Cum iti ajuti copilul sa isi faca prieteni
Publicat pe 22.08.2011 la 16:32
Vrem sa ne crestem copiii in asa fel incat sa ajunga sa ia ei insisi decizii si sa aiba incredere in ei, insa pentru inceput ei au nevoie de indrumarea parintilor, de sfaturi si de modele pe care sa le urmeze.
De aceea, daca ti se pare ca cel mic este un copil mai singuratic si ca si-ar dori sa isi faca mai multi amici, tu ca parinte esti cel care il poate ajuta cel mai mult in acest sens.
Daca nu merge inca la gradinita, este destul de greu sa stabileasca relatii de prietenie cu cei cativa pusti pe care ii vede uneori in parc sau la terenul de joaca. El are nevoie de constanta si stabilitate. Este indicat sa aveti un fel de program de iesit la joaca si sa observi care copii vin in mod frecvent in locul cu pricina, in acelasi interval de timp.
Un copil care ii va deveni familiar, ii va deveni si prieten. Chiar daca este micut si abia a invatat sa vorbeasca, el poate dezvolta deja afinitati pentru anumite locuri sau persoane si se poate atasa de copiii cu care se intelege bine la joaca.
Mai tarziu, la varsta prescolara si scolara, il poti invata despre importanta secretelor intre prieteni si cum nu este frumos sa povesteasca altor copii lucrurile pe care i le spune prietenul sau bun. Unii copii ii considera pe altii prieteni, dar in acelasi timp sunt rautaciosi cu ei sau ii pun intr-o lumina proasta.
Incurajeaza-l sa vina cu prietenii acasa, pentru a-i cunoaste si tu mai bine, dar si pentru a observa care este dinamica dintre ei, daca fiul sau fiica ta stie sa comunice, sa fie empatic sau efectuos.
Puterea exemplului: Conteaza foarte mult si modul in care relationezi tu cu prietenii tai. Daca vine cineva la voi in vizita si ii spui copilului ca este vorba de un prieten, iar dupa ce pleaca te vaicaresti cat de mult a stat si cat de tare te-ai plictisit si ca mai bine nu ar mai veni atat de des pe la tine, copilul va fi contrariat. De aceea, nu-i vorbi despre orice cunostinta ca si cum ti-ar fi prieten, pentru ca nu va sti sa diferentieze clar intre persoanele care ar trebui sa ii fie cu adevarat apropiate si relatiile mai superficiale.
Sau ar putea avea un comportament care sa ii faca pe alti copii sa se indeparteze de el. Asa cum majoritatea se feresc de un om barfitor, un copil care spune vrute si nevrute oricand are ocazia este la fel de ocolit. De aceea, este important sa invete de mic ce inseamna respectul si diplomatia si sa le aplice. Sunt elemente cheie, pe care cu cat le deprinde mai din timp, cu atat mai mult il vor ajuta mai tarziu.
Foto: beautifulwallpapers.com