Gasirea echilibrului in educarea copilului
Publicat pe 26.11.2010 la 23:03
In rolul de proaspata mamica, ai fost mereu gata sa intervii cand copilul tau a avut nevoie: cand plangea, reactionai, cand ii era foame, il hraneai. Cu toate acestea, pe masura ce el creste, cum realizezi tranzitia de la a face totul pentru copilul tau, la a-l invata sa se descurce singur, fara a-l lasa insa de capul lui?
Nicio mama nu vrea sa fie acel tip de parinte care isi creste copilul lipit de fusta sa, dependent de fiecare miscare a ei. Pe de alta parte, nu isi doreste nici sa ii acorde prea multa libertate si a-l scapa de sub control. A gasi calea de mijloc intre cele doua extreme poate parea ceva dificil, dar nu este imposibil.
Raspunsuri pe masura varstei celui mic
Cand copilul tau era un bebelus, faceai totul pentru el deoarece el insusi nu putea face aceste lucruri, pur si simplu. Ca o regula simpla: cu cat copilul este mai mic, cu atat mai multe lucruri trebuie sa faca parintele.
De exemplu, daca cel mic este capabil sa duce singur lingura cu mancare la gura, fara sa verse jumatate din castronul cu supa pe podea, atunci incurajeaza-l sa se hraneasca singur. Acorda-i responsabilitati si libertate in functie de varsta sa. Pe masura ce creste, va putea face mai multe lucruri independent de tine, iar in acelasi ritm ar trebui sa ii fie incurajata si incredere in propria persoana.
Dezvoltarea auto-controlului
Daca il ajuti sa isi dezvolte auto-controlul de la o varsta cat mai frageda, el va fi capabil sa ia decizii mai bune atunci cand va fi cazul sa hotarasca singur. Nu trebuie sa ii spui ce sa faca, ci sa fii un model bun pentru el si sa ii oferi de mic ocazia de a face alegeri pe masura varstei sale, supraveghindu-l pentru ca totul sa se desfasoare normal.
Nu inseamna insa ca trebuie lasat sa faca orice, doar pentru ca poate. Cand implineste 18 ani si isi ia carnetul de conducere, nu ii trebuie inmanate imediat cheile masinii si lasat sa conduca oriunde, oricat.
Copilul va testa limitele libertatii sale si va actiona de multe ori si din bravada, mai ales la varsta adolescentei. Este rolul parintelui sa ii impuna reguli si sa il ajute sa faca pasii necesari treptati. Schimbarea unei cifre in buletin nu il face pe copil brusc mai matur sau mai responsabil, de aceea nu trebuie sa ii fie acordata prea multa libertate dintr-o data.