Rutina intr-o relatie - prieten sau dusman

Publicat pe 25.08.2010 la 09:19 Actualizat pe 25.08.2010 la 17:16

Rutina este un termen pe care cand il folosim cu referire la o relatie, este pentru a sugera ca lucrurile nu merg tocmai bine sau ca este ceva de evitat. Desigur, el denota obiceiul de a gandi sau a actiona mereu in acelasi fel, a nu lasa loc spontaneitatii sau creativitatii, de aceea nici nu este de mirare ca ii cautam mereu opusul.

Dar sa fie rutina atat de coroziva pe cat credem? Daca vedem doar aspectele ei negative, da, insa intr-o oarecare masura, ea este si benefica. Suntem construiti in asa fel incat avem nevoie de un program cat de cat fix, de anumite lucruri stabile, de ordine si siguranta. Din vremuri indepartate, de cum s-a infiripat prima comunitate, implicit au aparut si regulile sociale, unele clar impuse, altele nescrise, pe care le-am urmat spre binele nostru si al intregii societati, ca un intreg.

Sa ne imaginam cum ar fi viata noastra daca am trai mereu spontan: in fiecare zi ceva nou, ceva neasteptat, o alta casa, un alt oras, o alta relatie. Suna interesant? Poate pentru o luna sau pentru cei mai curajosi, cativa ani. Dupa un anumit timp vom realiza ca aceasta eterna alergatura este obositoare si ca are laturi periculoase. A nu sti ce iti rezerva ziua de maine, unde vei fi, ce vei face, daca cel iubit va mai fi langa tine, daca vei avea stabilitatea financiara de acum sau nu sunt reversul acestei libertati depline si utopice la care speram uneori fara sa o analizam prea mult.

Trebuie facuta diferenta intre rutina ca acea parte necesara din viata, dar care se refera la lucrurile care ne tin pe linia de plutire: acelasi om care ne asteapta acasa zambind, acelasi serviciu, dar pe care il iubim atat de mult si care ne aduce satisfactii, acelasi obicei de a bea dimineata o cafea cu cineva sau a lua masa cu familia in fiecare sambata. Sunt anumite lucruri repetitive, dar care nu reprezinta neaparat ceva rau. Iar intr-o relatie de cuplu, situatia este aceeasi. Nu putem sta mereu cu sufletul la gura, nestiind ce va urma, sau punand zilnic in aplicare ceva nou.

De altfel, ceea ce ajungem sa iubim cel mai mult este cand cineva ne cunoaste atat de bine, incat ne anticipeaza zambetele, tristetile, nevoile, incat este punctul nostru de sprijin atunci cand ne prabusim si persoana la care alergam pentru a imparti vestile bune. Rutina este benefica atata timp cat tine de acele aspecte care ne fac sa ne simtim in siguranta cu cineva, iubiti, protejati, ca impartim o viata comuna si ne cunoastem.

Desigur ca daca se extinde prea mult si fiecare zi devine o copie a celei precedente, rutina este cea care ne distruge. Este ca o lama cu doua taisuri de aceea trebuie sa fim atenti cat loc ii facem in viata noastra, in ce masura ne bucuram de ea si cum sa facem in asa fel incat sa nu devina cuvantul care descrie intreaga relatie.

Surprizele si pastrarea unei franturi din emotia de inceput, dorinta de a-l recuceri pe celalalt nu exclud stabilirea unei sentiment de liniste si implinire. Un pic de stabilitate si ceva creativitate pot coexista foarte bine, iar uneori, dupa o calatorie spontana, o aventura neasteptata in doi, se intampla sa ne surprindem fericiti cand ne intoarcem pur si simplu, acasa.

foto: current.com

În articolul

Rutina intr-o relatie - prieten sau dusman

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 20 aprilie 2024. Gemenii sunt sfătuiți să afle mai multe despre ei. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Colţul de Rai din România unde a înflorit o plantă nespus de frumoasă, care ar avea "puteri tămăduitoare". Rezistă 100 de ani, iar parfumul este divin
a1.ro
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
HelloTaste.ro
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Catine
Zodii care au parte de experiențe memorabile pe 20 aprilie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
useit.ro
O româncă se luptă cu Elon Musk în instanță. Numele ei e inscripționat pe mașinile Tesla: „Vreau să aibă decența să își ceară scuze”
as.ro
Ce studii are „cea mai frumoasă femeie din România”. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: „Doar două ore, în weekend!”
MediCOOL
Remedii împotriva răului de mișcare. Cum îl poți trata
Spynews
Imaginile durerii de la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Familia lui, în lacrimi în timpul slujbei / VIDEO
DeParinti
Deshidratarea la copii: care sunt cauzele și ce simptome apar
MediCOOL
Proprietățile medicinale ale ceaiului de păpădie. Efectele asupra sănătății organismului
HelloTaste
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
x