De ce comunicarea este dificila intr-un cuplu
Publicat pe 08.11.2010 la 22:59 Actualizat pe 08.11.2010 la 23:08
Lipsa de comunicare se afla inca in topul motivelor pentru care un cuplu divorteaza. S-ar crede ca intr-o relatie de casatorie, in care cei doi locuiesc impreuna si au creat o anumita intimitate, comunicarea ar trebui sa fie punctul lor forte. Insa tocmai pentru ca sunt atat de apropiati, asteptarile pe care le au cei doi de la relatie si de la fiecare, pot fi foarte crescute.
Partenerul de viata, perceput de multi ca fiind sufletul pereche, este cel care trebuie sa stie ce gandeste celalalt, sa il inteleaga si sa il ajute cand are nevoie. Insa modul in care comunica cei doi este diferit.
Femeile au tendinta de a vorbi despre ceea ce li se intampla si nu neaparat pentru a cauta solutii, ci pentru ca astfel se elibereaza de stres. Barbatii au fie tendinta de a cauta solutii la o problema, fie sa fuga de ea, de aceea, discutiile zilnice despre tot felul de probleme mai mult sau mai putin importante li se pot parea obositoare.
Din astfel de nevoi neimplinite, pot aparea de multe ori certuri si frustrari care se acumuleaza in timp. S-a descoperit insa ca prietenii sunt foarte benefici unei casatorii. Atunci cand fiecare dintre parteneri are un prieten foarte apropiat cu care poate sa dezbata anumite lucruri, se creeaza mai mult confort pentru relatia de cuplu.
Cei care au relatii mai superficiale de prietenie au tendinta de a-si coplesi partenerul cu prea multe roluri: acesta trebuie sa fie iubit, frate, parinte si cel mai bun prieten. In momentul in care sunt aspecte care sunt dezbatute cu altcineva decat cu partenerul de viata, lucrurile sunt mai putin tensionate acasa.
Foto: denverpsychotherapy.com