"Infidelitatea" financiara intr-un cuplu

Publicat pe 14.10.2010 la 15:51 Actualizat pe 14.10.2010 la 20:55

Este ironic faptul ca desi femeile au parte de mai multa independenta financiara decat in trecut, banii inca sunt o problema in raportul cu sexul opus. Ei reprezinta o chestiune de putere si de control: pot fi folositi ca o arma impotriva altei persoane, de aceea se poate spune ca ei au si o incarcatura emotionala.

Dinamica financiara dintr-un cuplu poate fi un indiciu daca relatia functioneaza sau nu. Aproximativ 70% din esecurile maritale au legatura cu problemele cu banii, de aceea, modul in care un cuplu vorbeste despre bani poate fi un barometru pentru sanatatea parteneriatului.

Aranjamentele financiare sunt o reflexie a celor mai importante valori pe care le au cei doi despre ei insisi, relatia si locul lor in lume. In ceea ce priveste comunicarea despre bani, exista o mica diferenta daca sunt suficiente fonduri sau nu. Ei discuta de fapt despre propriile atitudini, pe care si le-au format inca din copilarie.

Egalitatea intre sexe - inca o problema in cuplu

Pot aparea tensiuni atunci cand doua persoane se ciocnesc in ceea ce priveste un lucru fundamental, cum ar fi banii. Problemele apar mai ales in cuplurile in care se gasesc si copii din alte relatii anterioare, existand divergente in ceea ce priveste impartirea egala a banilor. Unul dintre ei s-ar putea simti lezata de modul in care cheltuie celalalt banii. Acestea pot duce in timp la resentimente, in special daca cel care castiga mai putini bani simte ca trebuie sa compenseze pentru asta, facandu-i pe plac celuilalt.

Astfel de probleme pot fi exarcebate si prin faptul ca tot mai multe persoane amana sa se casatoreasca si sa devina parinti. Oamenii pot fi in relatii de durata fara a invata sa imparta sau sa devina responsabili pentru alegerile lor financiare, ca si indivizi. De aceea, cand apar probleme financiare, multi nu stiu cum sa se descurce.

Aceasta generatie de femei independente financiar de barbatii lor sunt in multe cazuri primele din familia lor care fac acest lucru, dar neavand un model de urmat in privinta gestionarii banilor, ele nu stiu sa gestioneze astfel de situatii. Pe de alta parte, multi barbati nu sunt inca obisnuiti cu ideea de a imparti viata cu o femeie care face la fel sau poate mai multi bani decat ei.

Banii - joc de putere, motiv de infidelitate

Astfel de diferente pot afecta pe termen lung stabilitatea unui cuplu. Un studiu efectuat de Asociatia Americana de Sociologie a scos la iveala faptul ca cu cat un barbat este mai dependent financiar de o femeie, cu atat cresc sansele ca el sa o insele. Pentru femei insa, efectul este exact reversul comportamentului masculin. Cu cat sunt mai dependente de partenerii lor, cu atat sunt mai putin inclinate sa ii insele.

Atitudinea pe care a dobandit-o fiecare din propria familie este relevanta, uneori stilurile fiind foarte diferite. Inevitabil, stilul de a cheltui al unuia il va afecta pe celalalt. Daca unul dintre parteneri este anxios in legatura cu banii si ii cheltuieste cu foarte mare grija, celalalt s-ar putea impotrivi adoptarii aceluiasi stil, preferand sa cumpere anumite lucruri pe ascuns sau sa minta in privinta pretului.

De altfel “infidelitatea financiara” este o problema in crestere in interiorul cuplurilor moderne. Din teama de a fi complet deschis in privinta banilor, de a recunoaste atunci cand nu avem de ajuns, sau din cauza rusinii ca vrem mai mult decat ne permitem, multi aleg sa aiba datorii pe care sa le tina secrete fata de partenerii lor.

foto: shine.yahoo.com

În articolul

"Infidelitatea" financiara intr-un cuplu

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 4 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să nu mai amâne sarcinile. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator au demascat capcanele de pe masa de Paşte
a1.ro
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
HelloTaste.ro
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Catine
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
useit.ro
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
as.ro
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
MediCOOL
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Spynews
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
DeParinti
Ce ar trebui să știi despre dopul gelatinos dacă ești însărcinată: ce este, ce rol are și când se elimină
MediCOOL
Metode pentru a-ți menține silueta. Cum poți arăta impecabil fără a depune prea multe eforturi
HelloTaste
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
x