De ce sa tina copilul tau un jurnal
Publicat pe 19.08.2010 la 18:32 Actualizat pe 19.08.2010 la 23:10
Intr-o perioada in care tehnologia face parte integranta din viata copiilor si acestia stiu sa navigheze pe internet in cautarea unui desen animat pe youtube, a unei melodii cu Justin Bieber, sau au acces la retele de socializare si jocuri on-line, placerea scrisului de mana incepe usor sa dispara.
Cu toate acestea, a avea un caiet in care sa noteze evenimente din viata sa, sa colectioneze fotografii sau impresii de la prieteni sau colegi de scoala nu este doar un mod de a pastra amintiri, ci il si ajuta pe copil sa se exprime, sa isi dezvolte un stil personal. La scoala au intr-adevar ocazia sa compuna, sa comenteze pe marginea anumitor texte literare, insa de cele mai multe ori, va trebui sa respecte un anumit tipar. Adesea, i se cere sa citeasca pentru inceput carti de critica literara, care il va ajuta sa inteleaga mai bine anumite concepte, dar care din pacate ii ingradeste libertatea de interpretare si exprimare.
Prin intermediul jurnalului insa, va putea sa formuleze ganduri si idei pe care poate nu le pot spune in alte circumstante, dar care pot avea un efect benefic asupra dezvoltarii sale. Totodata, oamenii care tin un jurnal sunt de multe ori mai organizati, iar multi au o lume interioara destul de bogata. Astfel, exista cateva motive pentru care poate ai vrea sa iti incurajezi copilul sa tina un jurnal:
1. Il ajuta sa isi atinga scopurile
Atunci cand copilul tau face o lista cu lucrurile pe care si le propune sa le faca, el va putea sa urmareasca mai clar si pasii pe care trebuie sa ii urmeze pentru a reusi sa obtina rezultatele dorite.
2. Ii simplifica programul
Scoala, ore de pian, karate sau dans? Ori lucrari de control si teze semestriale? Uneori se va simti coplesit de anumite indatoriri, iar sa stea 10 minute, sa isi puna gandurile in ordine, sa scrie despre ce i se intampla, ar putea sa il ajute sa vada situatia intr-o alta perspectiva, mai ales cand va reciti peste cateva zile prin ce "drame" a trecut si va realiza ca totusi au trecut, s-au rezolvat.
3. Ii solidifica relatiile pe care le are
De multe ori ii va face bine sa se elibereze de anumite ganduri sau frustrari, asternandu-le in scris, decat sa arunce vorbe grele sau sa le interiorizeze. Totodata il va ajuta sa isi dea seama, in timp, ce lucruri il deranjeaza in relatia cu cineva si daca poate trece peste ele sau doar se acumuleaza din ce in ce mai mult.
4. Se va cunoaste mai bine pe sine insusi
Socrate credea ca este foarte important sa te cunosti pe tine insuti. Un jurnal ii va permite sa faca acest lucru. Va putea scrie acolo despre principii, valori si alte lucruri pe care le descopera si asupra carora incepe sa isi formeze o parere. Daca cineva il va intreba mai apoi ce crede in legatura cu un subiect anume, cel mai probabil va reusi sa formuleze un raspuns clar si coerent in cateva secunde.
A tine un jurnal il va face sa contracareze efectele negative ale stresului, ajutandu-l sa se elibereze de anumite emotii care ii fac rau.Cercetarile au aratat ca exista numeroase alte beneficii asupra sanatatii, cum ar fi reducerii simptomelor de astm, artrita si alte afectiuni de acest tip. S-a dovedit si ca imbunatateste si sistemul imunitar si poate preveni aparitia anumitor boli.
Jurnalul este de asemenea o forma de meditare ce il ajuta sa se relaxeze. Vor exista situatii in care ar putea simti nevoia de a spune lucruri care ranesc, de aceea este mai bine sa le scrie undeva. In acest fel, se va elibera de griji sau frustrari, dar fara a depasi limita reprosand ceva prea dur cuiva.
Daca aceste argumente te-au convins, sau poate ti-au amintit ca si tu la randul tau ai scris cu placere in jurnale sau oracole, nu uita ca atunci cand mergi sa ii cumperi cateva rechizite si alte lucruri care il vor pregati pentru scoala, sa ii alegi si un caiet mai special, in care sa poata sa isi astearna gandurile si sa poata fi singur cu sine insusi.