Cum sa faci fata copiilor neascultatori
Publicat pe 11.05.2011 la 16:44 Actualizat pe 11.05.2011 la 16:49
Copiii incapatanati pot fi considerati draguti pana la o anumita varsta, insa, odata ce merg la scoala, aceasta "calitate" poate fi interpretata ca o deprindere din proasta crestere.
Primul pas in corectarea problemelor comportamentale consta in recunoaserea de catre parinti ca aceste deprinderi vin din faptul ca celui mic i-au fost permise anumite lucruri.
1. Stabileste anumite limite. Copilul trebuie sa stie ce fel de comportament este asteptat din partea lui. Expertii sunt de parere ca cei mici au nevoie de limite care, odata stabilite, vor fi respectate cu sfintenie de cei mici.
2. Apeleaza la "amenintari". Daca cel mic nu doreste sa isi faca ordine in camera, il poti ameninta ca nu ii vei mai da bani de pachet, timp de o saptamana. Insa, daca apelezi la aceasta metoda, trebuie sa o si respecti, in cazul in care cerintele nu sunt indeplinite.
3. Petrece mai mult timp cu cel mic. Nu trebuie sa gasesti cate o activitate in fiecare minut, insa ii poti permite sa faca anumite lucruri. De exemplu, sa isi faca temele in bucatarie, in timp ce tu gatesti. Aceasta metoda il poate apropia si mai mult de tine, scazand probabilitatea instalarii unui comportament nepotrivit.
4. Stabileste pedepse rezonabile, care dau rezultate. De exemplu, daca isi doreste ceva foarte mult, dar ia o nota mica la scoala, pedeapsa "rezonabila" nu inseamna sa il pui sa spele vasele. Din contra, el trebuie sa inteleaga ca aceste activitati fac parte din structura familiala.
5. Rasplateste-i "faptele bune". Pozitivismul poate transmite un mesaj benefic celui mic. Copiii care primesc laude pentru faptele bune incearca din rasputeri sa se comporte cat mai bine.
Foto: almightydad.com/ ehow.com