Invata-ti copilul sa devina un adult echilibrat!
Publicat pe 04.09.2010 la 11:51 Actualizat pe 04.09.2010 la 12:16
A fi echilibrat, corect si sociabil inseamna a avea simtul dreptatii, a simti compasiune sau a intelege punctul de vedere al celuilalt. Astfel de calitati si-ar dori orice parinte sa le poata transmite copilului lui.
Rolul parintilor
Copiii invata ce este echilibrul si sa devina persoane sociabila din comportamentele si valorile pe care le observa in mediul in care se misca, de la parinti, prieteni, colegi, profesori si mass-media. Parintii insa joaca rolul fundamental in conturarea caracterului copilului lor. Iata cateva repere ale devenirii lui ca o persoana, cu mentiunea ca acestea sunt doar orientative, deoarece copiii cresc si se dezvolta in ritmuri diferite.
Repere pe grupe de varsta
0-2 ani - Bebelusii nu sunt capabili sa vada dincolo de nevoile proprii. Nu te astepta ca un bebelus sa imparta de bunavoie o jucarie. Poti doar sa incepi sa-l inveti ce este compasiunea, prietenia, prin tratarea lui cu blandete, ajutandu-l sa-si identifice propriile emotii.
3-5 ani - La aceasta varsta copiii incep sa realizeze ca sunt niste fiinte sociale. Prescolarii invata sa imparta cu altii din ceea ce le apartine si sa inteleaga notiunile de corect si gresit in tratarea semenilor. Abilitatea lor de a se controla pe ei insisi (de a-si controla emotiile si a nu se lasa coplesiti de dorintele lor) este destul de firava. Ei au nevoie de multa dragoste si sprijin din partea parintilor.
6-10 ani - Cu fiecare an scolarii invata sa se controleze din ce in ce mai bine. In aceasta perioada ei dezvolta un simt mai mare de empatie, intelegere a semenilor si compasiune. La aceasta varsta ar trebui sa fie capabili sa inteleaga intr-adevar ce inseamna atunci cand ranesti pe cineva. Nevoia lor de a apartine si a-si influenta colegii si prietenii ii poate determina sa faca lucruri despre care stiu ca sunt gresite. Trebuie ajutati sa-si asume responsabilitatea pentru actiunile lor si sa invete ca aceste actiuni au consecinte.
11-15 ani - Cu cat inainteaza in varsta, copiii tind sa fie influentati mai puternic de emotii. Ei simt mult mai mult nevoia de a apartine unui grup. Din acest motiv, influenta anturajului poate sa fie covarsitoare asupra comportamentelor lor. Este o perioada in care incep sa experimenteze prin diferite modalitati „rebeliunea" impotriva autoritatii parentale. Ei au insa nevoie mai mult ca niciodata de o indrumare puternica din partea parintilor.
16-18 ani - Acesti tineri sunt mai sofisticati decat cei mai mici, dar ei nu sunt inca adulti. De acum ei trebuie sa aiba notiuni clare despre bine si rau si sa aiba responsabilitatea actiunilor lor. Sunt inca susceptibili sa cedeze presiunilor anturajului, se cred invulnerabili si simt nevoia sa fie rebeli impotriva autoritatii. Ei au inca nevoie de indrumarea parintilor si trebuie sa experimenteze consecintele actiunilor lor.
Foto: flickriver.com
Citeste si Revista Felicia!