Cum ne dăm seama că nu suntem disponibili emoțional pentru o relație?
Publicat pe 28.08.2020 la 09:33 Actualizat pe 28.08.2020 la 10:27
Indisponibilitatea emoțională poate fi conștientă sau inconștientă, dar în ambele cazuri problema pleacă de la aceleași cauze.
Ce înseamnă mai exact o persoană care nu e disponibilă emoțional?
Indisponibilitatea emoțională poate fi conștientă sau inconștientă, dar în ambele cazuri problema pleacă de la aceleași cauze. Persoanele aflate într-o astfel de situație sunt persoane care au suferit mult prea mult în trecut, care au îndurat atât de mult în vechiile relații, încât acum sunt incapabili să o mai facă. Indisponibilitatea emoțională poate fi văzută ca o barieră greu de trecut de oamenii din exterior. Pentru aceste persoane sentimentul de teamă este atât de mare încât preferă să-și reprime toate sentimentele pentru a nu mai exista posibilitatea de a fi răniți vreodată.
Cum știm că nu ești disponibil emoțional?
Nivelul de socializare
În momentul în care ești indisponibil emoțional, interacțiunea virtuală de pe rețelele de socializare va fi mult mai crescută decât cea din realitate. De ce? Motivul este unul foarte simplu, conectarea virtuală nu necesită efort din partea ta, nu ești intimidat de cel din fața ta și nici nu simți teama de a fi rănit, aflându-te într-un mediu controlat de tine.
Controlul excesiv
Simți nevoia constantă să deții controlul, să ai posibilitatea de a trece tot ce ți se întâmplă prin propriul filtru al controlului și atât. Nu lași nimic de la sine, uiți să fii spontan, ci pur și simplu forțezi relații și conexiuni pentru a fi tu cel în control, nu surprins de anumite sentimente. Nu-ți asumi sentimentele și relațiile din jurul tău dacă vin în mod firesc.
Dependența de familie, cineva drag
Dat fiind istoricul tău dureros, îți dorești să te agăți de ceva constant. Cel mai bun exemplu de refugiu este reprezentat de familiem, deoarece cea mai mare interacțiune ai avut-o cu ei, știi cum vor reacționa, de ce sunt capabili sau nu. Durerea își găsește alinare în locul în care a crescut, nesepararea de origini te face să te simți mai sigur pe viitor.
Munca în exces
Te încarci din ce în ce mai mult cu muncă, diferite proiecte, task-uri și solicitări. În felul acesta mintea ta nu mai are timp să zboare în locuri pe care nu le poți controla. Ai impresia că refugiul în muncă îți va lua de pe suflet anumite dureri, consumându-ți toată energia în acel loc, proiect etc.
Nimic nu e sigur
Percepi realitatea ca pe o mare incertitudine. Nu știi ce se va întampla, unde vei ajunge și cu cine, iar asta te neliniștește teribil. Refuzi să-ți faci anumite planuri de viitor, pe premisa „vom vedea ce va urma” doar pentru a nu fi rănit/ă de imprevizibil.
Păstrezi distanța
Oricât de potrivit ar fi omul de lângă tine sau nu, oricât de multe lucruri ați avea în comun, tu ești în continuare o carte de nedeschis. Astfel, oamenilor din jurul tău le este foarte greu să se conecteze cu tine pentru că este distant de orice lucru din jurul tău.
Sursa: psychologies.ro
Citește și: Cum îți dai seama dacă e îndrăgostit de tine? – 5 semne Cum știi că ești într-o relație toxică?