Cum iti reiei munca dupa nasterea copilului

Publicat pe 01.02.2011 la 18:52 Actualizat pe 01.02.2011 la 18:56

Ai petrecut noua luni de graviditate cautand nume, crescand in afara propriilor tale haine, fiind lovita in rinichi si ficat si asteptand momentul cand minunea din viata ta va veni in sfarsit in mijlocul vostru, sanatoasa si perfecta.

Acele prime luni dupa ce s-a nascut copilul mult iubit au fost un tavalug de emotii, hormoni, coplesind majoritatea mamelor, un vesnic conflict intre bucuria de a fi mama dragasului sugar si epuizarea completa careia nu ii mai puteai face fata. Apoi, cand in sfarsit intri pe un fagas mai normal si inveti cum sa iti traiesti relatia dintre tine si copilul tau, vine vremea sa te intorci la munca.

Cum treci de la scutece murdare la tabele in excel? Specialistii HowStuffWorks au cinci sfaturi bune ca sa te poti adapta mai usor de la realitatea "Eu si bebeul meu" la noua realitate "Eu si seful meu".

Mamele fericite sunt mame bune

Si asa este destul de dificil sa fii o proaspata mamica fara sa simti ca abilitatile tale de parinte nu sunt judecate pas cu pas, dar vei descoperi ca multi oameni pe care nici nu ii stii prea bine au opinii despre cum sa iti cresti copilul.

A te intoarce la serviciu dupa ce ai facut un bebe este usor pentru unele mame si agonizant pentru altele. Unele mame se intorc la munca de nevoie, altele pentru ca doresc sa-si reia viata profesionala. Primul pas ca sa te acomodezi este sa iti accepti decizia si sa fii impacata cu ea.

Daca ai noroc, te intorci la ceva ce iti placea mult sa faci inainte de a naste si care iti lipsea in zilele in care nu faceai nimic altceva decat sa schimbi scutece. Daca nu... cel putin ai un job din care iti platesti facturile, iar asta inseamna o grija financiara mai putin pentru familie.

In oricare situatie esti, nu uita ca faci tot ce e mai bine pentru familia ta si pentru tine. A lasa copilul in grija altcuiva peste zi nu inseamna ca nu esti o mama buna. Gandeste-te doar la ce model bun ii oferi copilului tau: o mama puternica, inteligenta, cu abilitati si talente proprii, nu doar fiinta care are doar grija de el permanent... si atat.

Trebuia sa te faci controlor de trafic aerian

Lucrul care te poate scoate din minti ca mama noua este nebunia logistica implicata. Cateodata pare ca tu si partenerul tau trebuie sa fiti in cinci locuri diferite in acelasi timp. Chiar daca muncesti cu norma intreaga sau redusa, a-ti reajusta programul profesional pentru a include nevoile ingrijirii unui copil mic poate crea un amalgam de activitati deosebit de obositor si greu de gestionat.

Care este secretul? Simplu dar adevarat: comunicarea. Daca nu esti o mama singura, trebuie sa stai impreuna cu partenerul tau si sa vorbesti cu onestitate despre ce poti sa faci si ce nu. Daca ai o bona sau o bunica sa te ajute, trebuie sa le comunici clar care sunt asteptarile tale. Si deasemenea trebuie sa comunici cu seful tau despre programul de munca pe care ti-l poti permite sau pe care trebuie sa il ai dupa cererea lui.

Alta smecherie pentru mamicile proaspete: ia-ti un calendar urias de perete si scrie acolo tot tot ce e de facut si la job si ca mama si gaseste un sistem de a le gestiona si imparti care este convenabil pentru tine. Nu uita: nu ai cum sa fii pretutindeni in acelasi timp. Este in regula sa delegi.

Nu se numeste degeaba tranzitie

A trece de la mama cu norma intreaga inapoi la job poate fi un soc la inceput. Ai in spate luni intregi de evenimente pe care le-ai ratat sau schimbari in politica firmei pe care tu le-ai pierdut. Poate ca au rasarit si chipuri noi cu care trebuie sa te obisnuiesti sau vechi colegi pe care ii stiai acum nu mai lucreaza acolo. In general, te cam simti exclusa din peisaj, iti este teama ca ai pierdut niste oportunitati sau chiar ca ti-ai pierdut unele abilitati profesionale in timpul cat ai lipsit.

