Modul in care saruti spune multe despre relatia ta de cuplu
Publicat pe 06.10.2011 la 10:03 Actualizat pe 06.10.2011 la 10:06
Indiferent cum s-a socializat intre timp, sarutul ramane „barometrul” sentimentelor. Doua lucrari de „specialitate" ale specialistilor francezi fac furori in arta sarutului si dezvaluie ce se ascunde intr-una dintre cele mai tandre cai de comunicare intre doua fiinte.
Filosoful Alexadre Lacroix scrie in cartea sa ca sarutul s-a sustras oricarei incercari de etichetare, dar ca, in esenta, a ramas „cel mai bun barometru al unui cuplu". El dezvaluie ca la originea cartii sale s-a aflat un repros pe care i l-a facut chiar sotia lui.
Intr-o zi, ea i-a spus fara ocolisuri: „Nu ma mai saruti la fel de mult ca altadata!"... Alexadre a cazut pe ganduri, apoi a tras cateva concluzii: „In perioadele tensionate, sarutul poate avea o puternica intensitate sexuala. Dar cand sentimentele palesc, iti vine tot mai greu sa saruti. Devine respingatoare ideea de a saruta pe cineva pe care nu-l mai iubesti".
O alta „radiografie" a sarutului vine din partea sexologului Ghislaine Paris, care aude de nenumarate ori in propriul sau cabinet plangeri asemanatoare de la pacientii sai. „Este simptomul unor neintelegeri. Cuplul a intrat intr-un fel de rutina, iar acest lucru este chiar mai grav decat atunci cand este vorba ca partenerii nu mai fac dragoste", sustine Paris. Alta parere vine de la romanciera Belinda Cannone care, in ultimul sau eseu ce imbina fictiunea cu reflectia, afirma ca intre dorinta si sarut exista categoric o legatura. Ca exemplu, le da pe prostituate: „Prostituatele nu saruta. Sarutul este insusi gestul dorintei. Trupul poti sa ti-l vinzi, dar nu si dorinta".
In concluzie, sarutul este fundamental intr-o relatie, iar un sarut reusit este acel sarut sincer, „plin" de expresie. „Fiecare are stilul lui de a saruta, iar daca un cuplu este durabil, isi dezvolta un limbaj propriu al sarutului", isi exprima parerea Lacroix. In schimb, pentru Belinda Cannone sarut este un secret al initiatilor, „ceva ce nu se poate intelege decat dupa ce l-ai experimentat".
Sarutul este si un semn al erotismului, dar in zilele noastre, in societatea de astazi, mult sexualizata, erotizata, sarutul risca sa se demonetizeze, sa-si piarda farmecul. A revendica erotismul ca doctrina si sarutul ca emblema a devenit aproape ca o politica. „In vremurile noastre, cand totul se petrece rapid, nu putem avea alte raporturi decat functionale. Facem schimb de mail-uri, de informatii, de plezanterii... este epoca performantelor nesemnificative. A da un sarut este o ocazie de a se reconecta la o actiune neutilitara, de regasire a propriei noastre autenticitati", considera Lacroix.
Citeste si Jurnalul National!
Foto: cidyjufun.com