In spatele unui barbat de succes, sta intotdeauna (macar) o femeie: Alexandru Ioan Cuza si iubirile vietii sale

Publicat pe 24.01.2013 la 11:24 Actualizat pe 24.01.2013 la 14:09

Doamna Elena Cuza

24 ianuarie 2013. In aceeasi zi acum 154 de ani domnitorul Alexandru Ioan Cuza devenea conducatorul Tarii Romanesti, reunind acest principat cu Moldova si deci, infaptuind Unirea Principatelor Romane.

Alaturi de el, sarbatorindu-l in fata boierilor si a prietenilor, statea Doamna Elena Cuza, iar din umbra, privea amanta acestuia, Maria Obrenovici. Aventura de lunga durata cu cea de-a doua femeie era cunoscuta de toti cei de la curte, fiind confirmata de tacerea Doamnei.

Doamna Elena Cuza - introvertita, toleranta, loiala

Doamna Elena Cuza si-a intalnit viitorul sot in 1844. Ea era timida, avea o expresie severa si ochii negri ca taciunele. In schimb, el era o fire extrovertita, impulsiva si stia cum sa se poarte cu femeile. Contrastul dintre personalitatile lor ar fi trebuit sa fie un indiciu ca relatia lor nu va fi una usoara.

S-au casatorit in 30 aprilie 1844, la Iaşi, intr-un cadru restrans, fara mult fast şi artificii. Casatoria lor nu a fost una fructuoasa, Doamna Elena fiind incapabila sa ii faca un copil. Poate tocmai de aceea, aceasta s-a simtit obligata mai tarziu sa ii ia in grija pe copiii nelegitimi ai sotului sau cu Maria Obrenovici.

Aceeasi toleranta si iubire a determinat-o sa fondeze azilul “Elena Doamna” de la Cotroceni pentru fetele orfane, oferind consolare in acelasi timp batranilor si educand femeile neajutorate.

Lui Alexandru Ioan Cuza i-a ramas loiala si dupa moarte: „i-a pastrat memoria cu o extraordinara devotiune, neingaduind sa se rosteasca un singur cuvant despre slabiciuni pe care le cunostea, le ingaduise si-o spunea cu mandrie – le iertase, ca singura care pe lume putea sa aiba acest drept”, spune Nicolae Iorga in “Sfaturi pe intuneric”.

Maria Obrenovici - frumoasa, libertina, marea iubire a lui Al. I. Cuza

Maria Obrenovici era tot ce Doamna Elena nu putea sa fie niciodata. O femeie de o frumusete renumita, libertina, curtata de lumea buna si o prezenta nelipsita de la balurile vremii. In plus, avea noroc in dragoste.

Maria, fiica lui Costin Catargiu, a fost casatorita de doua ori. A doua oara avea sa fie sotia lui Milos Obrenovici. Acestuia i-a facut si un copil, pe nume Milan.

Maria Obrenovici era cu 10 ani mai tanara ca Elena Cuza si mult mai feminina. Alexandru Ioan Cuza ajunsese sa riste totul de dragul ei. Nu s-a sfiit sa petreaca ultima noapte cu ea, inainte de lovitura “monstruoasei coalitii” si apoi, a plecat cu ea in exil, uitand complet de soarta Doamnei Elena. Copiii Mariei Obrenovici cu domnitorul au ramas in grija Doamnei Elena, descoperiti chiar de tatal lor dupa inundatiile din 1865.

autor: MARA PRUNA

În articolul

In spatele unui barbat de succes, sta intotdeauna (macar) o femeie: Alexandru Ioan Cuza si iubirile vietii sale

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Sfaturi pentru credincioșii care țin aprinse lumânări de Înviere. O simplă greșeală poate avea consecințe grave
a1.ro
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
HelloTaste.ro
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
Catine
Rochii de primăvară care sunt potrivite pentru o nuntă. Se încadrează în mai multe coduri vestimentare
useit.ro
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la această rețetă
as.ro
Donație fabuloasă, de 25 de milioane de euro, făcută de Gigi Becali. S-a aflat totul chiar înainte de Paște
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de merișoare. Efectele acestei băuturi asupra greutății corporale
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Vaccinul HPV e la fel de eficient și pentru fete și pentru băieți. De ce este atât de importantă imunizarea lor
MediCOOL
Câte ouă poți mânca pe zi. Ce recomandări fac medicii de Paște
HelloTaste
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
x