Medicamentele, daunatoare pentru bebelusi?
Publicat pe 01.09.2010 la 15:13 Actualizat pe 01.09.2010 la 15:40
Medicamentele lichide care le sunt administrate, in mod curent, bebelusilor nascuti prematur, contin substante ce ar putea sa fie periculoase pentru micuti, avertizeaza cercetatorii britanici intr-un studiu publicat in revista de specialitate Archives of Disease in Childhood.
Oamenii de stiinta au realizat o ancheta in cadrul serviciului de neonatologie al spitalelor universitare din Leicester si au descoperit ca bebelusii nascuti prematur prezinta mai multe riscuri de imbolnavire si de aparitie a complicatiilor decat cei nascuti la termen. Pentru a preveni aceste complicatii, nou-nascutilor li se administreaza, intravenos sau pe cale orala, vitamine, minerale sau medicamente sub forma lichida.
Potrivit Reuters, cercetatorii au demonstrat ca multe din medicamentele lichide care le sunt date copiilor prematuri, pe cale orala, contin excipienti destinati sa faciliteze administrarea, absorbtia si conservarea substantelor active sau doar sa imbunatateasca gustul si aspectul produsului.
Echipa condusa de Hitesh Pandya, de la Universitatea din Leicester, a studiat medicamentele administrate pe cale orala celor 38 de bebelusi nascuti prematur, care s-au aflat, in intervalul iunie 2005 - iulie 2006, in cadrul serviciului de neonatologie al spitalelor universitare din Leicester.
Pe o perioada cuprinsa intre doua si noua saptamani, acestora li s-au administrat vitamine si medicamente precum furosemidul, care este un diuretic, sau dexametazonul, care este un corticoid. De asemenea, bebelusii au mai fost expusi la 20 de excipienti diferiti, printre care se numara etanolul din fier si furosemid si propilen glicolul din dexametazon.
Astfel, expunerea la etanol ajungea pana la 1,8 ml pe saptamana, in conditiile in care autoritatile de sanatate publica interzic alcoolul in timpul sarcinii, deoarece acesta ar putea duce la intarzieri ale cresterii, la malformatii si chiar la retardarea mintala. De aceea, oamenii de stiinta cer punerea in aplicare a unor strategii care sa reduca expunerea copiilor nascuti prematur la excipienti.
Sursa: IntactNews
Foto: www.thetechherald.com