Prietena ta a devenit mama: cum pastrati o relatie buna daca va educati diferit copiii
Publicat pe 27.04.2011 la 16:03 Actualizat pe 27.04.2011 la 16:14
Un anumit tip de mama este de parere ca alaptatul la san ar trebui sa dureze atata timp cat cel mic are nevoie, chiar daca are peste 12 luni si afla cu stupoare ca prietena ei a folosit formula inca din prima zi. O mama investeste ore bune pentru a gati cat mai natural si sanatos, in timp ce alta serveste familiei sale numai semi-preparate, una trimite copilul in camera lui cand este obraznic, iar alta il plezneste.
Bineinteles ca nu exista mame care sa gandeasca exact la fel si nu exista o singura metoda care sa functioneze in cazul cresterii unui copil. Insa atunci cand cele mai importante prioritati sunt in completa contradictie cu cele ale prietenei tale, acestea sunt suficiente pentru a va indeparta una de cealalta sau a avea o perioada mai dificila.
In cel mai rau caz, prietenia se poate destrama de tot. Cand ai prioritati si stragii de educare complet diferite de prietena ta, poate prietenia voastra sa supravietuiasca?
Una dintre cele mai bune modalitati de a lamuri astfel de probleme este aceea de a nu lua comentariile personal si a-i explica diplomatic ca modul in care tratezi anumite situatii este cel mai indicat pentru familia ta si nu neaparat pentru alta. Nu are sens sa ii arunci prietenei tale "tu folosesti formula? Pediatrul spune ca cel mai sanatos este ca cel mic sa fie alaptat" pentru ca ea probabil stie deja astfel de lucruri si va simti doar ca o judeci.
La urma urmei, este optiunea ei ce alege pentru copilul sau. Mai bine spune-i "Am decis ca pentru noi functioneaza mai bine alaptatul la san. Eu sunt multumita, copilul la fel." De asemenea, in cazul copiilor mai mari, in loc de "eu nu as da niciodata copilului meu asa ceva sa manance", alege sa spui ceva despre tine si familia ta "copiilor mei le plac foarte mult fructele proaspete."
Respectul si evitarea conflictelor inutile
Este important ca atunci cand nu esti de acord cu ceva, sa nu judeci aspru si sa nu critici. Fiecare om este sensibil la astfel de remarci, cu atat mai mult in privinta cresterii copiilor, pentru ca nimeni nu vrea sa fie acuzat ca nu este un parinte bun. Nu poti sti toate motivele pentru care cineva a facut o anumita alegere, de aceea este indicat sa nu presupui automat ca metoda ta este sigur cea mai buna.
Este de asemenea important sa faci diferenta intre o decizie care va fi irelevanta in cateva luni sau ani, cum ar fi alaptatul natural sau folosirea de lapte praf si un anumit stil de viata constant care te impiedica intr-adevar sa mai fii prietena cu cineva pe termen lung. De exemplu daca ai o prietena careia nu-i pasa prea mult de disciplinarea copiilor sai si petrecand mult timp impreuna observi ca si copiii tai incep sa ii imite pe ai ei si nu prea te poti impune, mai ales la ea acasa, este posibil sa ajungi sa iti limitezi intalnirile cu ea din cauza efectului negativ pe care simti ca il are asupra familiei tale.
Tine cont de faptul ca nu toate prieteniile sunt la fel si nu trebuie sa elimini pe cineva din viata ta pentru ca nu este in sincron absolut cu tine, ci pur simplu sa ai un anumit nivel de prietenie cu acea persoana. De asemenea, daca cel mic isi face prieteni la gradinita, nu inseamna ca trebuie sa te intelegi de minune cu parintii acestor copii. Cel mic trebuie sa stie si el ca fiecare familie are propriul stil si sa se poata adapta la anumite schimbari.
Citeste si a1.ro!
Foto: kveller.com