Cum sa te descurci cu tulburarile de comportament ale copilului tau
Publicat pe 09.03.2011 la 16:03 Actualizat pe 09.03.2011 la 16:05
La varsta de doi, trei ani, devin foarte vizibile posibilele semne de intarziere in dezvoltare. Daca pana acum nu ai fost la nicio evaluare psihologica impreuna cu micutul tau, este momentul sa o faceti.
La unii copii, crizele de afect apar inainte de 2 ani, la unii intre 2 si 3, la altii pot intarzia pana putin dupa 3 ani.
Aceste crize sunt frecvente si impresionante. Sunt copii care pot tipa cu orele, parand ca sunt conectati la o sursa inepuizabila de energie. Sa nu te mire nici daca vor incepe sa se dea cu capul de pereti sau de podea, sa isi dea palme sau sa isi descarce furia pe altii.
Este extrem de dificil sa ramai calm la astfel de manifestari, dar daca nu o faci, vei duce la amplificarea, si diversificarea crizelor.
De ce face copilul asa? Pentru ca vrea sa vada care sunt limitele. Pentru ca vrea aceleasi drepturi ca oamenii mari si nu intelege de ce nu le poate avea.
In plus, dezvoltarea rabdarii a ramas mult in urma dezvoltarii generale, si copilul vrea totul acum! Pentru el, mai tarziu inseamna niciodata, mai ales daca adultii l-au obisnuit sa nu aiba incredere in promisiunile lor.
El nu tolereaza sa fie intrerupt din joaca pentru lucruri atat de neimportante ca a manca sau a dormi. Nici autocontrol nu are pe palierul relational, asa ca, daca se varsa butelia cu furie, nu o mai poate opri cu una, cu doua.
Si ultima si cea mai importanta explicatie pentru crizele de furie - le face pentru ca merge! Pentru ca adultul cedeaza si copilul obtine beneficii de pe urma lor. Pe principiul "nu e prost cine cere", copilul isi descarca emotiile in astfel de crize, dar nu e normal ca voi sa le dati curs si sa lasati ca ele sa continue.
FOTO: Hepta