Cum poti minimaliza efectele negative ale divortului asupra copiilor
Publicat pe 28.05.2011 la 12:35 Actualizat pe 28.05.2011 la 13:50
Divortul parintilor este traumatizant pentru copii. Specialistii sustin insa ca traumele pot fi diminuate daca micutii au parte, dupa divort, de un mediu de viata stabil. Rata divorturilor este in continua crestere.
Se despart atat familii care nu au copii, cat si familii cu unul sau chiar mai multi. Situatiile din urma sunt cele mai sensibile. Asa cum se stie, in cazul unui divort, copiii sunt cei care sufera cel mai mult.
Toate aceste mici amanunte din viata lor le dadeau copiilor sentimentul sigurantei si al stabilitatii. In urma unui divort, acest confortabil sentiment dispare. In locul lui, sustine un grup de specialisti americani, depinde tot de parinti ce reusesc sa "plantezei. Studiul cercetatorilor din Statele Unite a fost publicat in revista "Journal of Marriage and Familyi.
Cate schimbari?
Pentru cei mai multi copii care trec prin experienta despartirii parintilor, divortul nu reprezinta singura modificare, ci doar inceputul schimbarii structurii familiale. Multi dintre adultii care se despart isi refac viata alaturi de alte persoane sau, uneori, schimba mai multi parteneri. Aceste decizii ale adultilor ii afecteaza intr-o masura cu mult mai mare decat se credea pana acum pe copiii aflati in grija lor.
Pentru a vedea exact care sunt consecintele instabilitatii familiale asupra copiilor, cercetatorii americani au urmarit evolutia a catorva mii de copii din anul 1988, atunci cand aveau varsta de 14 ani. Situatia lor familiala a fost analizata de mai multe ori, in anii 1990, 1992 si 2000. Ultima analiza a fost realizata atunci cand ei aveau 26 de ani si se puteau cuantifica primele realizari din viata lor de tineri adulti. Ei au fost impartiti in trei mari categorii: copiii care au crescut intr-o familie cu cei doi parinti naturali o copii ai caror parinti au divortat inainte ca ei sa-si inceapa studiile si care au beneficiat de un mediu stabil dupa despartirea parintilor o copii ai caror parinti s-au despartit inainte ca ei sa inceapa studiile si a caror situatie familiala s-a schimbat o data sau de doua ori pana cand ei au implinit varsta de 18 de ani.
In cele doua grupuri cu parintii divortati, copiii au locuit doar cu un parinte sau cu un parinte natural si unul vitreg. Importanta pentru cercetatori era numai modificarea structurii familiale de la 14 ani pana la implinirea varstei majoratului. Ei au comparat copiii din cele trei categorii, criteriile principale fiind gradul de educatie la care au ajuns, nivelul de saracie si care erau veniturile pe care le obtineau la varsta de 26 de ani.
Ce copii au cele mai mari realizari? Rezultatele au aratat ca micutii care au crescut in familii divortate, dar au beneficiat de un mediu stabil dupa acest eveniment au avut sanse similare copiilor din familiile nedivortate de a intra la facultate. Dar lor le-a mers mai prost din punctul de vedere al veniturilor pe care au reusit sa le aiba, al prestigiului la locul de munca si al diplomelor obtinute. Pe de alta parte, copiii care au beneficiat de un mediu instabil dupa divortul parintilor au avut rezultate mai proaste la toate categoriile luate in considerare de specialisti. De exemplu, tinerii din familiile stabile dupa despartirea parintilor au obtinut, la 26 de ani, in medie, cu 1.800 de dolari mai putin decat tinerii proveniti din familii in care parintii nu s-au despartit.
Dar tinerii a caror situatie familiala s-a modificat de mai multe ori atunci cand ei aveau intre 14 si 18 ani au obtinut cu 4.600 de dolari mai putin. Sexul copiilor nu are nicio relevanta in aceste situatii, deoarece nu s-a remarcat o diferenta semnificativa intre baietii si fetele din aceeasi categorie analizata. Alte rezultate ale studiului au demonstrat ca diferentele dintre cele trei categorii tin de mai multe aspecte. In primul rand, copiii din familii stabile beneficiaza de mai multe resurse decat cei din familiile divortate. Parintii divortati au venituri mai mici (in ansamblu), nu prea vorbesc cu copiii lor despre problemele scolare, interactioneaza mai putin cu alti parinti, ii muta mult mai frecvent de la o scoala la alta. De asemenea, ei tin foarte putin legatura cu profesorii si cu alti parinti din comunitate.
Copiii care au cele mai mari realizari sunt cei care au crescut intr-o familie stabila. Dintre micutii ai caror parinti s-au despartit, cei care au avut parte de stabilitatea familiei s-au dovedit mai performanti decat cei care au trebuit sa se adapteze permenent din cauza schimbarilor structurii familiei. Desigur ca o situatie familiala stabila dupa divort nu sterge efectele negative ale acestuia, dar copiilor aflati in aceasta situatie le merge mult mai bine decat celor care experimenteaza instabilitatea cronica. Cel putin atat pot sa le ofere parintii care s-au despartit copiilor aflati in grija lor: o situatie familiala stabila dupa divort.
Foto: gawker.com
Citeste si Revista Felicia!