Nasterea - mai usoara ca in trecut

Publicat pe 05.06.2011 la 20:11 Actualizat pe 05.06.2011 la 20:15

O profesie senzationala este cea de medic obstetrician. Cum e sa primesti in palmele tale puiul de om care tocmai a rasarit la viata si primul contact cu lumea sunt mainile medicului ginecolog obstetrician!

A fost o vreme in care durerile mamei la nas­te­re erau considerate ca un maxim al durerii. Cu tre­cerea anilor, durerea la nastere a mamei a fost ate­nuata de metode moderne, asa ca aceste dureri din sala de travaliu nici nu se mai claseaza prin­tre cele mai brutale dureri.

Anestezia peridurala - efectuata in coloana - face sa nu mai apara dureri in actul nasterii, si aceasta anestezie peridurala nu micsoreaza capacitatea de travaliu. Gravida nici nu mai tipa in sala de nasteri. Destul de multe gravide vin si ii solicita medicului sa le faca operatia de cezariana pentru a nu avea dureri ca la nasterea naturala.

De regula, medicii le raspund cu urmatoarea explicatie: cezariana este o interventie chirurgicala si se apeleaza la ea atunci cand me­dicina constata ca ea este necesara, date fiind anumite argumente ale starii gravidei. Si, ca atare, medicul incearca sa le convinga pe gravidele doar speriate de mult trambitatele dureri la nasterea obisnuita ca e bine sa nasca pe cale naturala, fiindca anestezia peridurala goneste durerile si nu impieteaza asupra travaliului. Daca insa cezariana este impusa de situatia gravidei, ea se efectueaza. Totusi, daca gravida sustine apasat ca ea opteaza pentru cezariana, medicul da curs optiunii sale.

Cum trebuie sa vina spre iesirea din pantecul mamei fatul? Normal este ca fatul sa vina cu capul inainte. La granita normalului este si angajarea fatului cu funduletul inainte. In aceasta situatie, obstetricianul ii aranjeaza cu mainile sale umerii si capul intr-o pozitie favorabila. E bine ca fatul sa vina cu capul in piept, nu cu capul in alta flexie, adica in alt unghi. In situatii speciale rezultate in timpul nasterii naturale, aceasta se modifica in cezariana, dar operatia de cezariana nu se face cu anestezie generala, ci cu anestezie peridurala.

Greutatea considerata normala a copilului este intre 2,9 si 4 kilograme. Intr-un congres mondial s-a precizat ca, in cazurile de boli ale placentei, fatul traieste daca are circa 1,8 kilograme, iar placenta cantareste cam 1,1 kilograme.

Citeste si Jurnalul National!

Foto: wikipedia.org

În articolul

Nasterea - mai usoara ca in trecut

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 24 mai 2024. Taurii sunt sfătuiți să fie atenți la cheltuieli. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Primele imagini cu Vlad Pascu la tribunal. Dialogul avut de autorul tragediei din 2 Mai cu noua judecătoare
a1.ro
Când își plănuiesc Selly și Smaranda să devină părinți. Vlogger-ul a vorbit deschis despre acest subiect!
HelloTaste.ro
Tartă cu afine și lămâie, cel mai delicios desert pentru micul dejun
Catine
Zodii cu o personalitate complexă. Nativii lângă care nu poți să te plictisești
useit.ro
Scarlett Johansson a fost „șocată” și „furioasă” după ce ChatGPT ar fi folosit o voce similară cu a ei
as.ro
Vedeta care va împlini 75 de ani, dar arată ca o adolescentă! Îşi caută iubit, la 12 ani după divorţ: „Poate fi intimidant!”
MediCOOL
Obiceiuri pentru sănătatea sistemului digestiv. De ce îți pot îmbunătăți digestia
Spynews
Reacția exclusivă a Cristinei Pucean despre imaginile virale pe internet în care apare în tandrețuri cu altcineva decât Bogdan de la Ploiești. Ce spune dansatoarea
DeParinti
Copilul se învinețește des. Când trebuie să te îngrijoreze echimozele
MediCOOL
Cele mai bune surse de colagen. Cum îți pot sprijini organismul
HelloTaste
Cât timp se fierb cartofii pentru salata de boeuf. Trucuri utile în bucătărie
x