Modul in care saruti spune multe despre relatia ta de cuplu

Publicat pe 06.10.2011 la 10:03 Actualizat pe 06.10.2011 la 10:06

Indiferent cum s-a socializat intre timp, sarutul ramane „barometrul” sentimentelor. Doua lucrari de „specialitate" ale specialistilor francezi fac furori in arta sarutului si dezvaluie ce se ascunde intr-una dintre cele mai tandre cai de comunicare intre doua fiinte.

Fi­losoful Alexadre Lacroix scrie in cartea sa ca sarutul s-a sustras oricarei in­cercari de etichetare, dar ca, in esen­ta, a ramas „cel mai bun ba­ro­me­tru al unui cuplu". El dezvaluie ca la originea cartii sale s-a aflat un re­pros pe care i l-a facut chiar sotia lui.

Intr-o zi, ea i-a spus fara ocolisuri: „Nu ma mai saruti la fel de mult ca al­ta­data!"... Alexadre a cazut pe gan­duri, apoi a tras cateva concluzii: „In pe­ri­oadele tensionate, sarutul poate avea o puternica intensitate sexuala. Dar cand sentimentele palesc, iti vine tot mai greu sa saruti. Devine respin­ga­toare ideea de a saruta pe cineva pe care nu-l mai iubesti".

O alta „radiografie" a sarutului vine din partea sexologului Ghislaine Paris, care aude de nenumarate ori in propriul sau cabinet plangeri ase­ma­na­toare de la pacientii sai. „Este simp­to­mul unor neintelegeri. Cuplul a in­trat intr-un fel de rutina, iar acest ­lu­cru este chiar mai grav decat atunci cand este vorba ca partenerii nu mai fac dragoste", sustine Paris. Alta pa­re­re vine de la romanciera Belinda Ca­n­none care, in ultimul sau eseu ce im­bina fictiunea cu reflectia, afirma ca intre dorinta si sarut exista categoric o legatura. Ca exemplu, le da pe prostituate: „Prostituatele nu saruta. Sarutul este insusi gestul dorintei. Trupul poti sa ti-l vinzi, dar nu si dorinta".

In concluzie, sarutul este fundamental intr-o relatie, iar un sarut reusit este acel sarut sincer, „plin" de expresie. „Fiecare are stilul lui de a saruta, iar daca un cuplu este durabil, isi dezvolta un limbaj propriu al sarutului", isi exprima parerea Lacroix. In schimb, pentru Belinda Cannone sarut este un secret al initiatilor, „ceva ce nu se poate intelege decat dupa ce l-ai experimentat".

Sarutul este si un semn al erotis­mului, dar in zilele noastre, in socie­tatea de astazi, mult sexualizata, erotizata, sarutul risca sa se demonetizeze, sa-si piarda farmecul. A revendica erotismul ca doctrina si sarutul ca emblema a devenit aproape ca o politica. „In vremurile noastre, cand totul se petrece rapid, nu putem avea alte raporturi decat functionale. Facem schimb de mail-uri, de informatii, de plezanterii... este epoca performantelor nesemnificative. A da un sarut este o ocazie de a se reconecta la o actiune neutilitara, de regasire a propriei noastre autenticitati", considera Lacroix.

Citeste si Jurnalul National!

Foto: cidyjufun.com

În articolul

Modul in care saruti spune multe despre relatia ta de cuplu

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Filmul tragediei din Suceava: Crimă cu premeditare ascunsă în spatele unui accident fatal? Ce au descoperit poliţiştii în casa lui Sebastian
a1.ro
Povestea puiului de câine care „evadează” i-a înduioșat pe internauți. Ce ascunde imaginea simpatică, de fapt: „A rămas singură”
HelloTaste.ro
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Catine
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
useit.ro
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
as.ro
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
MediCOOL
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
MediCOOL
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
HelloTaste
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
x