Feriti-va copiii de plantele etnobotanice!

Publicat pe 22.10.2010 la 15:22 Actualizat pe 22.10.2010 la 15:33

Asa este, copilul dumneavoastra nu va face niciodata acest lucru, dar recomandat este sa va uitati un pic in jur si sa observati ca tentatiile sunt multe si periculoase.

Vedem tot mai des, in ultimul timp, cum adolescenti si studenti ajung la spital, dupa ce au "fumat" plantele etnobotanice.

Tentatiile sunt mari, deoarece sunt mii de astfel de magazine in toata tara, in special in Bucuresti, la fiecare colt de strada. Aceste magazine functioneaza ca o afacere pur legala: afise, pliante impartite pe strada, reduceri de pret.

In plus, sunt vandute oricui are bani. Copiii nu percep aceste plante ca fiind mult mai priculoase decat bautura sau marijuana.

Este foarte posibil sa se desfasoare in fiecare zi urmatorul scenariu: copilul va spune ca se duce la un prieten, sa se uita la un film, sa faca teme si asa mai departe. Aceasta trece pe la un "magazin de vise", cumpara un pliculet de plante etnobotanice si se "desfata" apoi cu prietenii.

Si de ce nu ar fi posibil acest scenariu, oricand, oriunde, daca sunt legale si pot fi consumate la fiecare colt de strada, in orice club sau in locuri amenajate special pentru fumat?

Adevarul despre plantele "etnobotanice"

Oficial, sunt doar plante...aromatice. Pe fiecare pliculet sunt inscrise urmatoarele indicatii: "Produs obtinut din plante si extrase naturale de plante etnobotanice rare. Nu este destinat consumului uman!". Insa, in ciuda a ceea ce se arata pe eticheta, aceste plante sunt consumate, chiar la recomandarea vanzatorilor.

Insa plantele nu se numesc nici droguri usoare si nici etnobotanice. Cei care le-au produs le-au botezat ''DESIGNER DRUGS'' sau ''SPICE''. Din pacate, in Romania se vand de cativa ani.

Plantele tocate si ambalate in pungi colorate nu sunt altceva decat ierburi banale, fara niciun efect. Specialistii spun ca au gasit in aceste plicuri chiar patrunjel si leustean.

Insa plantele sunt de fapt stropite cu mefedrona si o substanta numita JWH (canabinoizi sintetici), dupa numele americanului care a inventat-o, in incercarea de gasi un substituent pentru canabis sau ecstasy. JWH-ul are peste 300 de derivati si doar 10 sunt interzisi in Romania.

Specialistii spun ca asa-zisele droguri usoare sunt mai periculoase chiar decat heroina sau cocaina pentru ca ele distrug sistemul nervos central.

Ce se anunta in viitor

Din cauza haosului politic de la noi din tara, problema este tratata mult prea superficial. Se stiu prea putine in legatura cu adevaratul continut al plicurilor din magazinele "de vise" si tinerii continua sa ajunga in stare grava la spital, sau, mai rau, sa moara.

Si cu toate acestea, nimeni nu face nimic. In continuare sunt vandute fara scrupule, oricui, indiferent de varsta.

Foto: www.depressioncell.com

În articolul

Feriti-va copiii de plantele etnobotanice!

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 5 aprilie 2025. Balanțele au probleme în plan personal. Află ce se întîmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Poliţistul din Băicoi, care şi-a făcut un drugtest de 1 Aprilie şi a ieşit pozitiv, este cercetat. Ce au arătat analizele de sânge
a1.ro
Drama neștiută a lui Andy Van de Gucht din sezonul 15 Chefi la cuțite. Prin ce a trecut cuțitul de aur al lui Chef Richard
HelloTaste.ro
Cremă de banane și avocado. O combinație fină și catifelată
Catine
Queen of Sheba Cake. Prăjitură regală cu ciocolată și migdale
useit.ro
Cercul albastru pe WhatsApp: ce înseamnă și de ce nu poți dezactiva noul simbol
as.ro
Cristi Borcea l-a dat de gol pe milionarul român care şi-a înşelat soţia timp de 16 ani: „Face asta în fiecare zi”
MediCOOL
La ce se folosește uleiul de cocos. Care sunt beneficiile și riscurile consumului pe termen lung
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
DeParinti
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
MediCOOL
Uleiul de rapiță: proprietăți, beneficii și riscuri
HelloTaste
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
close
x