Nunta araba, obiceiuri si traditii

Publicat pe 03.09.2010 la 01:44 Actualizat pe 03.09.2010 la 11:07

Cultura Araba este cunoscuta pentru traditiile sale, care au intaietate chiar si in ziua de astazi. Pentru arabi, nunta, numita Farah, este un prilej de bucurie si recunostinta.

Desi in ultimii 100 de ani obiceiurile s-au mai schimbat, odata cu patrunderea occidentalismului si a globalozarii, inca se mai practica obiceiul nuntilor aranjate de catre parinti, in scopuri financiare sau de familie.

Prima intalnire si cererea in casatorie

Desi, in zonele rurale, mai este valabila “prima intalnire aranjata”, cuplurile incep sa se cunoasca dinainte, “prima intalnire” capatand semnificatii cunoscute in Occident: la restaurant, intr-un parc sau in locuri ferite de ochii lumii.

Insa, din punct de vedere traditional, prima intalnire intre mame este concomitenta si cu prima intalnire intre viitorii miri, carora li se va da ocazia sa stea de vorba si sa se cunoasca. Un aspect foarte important este acela ca legea Islamica interzice concubinajul, iar daca cei doi deja s-au intalnit, fara acordul parintilor, dupa trei intalniri, deja se va vorbi despre casatorie.

Parintii sunt cei care negociaza modul in care se va desfasura nunta, iar daca se ajunge la un consens, mirele va trebui sa ceara mana fetei de la tatal acesteia, care isi va da acordul pentru o ulterioara casatorie. Dupa aceea, toti cei implicati vor citi Fatiha, din Coran, iar apoi se vor delecta impreuna din Sharbat, o bautura facuta dintr-o combinatie de fructe si petale de flori.

Marea petrecere traditionala

Khotouba, cum este numita in araba, este similara cu o nunta normala, numai ca mireasa poate purta orice doreste. Rochia miresei si costumul mirelui au culori similare.

Petrecerea va debuta cu un eveniment feminin si anume “petrecerea Hena”. Aceasta va fi o petrecere destul de mare, unde vor fi invitate prietenele miresei, in resedinta acesteia. Se va servi mancare si bautura din belsug, se va dansa, iar mireasa va schimba foarte multe rochii, aproape cate una pentru fiecare melodie.

Femeile prezente la petrecere vor avea ocazia sa fie pictate pe maini sau picioare, de catre o batrana specializata in domeniu, cu ajutorul unei solutii numite “hena”, de unde si numele petrecerii.

Dansurile din buric sunt extrem de populare in lumea araba. Petrecerile mari sunt un semn de prosperitate si deseori cei implicati sunt evaluati material dupa marimea receptiei. Mancarea va fi din belsug, in special preparata din carne de miel si pui, orez, salate si traditionalele deserturi.

Foto: www.worldofstock.com

În articolul

Nunta araba, obiceiuri si traditii

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 12 aprilie 2025. Taurii își vor pune ambiția la încercare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Actriţa din Cluj povesteşte cum a fost păcălită să facă un credit de 100.000 de lei. Acum, va plăti rate lunar
a1.ro
Cum arată mormântul Laurei Stoica la 19 ani de la teribilul accident. Mama ei a făcut parastas: „La cimitir la ea nu ajung des”
HelloTaste.ro
Piure de cartofi cu sos de leurdă. Rețetă savuroasă și hrănitoare
Catine
Supă cremă de urzici cu crutoane aromate cu usturoi
useit.ro
Rivalul Tesla a creat o mașină electrică ce poate fi reîncărcată în doar 5 minute. Cum e posibil
as.ro
Românul celebru care a renunţat la tot şi s-a apucat de asigurări: „Erau oameni mizerabili”
MediCOOL
Cum se tratează dermatita atopică la copii. Ce o cauzează în primii ani de viață
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
DeParinti
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
MediCOOL
Cum se tratează cicatricile post-acneice. Care sunt cauzele acestor simptome dermatologice
HelloTaste
Ciorbă de ștevie cu lobodă și leuștean
close
x