Importanta asteptarilor pe care le au copiii de la noul an
Publicat pe 03.01.2011 la 19:34
Sfarsitul anului este momentul in care punem in balanta ce realizari am avut, ce esecuri, ne gandim daca suntem multumiti de viata noastra si incepem sa proiectam planuri pentru anul care urmeaza.
Ideea unui alt inceput este mereu reconfortanta, pentru ca iti da senzatia ca totul este posibil. Este o idee buna sa le sugeram si copiilor sa isi faca o lista cu dorinte pe care vor sa le implineasca in anul care vine. O hartie alba este ca o infinitate de posibilitati, insa ei trebuie sa invete sa aiba scopuri si prioritati si ca trebuie sa munceasca pentru a ajunge unde isi doresc si ii stimuleaza in mai multe aspecte:
1. Ii ajuta sa fie mai organizati
A face o lista cu cele mai importante lucruri pe care vor sa le obtina in anul care urmeaza ii va ajuta pe copii sa stie spre ce se indreapta, sa invete de mici sa aiba anumite teluri si obiective pe care sa le atinga si sa lucreze in acest sens.
Ei deprind astfel obiceiuri de a face liste, a pune lucrurile din viata lor intr-o anumita ordine si a le rezolva conform prioritatilor.
2. Invata sa priveasca in perspectiva
In general, copiii se gandesc la dorintele imediate, la ce isi doresc astazi sau maine, insa nu pot intelege exact notiunea de viitor. Insa treptat, ii invata semnificatia si importanta rabdarii, a amanarii unor satisfactii in vederea obtinerii altceva pe termen mai lung.
3. Invata sa fie realisti
Lista cu dorinte nu ii ajute atat in clarificarea lucrurilor pe care si le doresc, dar si in identificarea acelora care se pot implini si pentru care sunt dispusi sa investeasca timp si energie. Prima lista ar putea fi plina de dorinte ca "in anul 2011 vreau sa zbor" sau "in anul 2011 vreau sa imi cumpar o masina".
Poti discuta cu el explicandu-i ca desi este frumos sa aiba vise atat de ambitioase, sa inceapa cu lucruri mai mici, pe care le poate indeplini, cum ar fi "in anul 2011 vreau sa fiu cel mai bun din clasa la invatatura" si apoi sa treaca la altele.
Totodata, analizandu-si an de an listele cu dorinte si vazand ce a reusit sa duca la bun sfarsit, vor avea o idee mai clara asupra capacitatii pe care o au, puncte forte si puncte slabe.
Citeste si a1.ro
Foto: pbs.org