Cum sa-ti duci copilul pe culmile inteligentei
Publicat pe 11.02.2011 la 21:50 Actualizat pe 11.02.2011 la 21:53
Care este parerea ta despre copiii destepti, poate chiar geniali? Crezi ca cei mici s-au nascut destul de inteligenti si nu mai au nevoie sa ii inveti tu mare lucru?
Generatia superioara nu a aparut din neant. Rata cresterii si dezvoltarii nivelului de inteligenta la copii nu a fost determinata numai de genele ereditare. Exista trei factori care influenteaza acest proces: ereditatea, factori care tin de mediul inconjurator si alimentatia. Genele, desi nu le putem schimba, nu contribuie decat cu un procent de 30% la nivelul de istetime al micutului. Celelalte doua, nutritia si factorii care tin de mediu, pot stimula inteligenta atat inainte, cat si dupa nasterea copilului.
Expertii sustin ca 20% din inteligenta unui copil se formeaza in uter. Primele celule ale creierului unui fat apar din primele trei luni petrecute in burta mamei si continua sa apara si sa se dezvolte pana la varsta de trei sau cinci ani. Numarul neuronilor poate ajunge pana la cateva miliarde, dar fara ca acestia sa fie conectati intre ei. Calitatea si complexitatea sinapselor - adica a conexiunilor dintre neuroni - sunt determinate de stimulii exteriori. Acesti stimuli ar trebui sa fie administrati copiilor intr-o atmosfera iubitoare si amuzanta.
Nici alimentatia nu trebuie sa fie omisa din procesul de crestere si dezvoltare a inteligentei copilului. Indicat este ca aceasta sa fie corecta inca de cand bebelusul se afla in pantecul tau. O alimentatie buna include, in mod necesar, laptele matern. Pentru a ajuta dezvoltarea optima a creierului bebelusului, micutii au nevoie de o mancare adecvata, care sa le aduca un aport de proteine, aminoacizi, minerale si energie.
Acidul DHA, o componenta esentiala a fosfolipidelor membranei celulare umane, este deseori asociat cu "bunul mers" al sinapselor. Aminoacizi esentiali precum tirozina, triptofanul, impreuna cu mineralele vor contribui la o mai buna performanta a creierului si a celulelor nervoase.
FOTO: Hepta.ro