Pantece de vanzare: Sute de indience livreaza copii occidentalilor printr-o fabrica de mame-surogat
Publicat pe 09.10.2013 la 13:33 Actualizat pe 09.10.2013 la 14:55
"Inchiriaza un pantec!" - suna ca o reclama sau un indemn al vanzatorilor ambulanti; intr-un fel, asta si este. Sub acest motto functioneaza o fabrica de mame-surogat din India, unde sute de femei "produc" anual peste 500 bebelusi pentru occidentali
Nayana Patel, o feminista convinsa, conduce Atanksha Infertility Clinic, fabrica de bebelusi. Nu este numai un intermediar intre femeile avute dar infertile si indiencele cu stofa de mama, ci si o femeie de afaceri care stie cat valoreaza industria: peste un miliard de dolari/ an!
"Aceste femei lucreaza. Este o munca fizica. Sunt platite pentru sarcina lor", se apara Patel in documentarul "House of Surrogates", care trateaza acest fenomen controversat. "Ele stiu ca pentru orice munca trebuie sa depui efort. Ma consider o feminista. Surogatul este o forma de ajutor - a unei femei pentru alta femeie", adauga Patel.
Oricate critici ar infrunta, indianca este dispusa sa mearga pana la capat cu procedurile ei, ba chiar sa creeze un spital cu tehnologie de ultima ora pentru mamele - surogat. Acesta va fi dotat cu incaperi pentru mame, apartamente pentru occidentali, sali de nastere, restaurante si chiar un magazin de suveniruri. Este vorba, de fapt, de inca o clinica de lux, pe langa cele 150 existente, care ofera servicii comerciale de tip surogat.
Sarcinile lor sunt platite cu bani grei, intre 8.000 - 10.000 dolari (daca sunt gemeni); salariul sotilor nu depaseste, in general, 40 dolari pe luna. In schimb, femeile trebuie sa locuiasca separat de familie, intr-un dormitor special amenajat si sa nu aiba relatii sexuale pe perioada sarcinii. Multe dintre ele sunt nevoite sa ii creasca si sa ii alapteze pe copilasi pana la varsta de 8 luni, timp in care parintii oficiali depun actele pentru a-i aduce in tara.
Realitatea trista a indiencelor reprezinta o sansa de normalitate si fericire pentru femeile infertile din Occident. Barbara, din Canada, apara pozitia tuturor mamelor pe bani in documentarul BBC: "Infertilitatea este o problema medicala. Daca oamenii nascuti cu vedere proasta capata ochelari si diabeticii iau insulina, de ce nu am gasi si noi o solutie pentru problema medicala?"
foto: bbc.co.uk