Cum știi că ești într-o relație toxică?

Publicat pe 21.08.2020 la 10:39 Actualizat pe 21.08.2020 la 10:51

Conceptul de relație în ziua de azi și-a schimbat semnificația și modul de percepe de-a lungul timpului.

Conceptul de relație în ziua de azi și-a schimbat semnificația și modul de percepe de-a lungul timpului. Relațiile s-au transformat ușor-ușor în „artificii” pe care simți nevoia să le ai la un moment dat, poate din dorința de apartenență, din nevoia de statut sau atenție. Oamenii au devenit din ce în ce mai anxioși, iar din teama de singurătate alegem persoane în viața noastră care nu ne reprezintă, nu ne fac fericiți și nu ne aduc niciun beneficii. Și fără să-ți dai seama ajungi prins într-o relație toxică, care te macină pe zi ce trece. De ce? Pentru că de foarte multe ori este foarte greu să arunci ceva și să pleci, de multe ori preferi să lupți din dorința de a repara ceva ce nu vrea să fie reparat.

Cum îți dai seama că ești într-o relație toxică?

Ești mereu „arătat cu degetul”

Aruncarea vinei pe celălalt partener este un prim pas către o relație toxică. Atenția va fi pusă mereu asupra ta, vei greși constant în ochii celuilalt, și indifferent ce faci sau zici va fi greșit. Partenerul tău va simți constant nevoia să-ți demonstreze cât de mult greșești, să te blameze pentru alegerile tale, să țipe pentru a-și impune punctul de vedere.

Nu-i mai atragi atenția

Pe zi ce trece te tranformi din ce în ce mai mult într-un alt zgomot de pe fundal. Nu-ți mai oferă atenție, afecțiune sau creditele pe care le meriți. Orice acțiune pe care ai face-o nu mai are aceeși valoarea. Dacă ai o reușită în carieră nu va fi apreciată sau văzută la nivelul la care meriți. Vei fi tot timpul prea grasă, prea slabă, prea cicălitoare, prea, prea.. Și astfel ajungi să crezi că toată problema este la tine, mustrându-te zilnic.

Simpla lui prezență de consumă

Certurile sunt din ce în ce mai dese și mai fără motiv. După fiecare discuție mai aprinsă te simți secată de puteri și de energii, pentru că adevărul e că ești singura care încearcă să rezolve problema, celuilalt îi place doar să se certe.

Nu mai ai libertate socială

Te întreabă constant cu cine vorbești și de ce, acuzându-te fără motiv de înșelat sau alte lucruri pe care și le creează în propria minte. Îți cere constant telefonul ca să ți-l verifice, prezentând întâi câteva crize de gelozie pentru a te face să te simți vinovată. Deține conturile tale de socializare și verifică cui i-ai dat like sau cine ți-a dat ție.

Evită să mai ieșiți

De fiecare dată când propui o ieșire în oraș doar voi doi se fofilează, aduce în discuție alte motive pentru care n-ai putea ieși cu tine.

Începi să nu mai vorbești despre el

Din teamă și teroare sentimentală ajungi să te închizi în tine, refuzând să mai vorbești/povestești cuiva despre el. În subconștientul tău esti cumva lucid de relația toxică în care trăiești, iar teama de a nu fi judecat sau teama de a nu afla partenerul tău că ai vorbit despre el te blochează.

Doar el contează

Uită să facă și față de tine gesturi drăguțe, uită lucruri mărunte despre tine și așteaptă să fie răsfaț constant. Plăcerile tale nu mai sunt importante pentru el, propria lui satisfacție e prioritară.

Nu te mai întreabă cum te simți

Conștient sau nu în interiorul lui simte o “persecuție” pe care o aplică asupra ta, deși în mintea lui devine o “persecuție” pe care tu o meriți. Motiv pentru care sentimentele tale nu mai sunt importante, nu te mai întreabă ce faci sau cum te simți.

Dacă te regăsești în situațiile de sus fă-ți un favor și pleacă. Pleacă cu totul, ia-ți amintirile și experiențele pe care le consideri necesare și pleacă. Ești într-un mediu toxic, nocis, care te mănâncă zilnic pe interior, care te face să stai pe loc. Dezvoltarea ta se află într-o continua stagnare, nu ești fericit și nu aduce niciun aport vieții tale. Respectă-te suficient de mult cât să-ți faci bine.

Sursă: Libertatea

Citește și: Cum să alegi cadoul perfect pentru o femeie, fără prea mari bătăi de cap. Și fără să dai greș 5 sfaturi ca să începi cu dreptul o relaţie nouă şi să scapi de incertitudini

În articolul

Cum știi că ești într-o relație toxică?

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 25 aprilie 2024. Balanțele primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Afacerea care înfloreşte în această perioadă. Preţurile variază între 30 şi 90 de lei
a1.ro
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
HelloTaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Catine
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
useit.ro
Telefonul care a întrecut iPhone-ul cu o funcție inedită. Ce poate face
as.ro
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, „transformare” spectaculoasă la 54 de ani: „Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!”
MediCOOL
Tomografia computerizată (CT): ce este, când este indicată și cum te pregătești pentru ea
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
Cele mai periculoase activități pentru copii. Cum îl poți ține în siguranță pe cel mic
MediCOOL
Proprietățile ceaiului de scorțișoară. Beneficiile acestei băuturi asupra sănătății
HelloTaste
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
x