Dansul - o modalitate de dezvoltare armonioasa a copiilor

Publicat pe 12.04.2011 la 00:21

Copiii care danseaza de mici au o capacitate foarte mare de invatare si memorizare Nu trebuie uitat ca dansul a aparut inaintea muzicii, ca o reprezentare animata inteligenta a performantelor in arta vanatorii si a luptei in primele triburi de oameni primitivi.

Din acest motiv, dansul este, in primul rand, o "scoalai complexa, in care copilul, la fel ca si primii oameni, invata sa-si controleze impulsurile prin armonie si cadenta. Antropologii americani subliniaza importanta dansului la varste mici nu doar sub aspectul miscarii necesare cresterii si sanatatii, ci mai ales ca antrenament neuro-psihologic.



Dezvoltarea sistemului nervos

Asa cum arata numeroase studii, dansul este foarte important in stabilirea unor noi legaturi intre centrii nervosi din creier si maduva spinarii. Cadentarea miscarilor in raport cu stimulii auditivi ai ritmului obliga creierul fraged al micutului sa formeze noi retele de transmitere a impulsurilor si mesajelor, crescand masa de tesut nervos.



2011/04/11//263460-3_kids_dancing_dppp.jpg

Aceasta crestere a sistemului nervos, grabita de efortul creierului pentru cadentarea miscarilor, face ca neuronii sa fie mai bine hraniti si protejati de toxine. Se poate spune ca miscarile armonice contribuie activ la dezvoltarea functionala a intregului sistem nervos, dar si la cresterea sa normala. In plus, dansul impune si perfectionarea reflexelor simple sau complexe care sunt de multe ori vitale pentru copilul de varsta mica, dar si pentru viitorul adult.



Atentie si capacitate de a invata

Dansul impune in permanenta raspunsuri motorii ca reactia de orientare a capului spre stimuli. Acest reflex antrenat prin dans este extrem de important in procesele nervoase intime de realizare a atentiei. Se stie ca, la copii, una dintre problemele cele mai dificile in procesele educative este atentia. Dansul ofera posibilitatea antrenarii atentiei intr-un mod placut si extrem de eficient.



2011/04/11//263461-goupleaning.jpg

O buna dezvoltare a mecanismelor de atentie implica si o capacitate superioara de invatare, favorizind si o buna pregatire a creierului pentru memorizare. Din acest motiv, micutii care danseaza la varste mici, sub sase ani, au o capacitate foarte mare de invatare si memorizare. Din nefericire, miscarile intense de dans din perioada copilariei tarzii si a adolescentei au un efect invers.



Dezvoltarea limbajului

Miscarile de dans sunt, de multe ori, reprezentari creative ale trairilor pozitive oferite de muzica si ritm. In acest fel copilul invata singur, in mod inconstient, cum sa exprime gestic o senzatie, o traire sau chiar un eveniment cantat.

In consecinta, stimularea zonelor centrale ale comenzilor pentru gest si mimica antreneaza o intreaga arie nervoasa responsabila de comunicare si limbaj. Cercetarile recente au demonstrat ca dansul liber, necontrolat de adulti, contribuie activ la dezvoltarea rapida a limbajului vorbit intr-o masura egala cu cel mimic sau gestic.

O astfel de dezvoltare a limbajului, ca si a trairii armonice a muzicii, simbolizata prin gest, dezvolta foarte mult aria compartimentului afectiv, ceea ce inseamna, pe langa sensibilitate, si o antrenare a vointei si inteligentei intuitive.

Citeste si a1.ro!

Foto: qqclub.hk

În articolul

Dansul - o modalitate de dezvoltare armonioasa a copiilor

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Filmul tragediei din Suceava: Crimă cu premeditare ascunsă în spatele unui accident fatal? Ce au descoperit poliţiştii în casa lui Sebastian
a1.ro
Povestea puiului de câine care „evadează” i-a înduioșat pe internauți. Ce ascunde imaginea simpatică, de fapt: „A rămas singură”
HelloTaste.ro
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Catine
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
useit.ro
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
as.ro
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
MediCOOL
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
MediCOOL
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
HelloTaste
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
x