Curiozitatea copiilor trebuie incurajata

Publicat pe 30.07.2010 la 11:12

Curiozitatea ne impinge sa ne conectam cu lumea, sa cautam si sa testam limitele, sa stabilim unde se termina si unde incepe totul. Pentru copii, curiozitatea este legate de explorarea psihologica, atingeri, control si creativitate. Este ceva foarte placut, o aventura inradacinata in descoperire.

In cazul copiilor, curiozitatea este ceva innascut, de netagaduit. A te interesa de curiozitatea copiilor nu este doar un mod de intari legatura cu el - a intelege ce il bucura, ce il ingrijorea sau ce ii sperie - este un pas crucial pentru a face tranzitia spre o viata de adult sanatoasa.

Curiozitatea a fost identificata drept unul din cele 24 puncte forte care contribuie la o stare de bine. Ce pot parea doar simple jocuri de copii sunt cruciale pentru dezvoltarea ideilor pe care le va avea mai tarziu si pentru a face tot felul de descoperiri.

Intrebari, intrebari

Din momentul in care invatam sa vorbim, cautarile noastre capata o dimensiune mai emotionala, filozofica si intelectuala. Copiii incep intr-un mod inocent sa puna intrebari simple, dar al caror raspuns poate parea complicat pentru parinti de tipul "De ce permite Dumnezeu sa aiba loc razboaie" sau "De ce trebuie sa murim?". De multe ori este un efort pentru a da un raspuns satisfacator, dar trebuie sa facem acest lucru. Curiozitatea lor ne face si pe noi sa vedem lumea intr-un mod inedit.

A-i incuraja pe copii sa-si analizeze propriile intrebari si sa lucreze in directia unui raspuns independent. Daca vreodata te incolteste cu o intrebare de tipul "O iubesti pe sora mea mai mult decat pe mine?" intreaba-l "Exista vreun motiv pentru care intrebi acest lucru?" Daca ridicam intrebari asupra a ce se intampla in jurul nostru, copiii nostri vor fi si ei predispusi sa imite acest comportament.

Adevarul

Pe cat curiozitatea poate fi hranita de interactiunea cu adultii si incurajari, ea se dezvolta si atunci cand copiii sunt lasati pe cont propriu. Joaca independenta este strans legata de stima de sine si incurajeaza copiii sa isi ia propriile decizii si interese.

O regula de aur asupra carora se pun de acord majoritatea psihologilor este ca daca vrei ca cei mici sa invete de la tine, spune-le adevarul. Daca te intreaba "Ai fumat vreodata?", nu ascunde acest lucru.

Este o lectie importanta pentru ei sa invete ca oricine poate face greseli. Daca stiu ca esti sincer in raspunsurile pe care le dai, ei te vor respecta si vor veni mereu la tine pentru raspunsuri.

Citeste si Antena 1

foto: www.sfgate.com

În articolul

Curiozitatea copiilor trebuie incurajata

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 martie 2024. Vărsătorii pierd sume importante de bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Braşoveanul care îşi vinde cu 25.000 de euro garajul din lemn dezvăluie ce oferte a primit. "Sunt în discuţii cu două persoane"
a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
HelloTaste.ro
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Catine
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
MediCOOL
Câți pași este indicat să faci într-o zi. De ce se recomandă să mergi pe jos mai mult
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Produse cosmetice care pot afecta sănătatea fătului. La ce să fii atentă dacă ești însărcinată
MediCOOL
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
HelloTaste
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
x