Inteligenta adultilor, stimulata de copiii lor
Publicat pe 01.10.2010 la 10:02 Actualizat pe 01.10.2010 la 10:21
A lua o pauza de la munca, a lasa pe planul secund cariera poate nu pare o idee foarte inspirata, nici atunci cand motivul este unul cat se poate de intemeiat: aducerea pe lume a unui copil. Multe mamici se grabesc sa se reintoarca la viata de dinaintea nasterii celui mic, iar ideea de mama casnica nu flateaza pe nimeni.
Cu toate acestea, meseria de parinte este destul de solicitanta si necesita nenumarate resurse de rabdare si creativitate pentru a-i face fata.
Care parinte nu s-a confruntat cu tipetele copilului in mijlocul magazinului, atunci cand a vazut o jucarie care i-a placut foarte mult si fara de care nu voia sa plece acasa, sau cu dilemele fiicei adolescente care nu stia cum sa gestioneze relatia cu prietena ei cea mai buna?
Relatia de dependenta care se creaza intre un parinte si copilul sau este una solicitanta, care i se impune, fata de care are mereu responsabilitati. Adultul trebuie sa se adapteze, sa isi schimbe viata si ordinea prioritatilor in functie de altcineva caruia sa ii poarte de grija. Astfel de jonglerii in ceea ce priveste programul personal si flexibilitatea de a face fata la tot felul de situatii neprevazute este tocmai ceea ce stimuleaza creierul.
De altfel, s-a descoperit recent faptul ca si la varsta adulta sunt creati noi neuroni. In functie de cat de stimulat este creierul de catre noi emotii si experiente, alte celule se formeaza. De asemenea, creste nivelul unor anumiti hormoni, cum ar fi oxitocina, care ne face mai rezistenti in fata stresului.
De asemenea, creste capacitatea de invatare si atentia distributiva. Desigur, a avea copii nu va face miracole pentru IQ-ul cuiva, insa daca se va dedica intr-adevar ingrijirii copiilor sai, isi va dezvolta cu siguranta inteligenta si va dobandi o viziune diferita asupra vietii.
foto: the-family-place.org