Cum gresesc parintii in educarea adolescentilor
Publicat pe 17.11.2010 la 00:01 Actualizat pe 17.11.2010 la 00:10
Exista momente in viata oricarui parinte de adolescent, in care acesta ar vrea sa lase totul balta si sa nu mai faca niciun efort in educarea copilului sau. I se pare ca l-a scapat de sub control si ca nicio metoda nu mai pare sa functioneze. Dar a renunta este una dintre cele mai mari greseli pe care le poate face.
Oricate scuze si-as gasi, un parinte este in continuare responsabil de comportamentul tanarului rebel, de aceea este bine sa evite sa faca anumite lucruri care le-ar putea periclita relatia:
1. Sa fie prietenul cel mai bun al copilului
Desi pare a fi singurul mod prin care un adult poate ajunge la un consens cu un adolescent, a fi la nivelul lui pentru a-l intelege poate diminua din autoritatea parentala. El are nevoie de o mana ferma atunci cand incepe sa piarda controlul asupra propriilor decizii si nu un partener care se comporta la fel de imatur ca si el.
2. A se astepta ca altii sa il educe
Astfel de parinti considera ca profesorii sau alte persoane adulte cu care copilul lor interactioneaza au responsabilitatea de a-l aduce pe calea cea buna, de a-l indruma. Desi adolescentul poate intalni in anturajul sau persoane pe care sa le priveasca drept mentori, este nevoie ca parintele sa fie cel care il ocroteste si ii da sfaturi legate de viata.
4. A-l cocolosi
Un parinte prea protector nu il va lasa niciodata pe copilul sau sa cunosca esecul, crezand ca astfel ii face un bine. Insa la un moment dat, adolescentul va trebui sa isi asume responsabilitatea pentru ceea ce face, inclusiv greselile sale. Ii va dezvolta independenta si increderea in sine.
5. A-l minti
Desi adolescentii nu par sa vrea atentia parintilor in aceasta perioada confuza din viata lor, alegand de multe ori sa le respinga sfaturile, ei au nevoie ca adultii sa actioneze, nu doar sa reactioneze la atitudinea lor defensiva, egoista sau sfidatoare.
De aceea, este vital ca la baza comunicarii sa existe increderea. Ei nu mai pot fi pacaliti ca atunci cand erau mici cu minciuni albe, ci au nevoie de o abordare matura si ceva mai onesta.
Citeste si a1.ro
Foto: chaostoconnection.com