Importanta calciului in dieta copilului
Publicat pe 05.06.2011 la 20:37 Actualizat pe 05.06.2011 la 20:48
Calciul este mineralul cel mai prezent in oasele copilului tau. El trebuie sa primeasca alimente bogate in calciu pentru ca sistemul sau osos sa se dezvolte armonios. Daca invatam de mici copiii ce alimente sa includa in alimentatia lor zilnica, ii invatam si cum sa previna osteoporoza ca adulti, boala care este din ce in ce mai des intalnita. Specialistii pediatri de la keepkidshealthy.com ne recomanda urmatorul necesar de calciu pe categorii de varsta ale copiilor.
Copiii intre 1-3 ani au nevoie de 500 mg de calciu in fiecare zi (aproximativ 2 pahare de lapte).
Prescolarii si scolarii in clasele mici (4-8 ani) au nevoie de 800 mg calciu in fiecare zi (aproximativ 3 pahare de lapte).
Scolarii mai mari si adolescentii (9-18 ani) au nevoie de 1300 mg calciu pe zi. Acest nivel mai ridicat de calciu este important indeosebi cand incepe pubertatea (aproximativ 4 pahare de lapte).
Intrucat produsele lactate sunt cea mai buna sursa naturala de calciu, copiii care beau lapte in mod uzual obtin cu usurinta doza zilnica de calciu pentru corp. Copiii care au alergie la lapte sau cei carora nu le place laptele vor fi hraniti cu alte alimente bogate in calciu. Pentru absorbtia si fixarea calciului in oase este bine ca fiecare copil sa aiba parte si de un supliment de vitamina D, desi laptele contine aceasta vitamina, insa nu in cantitate suficienta. Au aparut si la noi acum produse lactate imbogatite cu vitamina D, in special cele destinate copiilor. Mai exista in magazine si suc de portocale imbogatit cu vitamina D, combinatie facuta special pentru a ajuta la absorbtia calciului.
Mai jos iti prezentam lista alimentelor cu continut semnficiativ de calciu, un bun ghid pentru alegerea unei alimentatii bogate in calciu pentru copiii.
Lapte (integral sau semidegresat), 1 cana = 300 mg calciu
Lapte de soia, 1 cana = 300 mg calciu
138 g faina de proumb = 483 mg calciu
30 g fulgi de porumb = 1000 mg calciu
Branza telemea doua felii mari = 300 mg calciu
226 g branza de vaci degresata = 156 mg calciu
Branza topita 29 g = 159 mg calciu
Branza Feta 29 g = 140 mg calciu
210 g crema de branza de vaci = 126 mg calciu
172 g boabe de soia gatite = 175 mg calciu
227 g de iaurt simplu, degresat = 415 mg calciu
227 g de iaurt simplu, gras = 275 mg calciu
Multe alimente au indicat pe ambalaj procentajului de calciu continut, ceea ce inseamna cat la suta din doza zilnica de calciu se poate obtine consumand acel produs, daca la 1000 mg de calciu corespunde 100%. Asadar, daca un aliment contine 30% calciu, acest lucru inseamna 30% din 1000 mg, deci 300 mg calciu.
Copiii mai mici nu au nevoie de 1000 mg de calciu zilnic, deci puteti echivala cat calciu are acel produs si sa tineti cont sa dati copilului atat calciu cat este indicat pentru varsta lui, asa cum este precizat mai sus in articol. Nu uitati totusi ca adolescentii au nevoie de mai mult de 1000 mg calciu, asadar alimentatia lor trebuie ajustata corespunzator.
In concluzie, alege alimente bogate in calciu pentru a oferi copilului o alimentatie echilibrata pentru dezvoltarea sistemului sau osos si cumpara si alimente imbogatite in calciu ori de cate ori aveti ocazia (lapte, suc de portocale, etc).
O alta sursa de calciu poate fi luata de copil dintr-un supliment de multivitamine, insa citind cu atentie eticheta lor se constata ca majoritatea ofera doar 75-100 mg de calciu, deci, pentru un copil de varsta scolata aceasta inseamna doar 12% din nevoia lor zilnica de calciu. In plus, dintr-o capsula de supliment de calciu organismul aobsoarbe doar 40%.
Alegerea suplimentelor de multivitamine va tine cont si de acest aspect, de asa natura incat copilul sa primeasca doza zilnica necesara varstei sale si astfel sa se dezvolte sanatos si armonios.
Citeste si Sfatul Parintilor
FOTO: picasaweb.google.com