonie, ne va fi mai usor sa luptam cu ea.

Astfel, pentru a evita nervozitatea cauzata de monotonie, ar trebui sa aducem un plus de varietate in viata noastra. Nu este deloc nevoie de ceva absolut deosebit. De exemplu, chiar si iesirea la un spectacol sau simpla plimbare seara, intr-un loc mai romantic, poate fi o mica usita de iesire din umbra monotoniei. Cu toate acestea, este mai recomandat ca activitatile pe care le incercam ca terapie contra monotoniei sa aduca o mai mare incarcatura de noutate, adica sa incercam lucruri care plac, dar pe care nu le-am mai facut pana in prezent impreuna.

Nu fi nici stapanul, dar nici servitorul partenerului de viata

Constientizam sau nu, fiecare dintre noi incearca sa se impuna in fata partenerului. In momentul in care simtim ca ne purtam ca un sef, cu siguranta lucrurile nu stau deloc bine, iar tensiunile vor incepe sa apara de ambele parti. Trebuie sa ne amintim faptul ca a da impresia de superioritate celui cu care impartim viata este o dovada ca am uitat educatia primita in cei 7 ani de acasa, iar partenerul nostru va putea califica aceasta atitudine mult mai dur decat ne asteptam.

O mare parte din stres si mai ales riscul de aparitie a certurilor in cuplu poate fi rezolvata prin propriul control al atitudinii de superioritate. Privind din celalalt unghi, daca noi suntem cei dominati, iar partenerul se poarta precum un comandant militar sau profesor dur, va trebui sa purtam o discutie prietenoasa pe aceasta tema.

In termeni eleganti, dar in niciun caz supusi, cu o voce prietenoasa, trebuie sa-i explicam ca atitudinea aceasta ne face sa suferim si in acelasi timp sa acumulam o tensiune care se va materializa in dezinteres. La fel de elegant este necesar sa-i spui ca ti-ai dori sa-ti pastrezi respectul pentru el, dar atitudinea sa de sef te doare si te face sa te gandesti la lucruri neplacute in legatura cu cine este el de fapt.

Fii transparent!

In cuplu, ambii parteneri trebuie sa vorbeasca deschis, sincer, detaliat despre absolut orice fac, orice gandesc si mai ales ce simt. Orice lucru pe care il fac si care nu este bine explicat, nu va trezi obligatoriu curiozitate partenerului de cuplu, dar va strecura o umbra de suspiciune. Odata ce unul din parteneri are senzatia ca celalalt ar putea ascunde ceva fata de el, va simti o tensiune psihica nedefinita, care poate conduce la un comportament ce se poate materializa in despartiri sau certuri.

Nu vorbi despre lucruri care-l streseaza sau enerveaza

Este evident ca daca vorbesti despre aspecte care pentru partener reprezinta o problema, acesta va acumula tensiune psihica ce se va descarca in momente neasteptate, luand forma unor mici reprosuri sau initierea involuntara sau voluntara a unui conflict.


Evita sa-i reprosezi lucruri la care este sensibil

In orice cuplu, partenerii se acuza reciproc de unele lucruri in care cineva a gresit sau a facut intentionat un „ceva” care nu a fost pe placul celuilalt. Important este ca acuzele, reprosurile, sa nu ia forma unei avalanse care se repete la infinit. Incearca sa discuti problema si sa-l faci fie sa nu mai greseasca, fie sa inteleaga de ce te-a suparat un anumit aspect.


Pastreaza un echilibru intre critici si laude

Chiar daca partenerul tau ar fi cel mai rau din lume, nu poate avea doar defecte. Dovada este ca tu l-ai ales si esti inca alaturi de el. Daca doresti un pic de armonie in cuplu si vrei ca certurile sa se rareasca, cauta ca, pe langa fiecare critica pe care i-o aduci, sa-i faci cel putin un mic compliment.



Nu fi ironic in momentele nepotrivite

Micile ironii, glume acide, sunt o cale de a evita descarcarea mai violenta a agresivitatii, asa ca nu sunt un lucru foarte rau daca nu sunt foarte frecvente. Atunci cand atitudinea ironica, usor jignitoare devine un obicei, tensiunea psihica a partenerului tau creste, iar riscul de aparitie a certurilor devine foarte mare.

citeste si revista Felicia

foto: http://www.fbccove.net


În articolul

Cum gestionezi certurile intr-o relatie de cuplu

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 12 mai 2024. Berbecii au conflicte în relația de cuplu. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Florin Piersic s-a ridicat în picioare după operaţia la genunchi, face glume cu medicii. Următoarele ore sunt critice
a1.ro
O tânără a rămas „traumatizată” după ce a aflat secretul iubitului ei. Ce ascundea bărbatul cu care se întâlnea de câteva luni
HelloTaste.ro
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Catine
Zodii care au secrete în relația de cuplu. Nativii care nu sunt sinceri în profunzime cu partenerii lor
useit.ro
Parola 12345 a fost interzisă în această țară. De ce nu va mai putea fi folosită pe dispozitive
as.ro
Ion Ţiriac a trecut fără ezitare peste cuvântul fiicei sale şi nu i-a îndeplinit dorinţa: „Nu am mai putut. Gata, îmi ajunge”
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale sucului de cireșe. Ce efecte produce în organism
Spynews
Restaurantul care taxează clienții care nu mănâncă tot din farfurie. Ce sumă trebuie să achite și de ce se ia această măsură
DeParinti
Cum să-i vorbești copilului despre substanțele interzise
MediCOOL
Alimente bogate în bor. Ce rol are acest mineral în organism
HelloTaste
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
x