Rochia de mireasa si povestea din spatele ei
Publicat pe 11.08.2010 la 17:42 Actualizat pe 12.08.2010 la 11:44
Albul a devenit de mult timp culoarea traditionala pentru rochia de mireasa, dar nu a fost tot timpul asa. In alte culturi se poarta de altfel rosu in ziua nuntii, pentru ca se considera a fi o culoare ce poarta noroc. Casatoria reginei Victoria cu varul ei Albert de Saxe, ce a avut loc in anul 1840, a avut cel mai mare impact asupra nuntilor, ea fiind cea care a lansat moda rochiei albe si fastuoase.
Desi miresele au continuat sa poarte o vreme rochii de alte culori, albul a devenit de atunci prima alegere pentru majoritatea. In cartea lui Lady Godey, publicata in 1849, este scris: "Prin obicei, a fost stabilit de mult timp ca albul este culoarea cea mai potrivita, oricare ar fi materialul. Este emblema puritatii si inocentei unei fete si a inimii neintinate, pe care o ofera celui ales".
Revolutia Industriala a adus si ea o schimbare. Pana in anul 1890 si o data cu aparitia magazinelor, aproape fiecare femeie isi putea implini visul de a purta in ziua nuntiii o rochie noua si alba. Ea a castigat tot mai multa popularitate, desi unele femei alegeau sa fie mai practice si sa aiba o rochie ce putea fi purtata si dupa nunta, la alte ocazii.
Rochia si capriciile modei
Din moment ce tinuta mireasei era foarte asemanatoare cu rochiile care se purtau in acele timpuri, doar cateva mici modificari erau suficiente pentru a o transforma. Rochiile au inceput sa devina apoi tot mai extravagante, culminand cu perioada primului razboi mondial, cand din extrema de fast la care se ajunsese, a inceput sa se treaca spre un altfel de design, mai simplu, dar reflectand totusi si statutul in schimbare al femeii. Rochiile au devenit mai scurte si mai stranse pe corp, avand incorporate corseturi cu multe snururi.
Coco Chanel a avut un impact major asupra modelului rochiei de mireasa si a fost prima care a introdus, in anul 1920, rochia de mireasa scurta. Era pana la genunchi si avea o trena impunatoare. Acest lucru a si cimentat pentru totdeauna ideea de rochie alba, unica, purtata doar la nunta.
Mai tarziu, pe masura ce criza din 1930 se raspandea insa n intreaga lume, multe femei vopseau dupa nunta rochia alba de mireasa si o transformau intr-o tinuta de zi.
Atunci a inceput si moda imprumutului rochiei de mireasa, iar astazi femeile pot inchiria de la cea mai simpla pana la cea mai extravaganta rochie, semnata de un designer cunoscut. Dupa terminarea razboiului, prosperitatea redobandita a facut posibila reinventarea rochiei, aceasta fiind inspirata din modelul victorian.
Nunti celebre
Nunta lui Grace Kelly si Printul de Monaco a fost un eveniment intens mediatizat, datorita aspectului sau de basm. Ea a purtat o rochie de matase si dantela. Incepand cu anii 1950, rochia a devenit mai mult ca un mod de afirmare al individualitatii miresei, ea putand opta intre varianta traditionala, clasica, cea indrazneata si chiar alegandu-si o alta culoare decat alb.
Anul 1981 a fost de asemenea unul de impact in ceea ce priveste ziua nuntii, peste 700 milioane de oameni urmarind la televizor nunta printesei Diana cu printul Charles. Rochia ei mare, grea, impunatoare, a ramas ca o emblema, iar multe dintre rochiile care se poarta si acum au un aer regal si o fac pe femeia care o poarta, sa se simta pentru o zi, printesa.
foto: http://funnybest.com