Cheia de a-ti pastra sanatatea mentala este sa te relaxezi. Gandeste-te la perioada in care revii la job ca la una de proba la un nou loc de munca - da-ti 90 de zile ca sa te simti din nou stapana pe tine. Nimeni nu asteapta de la tine sa fii 100% eficienta profesional din primele zile, deci nu o face nici tu. Intai de toate trebuie sa reintri in starea locului. Ca sa nu mai vorbim ca iti poate fi deosebit de greu emotional sa iti lasi copilul in mainile altei persoane, chiar si daca abia astepti sa te intorci la munca.

Daca ai cum sa aranjezi asta, du-te inapoi la munca intr-o miercuri sau joi, ca sa fii sigura ca nu ai de infruntat o saptamana intreaga de acomodare. O alta idee buna este aceea de a te duce la inceput cu jumatate de norma la job, timp in care copilul tau este in grija altcuiva acasa, ca sa ai doar cateva ore departe de el si sa dai ocazia tuturor sa se acomodeze cu schimbarea si sa se obisnuiasca cu ideea noutatii.

Cand esti acasa, fii acasa. Cand esti la job, fii la job

Se spune adesea ca barbatii sunt mai buni in a organiza si compartimenta activitatile decat femeile care se pierd in detalii - asa incat o sa ai ocazia sa inveti cate ceva de la baieti acum, cand esti o mama cu job.

Cand esti la munca, ramai in totalitate la munca si ocupa-te de aceste activitati. De indata ce perioada de acomodare s-a incheiat, nu iti poti permite sa iti petreci zilele cu mintea jumatate plecata si ingrijorata de bona si ce o face oare copilul acum, pentru ca nu vei fi eficienta la job. La fel, cand esti acasa cu copilul, nu este indicat sa stai numai pe telefonul mobil sau pe computer pentru treburi de serviciu.

Daca faci o lucrare cu un deadline strans sau ai copilul bolnav acasa, este in regula sa faci exceptii si sa amesteci cele doua domenii. Dar aceasta este o lectie foarte buna de invatat de catre oricine din vietile noastre agitate: cand vii acasa, esti acasa. Daca ai munca urgenta de terminat, asteapta sa adoarma copilul ca sa iti termini treaba si bucura-te de acele ore pe care le ai alaturi de el seara. Iar cand esti la job, nimeni nu se asteapta sa ignori faptul ca ai un copil mic acasa, dar nici nu isi doreste sa te concentrezi numai la asta, ci cat mai mult la munca de la serviciu.

Ajuta-te de oamenii din viata ta

Cand ai un copil mic, nu mai esti doar tu in lume sau tu si sotul tau - acum sunteti mai multi care relationati: tu, sotul tau, ambele voastre familii, bona, angajatii de la cresa sau gradinita, ceilalti parinti ai copiilor de la cresa sau gradinita si asta nu e tot. Toti acesti oameni te pot ajuta in viata ta de zi cu zi, cu o fapta, o vorba, asa ca nu incerca sa fii o super-mama si sa faci totul singura. Cere ajutor cand ai nevoie, chiar si daca este pentru calcatul rufelor intr-o zi.

Mentine legaturile cu alte mame care au job de la serviciul tau sau din industria in care activezi sau cu care te imprietenesti in mediul virtual, pe forumurile siteurilor dedicate parintilor. Cu siguranta ca au ponturi sau sfaturi care nici nu iti trec prin minte, de la cum sa inveti copilul la olita pana la cum sa doarma copilul toata noaptea, si mai au si informatii despre cei mai buni medici din oras.

Daca faci parte dintr-un cuplu, nu neglija aceasta parte din viata ta. Cand esti obosita, nervoasa si stresata cu siguranta ca iti vine sa razi la ideea unei seri romantice, dar asta nu inseamna ca trebuie sa pleci in oras pentru toata seara. Aloca-ti 30 de minute pe zi sa stati de vorba doar tu si partenerul tau la o cafea sau la un pahar cu vin, priviti-va in ochi, intariti conexiunea dintre voi. Cum s-a mai spus si inainte: o mama fericita este o mama buna iar un copil cu parinti fericiti este un copil fericit.

Tu cum te-ai acomodat cand te-ai intors la serviciu dupa concediul de maternitate?

Citeste si Sfatul Parintilor

Foto: thesun.co.uk

În articolul

Cum iti reiei munca dupa nasterea copilului

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
a1.ro
Rezultate loto azi, 21 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de joi
HelloTaste.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Catine
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
MediCOOL
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
MediCOOL
Tuberculoza: simptome, transmitere și opțiuni de tratament
HelloTaste
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
x