Curiozitatea copiilor trebuie incurajata

Publicat pe 30.07.2010 la 11:12

Curiozitatea ne impinge sa ne conectam cu lumea, sa cautam si sa testam limitele, sa stabilim unde se termina si unde incepe totul. Pentru copii, curiozitatea este legate de explorarea psihologica, atingeri, control si creativitate. Este ceva foarte placut, o aventura inradacinata in descoperire.

In cazul copiilor, curiozitatea este ceva innascut, de netagaduit. A te interesa de curiozitatea copiilor nu este doar un mod de intari legatura cu el - a intelege ce il bucura, ce il ingrijorea sau ce ii sperie - este un pas crucial pentru a face tranzitia spre o viata de adult sanatoasa.

Curiozitatea a fost identificata drept unul din cele 24 puncte forte care contribuie la o stare de bine. Ce pot parea doar simple jocuri de copii sunt cruciale pentru dezvoltarea ideilor pe care le va avea mai tarziu si pentru a face tot felul de descoperiri.

Intrebari, intrebari

Din momentul in care invatam sa vorbim, cautarile noastre capata o dimensiune mai emotionala, filozofica si intelectuala. Copiii incep intr-un mod inocent sa puna intrebari simple, dar al caror raspuns poate parea complicat pentru parinti de tipul "De ce permite Dumnezeu sa aiba loc razboaie" sau "De ce trebuie sa murim?". De multe ori este un efort pentru a da un raspuns satisfacator, dar trebuie sa facem acest lucru. Curiozitatea lor ne face si pe noi sa vedem lumea intr-un mod inedit.

A-i incuraja pe copii sa-si analizeze propriile intrebari si sa lucreze in directia unui raspuns independent. Daca vreodata te incolteste cu o intrebare de tipul "O iubesti pe sora mea mai mult decat pe mine?" intreaba-l "Exista vreun motiv pentru care intrebi acest lucru?" Daca ridicam intrebari asupra a ce se intampla in jurul nostru, copiii nostri vor fi si ei predispusi sa imite acest comportament.

Adevarul

Pe cat curiozitatea poate fi hranita de interactiunea cu adultii si incurajari, ea se dezvolta si atunci cand copiii sunt lasati pe cont propriu. Joaca independenta este strans legata de stima de sine si incurajeaza copiii sa isi ia propriile decizii si interese.

O regula de aur asupra carora se pun de acord majoritatea psihologilor este ca daca vrei ca cei mici sa invete de la tine, spune-le adevarul. Daca te intreaba "Ai fumat vreodata?", nu ascunde acest lucru.

Este o lectie importanta pentru ei sa invete ca oricine poate face greseli. Daca stiu ca esti sincer in raspunsurile pe care le dai, ei te vor respecta si vor veni mereu la tine pentru raspunsuri.

Citeste si Antena 1

foto: www.sfgate.com

În articolul

Curiozitatea copiilor trebuie incurajata

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 23 februarie 2025. Racii pierd bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Valul de ger care a transformat România în polul frigului din Europa. Temperaturile scad şi mai mult
a1.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș.Cine sunt foștii concurenți de la Mireasa care îl conduc pe ultimul drum
HelloTaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Catine
Cele mai răbdătoare zodii. Află dacă te numeri printre ele
useit.ro
Cercetătorii români au făcut o descoperire care poate rescrie istoria Europei. Ce au găsit în Munții Carpați
as.ro
Ianis şi Elena Hagi vor fi părinţi! Veste uriaşă în familia „Regelui”, la şapte luni de la nuntă
MediCOOL
Xantelasma: de ce apar puncte de grăsime pe pleoape și cum pot fi eliminate
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
DeParinti
Încercarea de a rămâne însărcinată te copleșește: iată cum poți gestiona situația
MediCOOL
Medic oncolog: E dovedit științific că micul dejun poate preveni cancerul de colon în rândul tinerilor
HelloTaste
Cheesecake cu sos de afine. Desert cremos, parfumat și irezistibil
x