Dansul - o modalitate de dezvoltare armonioasa a copiilor

Publicat pe 12.04.2011 la 00:21

Copiii care danseaza de mici au o capacitate foarte mare de invatare si memorizare Nu trebuie uitat ca dansul a aparut inaintea muzicii, ca o reprezentare animata inteligenta a performantelor in arta vanatorii si a luptei in primele triburi de oameni primitivi.

Din acest motiv, dansul este, in primul rand, o "scoalai complexa, in care copilul, la fel ca si primii oameni, invata sa-si controleze impulsurile prin armonie si cadenta. Antropologii americani subliniaza importanta dansului la varste mici nu doar sub aspectul miscarii necesare cresterii si sanatatii, ci mai ales ca antrenament neuro-psihologic.



Dezvoltarea sistemului nervos

Asa cum arata numeroase studii, dansul este foarte important in stabilirea unor noi legaturi intre centrii nervosi din creier si maduva spinarii. Cadentarea miscarilor in raport cu stimulii auditivi ai ritmului obliga creierul fraged al micutului sa formeze noi retele de transmitere a impulsurilor si mesajelor, crescand masa de tesut nervos.



2011/04/11//263460-3_kids_dancing_dppp.jpg

Aceasta crestere a sistemului nervos, grabita de efortul creierului pentru cadentarea miscarilor, face ca neuronii sa fie mai bine hraniti si protejati de toxine. Se poate spune ca miscarile armonice contribuie activ la dezvoltarea functionala a intregului sistem nervos, dar si la cresterea sa normala. In plus, dansul impune si perfectionarea reflexelor simple sau complexe care sunt de multe ori vitale pentru copilul de varsta mica, dar si pentru viitorul adult.



Atentie si capacitate de a invata

Dansul impune in permanenta raspunsuri motorii ca reactia de orientare a capului spre stimuli. Acest reflex antrenat prin dans este extrem de important in procesele nervoase intime de realizare a atentiei. Se stie ca, la copii, una dintre problemele cele mai dificile in procesele educative este atentia. Dansul ofera posibilitatea antrenarii atentiei intr-un mod placut si extrem de eficient.



2011/04/11//263461-goupleaning.jpg

O buna dezvoltare a mecanismelor de atentie implica si o capacitate superioara de invatare, favorizind si o buna pregatire a creierului pentru memorizare. Din acest motiv, micutii care danseaza la varste mici, sub sase ani, au o capacitate foarte mare de invatare si memorizare. Din nefericire, miscarile intense de dans din perioada copilariei tarzii si a adolescentei au un efect invers.



Dezvoltarea limbajului

Miscarile de dans sunt, de multe ori, reprezentari creative ale trairilor pozitive oferite de muzica si ritm. In acest fel copilul invata singur, in mod inconstient, cum sa exprime gestic o senzatie, o traire sau chiar un eveniment cantat.

In consecinta, stimularea zonelor centrale ale comenzilor pentru gest si mimica antreneaza o intreaga arie nervoasa responsabila de comunicare si limbaj. Cercetarile recente au demonstrat ca dansul liber, necontrolat de adulti, contribuie activ la dezvoltarea rapida a limbajului vorbit intr-o masura egala cu cel mimic sau gestic.

O astfel de dezvoltare a limbajului, ca si a trairii armonice a muzicii, simbolizata prin gest, dezvolta foarte mult aria compartimentului afectiv, ceea ce inseamna, pe langa sensibilitate, si o antrenare a vointei si inteligentei intuitive.

Citeste si a1.ro!

Foto: qqclub.hk

În articolul

Dansul - o modalitate de dezvoltare armonioasa a copiilor

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 24 noiembrie 2024. Balanțele au parte de o perioadă agitată. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Un test ADN făcut în glumă de o tânără din SUA a dus la arestarea bunicii ei. Ce a aflat când a sunat poliția: "Am fost uluită. O căutau de 25 de ani"
a1.ro
Horoscop weekend 23- 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
HelloTaste.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Catine
Zodii norocoase în ziua de 24 noiembrie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
useit.ro
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de care trebuie să te protejezi
as.ro
„Sunt consternat!” Reacţie tulburătoare după ce Gabriel Cotabiţă a murit la 69 de ani: „Am copilărit cu el”
MediCOOL
Tipuri de aparate dentare. Prin ce se diferențiază, cum se întrețin și ce efecte au în organism
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
DeParinti
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria de nepoți
MediCOOL
Legătura dintre acnee și sindromul ovarelor polichistice. Cum îți poate afecta pielea
HelloTaste
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
x