Cum te descurci cand cel mic iti pune la indoiala deciziile
Publicat pe 01.11.2010 la 19:37 Actualizat pe 01.11.2010 la 19:52
Ii spui copilului sa isi faca temele si jumatate de ora mai tarziu realizezi ca inca dezbateti despre cat de nedrept i se pare lui ca nu il lasi mai intai la joaca. De multe ori, copilul iti va pune la indoiala deciziile, uneori cu argumente solide, alta data doar de dragul discutiei. Este bine sa nu cazi insa in aceasta capcana pentru ca ai putea ajunge in punctul in care orice lucru i-ai cere, este doar un prilej pentru polemici fara final.
Obisnuieste-te sa iti spui punctul de vedere, apoi sa taci. Ignora comentariile copilului si chiar pleaca de la fata locului, daca este nevoie. Invata-l ce inseamna finalul unei conversatii si ca nu o poate lungi la nesfarsit, doar pentru ca nu ii convin concluziile.
Lasa-l sa se planga un pic: Atata timp cat nu depaseste limita, lasa-l din cand in cand sa aiba si el ultimul cuvant. De multe ori, cand te intreaba repetat "Dar de ce trebuie sa fac asta?", nu inseamna si ca trebuie sa ii raspunzi. Uneori, astfel de impotriviri nu reprezinta decat modul prin care copilul spune "Voi face asta pentru ca trebuie, dar nu imi convine".
Stabileste reguli pentru dezbatere: Unor copii le face reala placere sa dezbata pe marginea unui subiect. Daca si copilul tau este la fel, stabileste reguli pentru cum si cand pot avea loc astfel de discutii. De exemplu: nu ii va fi permis sa ridice vocea, sa insulte, dar va trebui sa asculte si punctul de vedere al celeilalte persoane.
Un astfel de comportament il va ajuta sa invete cum sa negocieze in viata. Mai mult, copilul trebuie sa inteleaga ca anumite lucruri nu pot fi supuse dezbaterii si ca sunt stabilite de parinti. Poti avea o replica standard pe care sa o folosesti in cazul in care vrei sa il faci sa inteleaga faptul ca hotararea este luata, de tipul "Acest lucru nu este deschis discutiei".
Ofera alegeri: Este mai bines a ii oferi celui mic sansa de a allege, decat sa ii dai ordine. Copii argumentative vor avea mai putine opurtunitati de a va provoca atunci cand le oferiti mai multe optiuni. De exemplu, in loc sa ii spui "Fa-ti temele, acum!", ofera-i o alternativa "Ce ai prefera sa faci mai intai: temele sau sa speli vasele?". Daca raspunde "Nici una", poti sa zambesti sis a ii raspunzi calm "Asta nu este una dintre optiuni. Alege: teme sau vase".
Urmareste si a1.ro
Foto: mssinglemama.com