Gasirea echilibrului in educarea copilului

Publicat pe 26.11.2010 la 23:03

In rolul de proaspata mamica, ai fost mereu gata sa intervii cand copilul tau a avut nevoie: cand plangea, reactionai, cand ii era foame, il hraneai. Cu toate acestea, pe masura ce el creste, cum realizezi tranzitia de la a face totul pentru copilul tau, la a-l invata sa se descurce singur, fara a-l lasa insa de capul lui?

Nicio mama nu vrea sa fie acel tip de parinte care isi creste copilul lipit de fusta sa, dependent de fiecare miscare a ei. Pe de alta parte, nu isi doreste nici sa ii acorde prea multa libertate si a-l scapa de sub control. A gasi calea de mijloc intre cele doua extreme poate parea ceva dificil, dar nu este imposibil.

Raspunsuri pe masura varstei celui mic

Cand copilul tau era un bebelus, faceai totul pentru el deoarece el insusi nu putea face aceste lucruri, pur si simplu. Ca o regula simpla: cu cat copilul este mai mic, cu atat mai multe lucruri trebuie sa faca parintele.

De exemplu, daca cel mic este capabil sa duce singur lingura cu mancare la gura, fara sa verse jumatate din castronul cu supa pe podea, atunci incurajeaza-l sa se hraneasca singur. Acorda-i responsabilitati si libertate in functie de varsta sa. Pe masura ce creste, va putea face mai multe lucruri independent de tine, iar in acelasi ritm ar trebui sa ii fie incurajata si incredere in propria persoana.

Dezvoltarea auto-controlului

Daca il ajuti sa isi dezvolte auto-controlul de la o varsta cat mai frageda, el va fi capabil sa ia decizii mai bune atunci cand va fi cazul sa hotarasca singur. Nu trebuie sa ii spui ce sa faca, ci sa fii un model bun pentru el si sa ii oferi de mic ocazia de a face alegeri pe masura varstei sale, supraveghindu-l pentru ca totul sa se desfasoare normal.

Nu inseamna insa ca trebuie lasat sa faca orice, doar pentru ca poate. Cand implineste 18 ani si isi ia carnetul de conducere, nu ii trebuie inmanate imediat cheile masinii si lasat sa conduca oriunde, oricat.

Copilul va testa limitele libertatii sale si va actiona de multe ori si din bravada, mai ales la varsta adolescentei. Este rolul parintelui sa ii impuna reguli si sa il ajute sa faca pasii necesari treptati. Schimbarea unei cifre in buletin nu il face pe copil brusc mai matur sau mai responsabil, de aceea nu trebuie sa ii fie acordata prea multa libertate dintr-o data.

Foto: communicativehealthcare.com

În articolul

Gasirea echilibrului in educarea copilului

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 aprilie 2024. Vărsătorii au probleme din cauza banilor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin gunoaie. "Aleg și eu ce e bun, ce nu e bun"
a1.ro
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
HelloTaste.ro
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Catine
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
useit.ro
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
as.ro
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
MediCOOL
Hernia inghinală. Ce este, cauze, simptome și tratament
Spynews
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
DeParinti
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
MediCOOL
Băuturi bogate în potasiu. Cum îți pot completa dieta
HelloTaste
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
x