De ce este importanta fasolea verde in alimentatia copiilor

Publicat pe 12.05.2011 la 14:14

Legumele sunt un subiect sensibil pentru parinti, mai ales atunci cand copiii nu par sa inteleaga importanta lor vitala pentru sanatate.

Fasolea verde face parte din categoria legumelor care se pot da inca de la o varsta foarte frageda copilului, chiar la scurt timp dupa ce a inceput diversificarea, in functie de recomandarile pediatrului: unii recomanda fasolea verde chiar de la cinci luni, altii de la sase sau sapte.


Oricum, ea este foarte usor digerabila pentru organismul uman. In plus, fasolea verde contine cantitati importante de fier, mineral esential pentru dezvoltarea copiilor, vitaminele B5, B6, PP, combinatie despre care se spune ca ajuta la pastrarea cantitatii de calciu din oase (din cauza asta este recomandata inclusiv persoanelor cu osteoporoza). Fasolea verde mai contine si potasiu, clorofile si glucide.


Fibrele vegetale ajuta la buna functionare a sistemului digestiv si impiedica si absorbita zaharului in sange. In continutul fasolei verzi gasim cel mai bun tip de carbohidrati care au capacitatea de a oferi o cantitate mare de energie cu eliberare pe termen lung, care furnizeaza energie sistemului muscular si creierului.


Asadar, consumand fasole verde, consumam dintr-o data cantitati importante de: calciu, fier, potasiu, aminoacizi, vitaminele B1, B2 si C. Avand atatea proprietati, consumul ei devine o miza de importanta majora pentru copiii.


Mai jos va propunem o reteta gustoasa care a convins multi copii mofturosi sa manance fasole verde.


Ingrediente:


- 1 kg fasole verde proaspata (gen fideluta; oricum, atunci cand o cumparati din piata, rupeti o pastaie, sa vedeti daca are sau nu ate, ca astfel sa puteti constata si cat de frageda este; copiii nu vor consuma o fasole verde atoasa);

- 2 cepe medii,

- 1 ardei gras,

- 1 morcov mare,

- o capatana de usturoi,

- o legatura mare de patrunjel,

- ulei de masline,

- cateva linguri de rosii pasate,

- sare, smantana (sau iaurt pentru copiii mai mici).


Preparare: Curatati pastaile de fasole verde, rupandu-i capetele. Daca pastaile sunt foarte lungi, le puteti rupe in doua - desi avem nevoie de pastai ceva mai lungi, pentru aspect. Tocati marunt cepele si ardeiul gras, curatati morcovul, taiati-l in doua pe lung si tocati-l in jumatati de felii (sau sferturi daca vorbim de un morcov foarte mare).


Intr-o cratita, puneti cateva linguri de ulei de masline la incins (atentie, uleiul de masline se incinge foarte repede) si caliti ceapa, ardeiul gras si morcovul; nu uitati sa turnati si cateva linguri de apa, ca sa evitam prajirea legumelor, deloc sanatoasa pentru copii. Cand legumele s-au calit, puneti pastaile de fasole verde si turnati o cantitate suficienta de apa clocotita, astfel incat ele sa poata fierbe.


Dupa ce fasolea verde s-a inmuiat, adaugati o capatana intreaga de usturoi pisat si trei-patru linguri de rosii pasate; ar fi de preferat sa folositi jumatate de kg de rosii proaspete, pasate cu blenderul, cu conditia sa fie rosii coapte si dulci. Daca nu aveti asa ceva, folositi rosii intregi decojite, pe care le puteti pasa inainte de a le turna in mancarica. Mai lasati sa fiarba cateva minute, apoi adaugati sare, atat cat decideti, si patrunjel tocat marunt; mai dati intr-un clocot.


Pentru deliciul copiilor, puteti aseza pe o farfurioara pastaile de fasole in picioare, formand un cort. Apoi puteti turna sosul si la sfarsit adaugati o lingura de smantana slaba (sau iaurt, pentru copilasii mai mici). De jur imprejurul farfuriei, puneti bucatele mici de paine. Cu acest aranjament, puteti inventa o intreaga poveste pentru copilul dumneavoastra!


Daca aveti un copil care prefera carnea, puteti prepara fasolea exact la fel, doar ca la momentul calirii cepei puteti adauga si cubulete din carnea preferata a copilului.


Citeste si Sfatul Parintilor!


Foto: thelakefamilyblog.com

În articolul

De ce este importanta fasolea verde in alimentatia copiilor

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
a1.ro
Ce regulă strictă i-a impus Victor Slav fiicei sale și a Biancăi Drăgușanu: „Mă manipulează. Încerc să îi explic”
HelloTaste.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Catine
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
MediCOOL
Ce este stomatita aftoasă și cum se tratează. Cauze și poze
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți cu posibilități reduse vor primi câte 500 de lei
MediCOOL
Ce este stomatita aftoasă și cum se tratează. Cauze și poze
HelloTaste
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
x