Timpul petrecut in fata televizorului, organizat in functie de varsta

Publicat pe 25.11.2010 la 17:47 Actualizat pe 25.11.2010 la 18:12

Copiii au nevoie de o varietate de activitati pentru o dezvoltare sanatoasa, iar televizorul poate fi una din acestea, daca programul este "portionat" corespunzator.

Nimic nu dauneaza, daca nu este facut in exces. Acest lucru este valabil si in cazul televizorului: un program corect, strict, poate transforma dispozitivul intr-o activitate placuta si educativa. Nu trebuie sa tineti cont decat de cateva criterii, in functie de varsta.

Prescolari (2-5 ani)

Copiii din aceasta categorie de varsta ar trebui sa isi petreaca majoritatea timpului jucandu-se, ori socializand. Societatea Canadiana de Pediatrie recomanda pentru prescolari maxim o ora pe zi de stat la televizor si deloc pentru cei sub varsta de doi ani, aceasta fiind perioada optima in care parintele trebuie sa interactioneze cat mai mult cu cel mic.

Prescolarii sunt expusi riscului de a prelua un comportament agresiv din programele de televiziune care promoveaza violenta, in special desenele animate contemporane. Indicat este sa ii alegeti dumneavoastra ceea ce este potrivit, precum o animatie, ori un film, care promoveaza valorile morale. Si nici nu ar trebui sa fie complicata aceasta cautare, mai ales ca cei mici adora sa se uite la nesfarsit la acelasi film.

Scolarii (6-11 ani)

Deoarece televizorul ii poate distrage pe copii de la activitatile zilnice importante (citire, teme, proiecte) este recomandat un program strict in cursul saptamanii.

Un studiu realizat de Societatea Canadiana de Pediatrie releva faptul ca si doua ore pe zi in fata televizorului pot avea un impact negativ asupra performantelor academice, la scolari.

Copiii cu varstele cuprinse intre 6 si 11 ani au o atractie foarte mare asupra animatiilor de actiune, adesea identificandu-se cu supereroii preferati.

Parintii ar trebui sa il distraga pe scolar de la aceste activitati si sa il reorienteze catre unele mai creative, care sa ii dezvolte acestuia imaginatia, insa intr-un mod mai sigur.

Complicatiile varstei de 7 ani

Copilul de sapte ani este naiv si se afla la varsta la care incepe sa isi caute personalitatea, insa prin imitare. Daca parintele va considera ca este bine sa se uite la televizor, si cel mic va crede acelasi lucru.

Iar televizorul in exces poate fi extraodrinar de daunator. Fara a fi supravegheat, copilul de 7 ani va tinde sa isi construiasca o lume a sa, in care el este supererou, poate sa zboare si sa salveze lumea. Nu este un lucru rau, insa de aici, pana la crearea unei lumi fanteziste nu mai este decat un singur pas.

Iar impactul poate fi periculos. Nu putine au fost cazurile in care copiii au incercat sa imite personajele preferate. Un caz cutremurator a avut loc in Romania, in urma cu cativa ani: un copil si-a construit aripi din carton si a incercat sa zboare precum Tom, din animatia "Tom & Jerry".

2010/11/24//150872-hepta_524556.jpg



In plus, multe din programele de televiziune dau, cu timpul, o stare de anxietate copilului in varsta de 7 ani. In cadrul unui studiu realizat de Universitatea Ryerson, pe un etalon de 900 de copii cu varste cuprinse intre 3 si 9 ani, cei mici au fost intrebati daca, de fiecare data cand urmaresc un program de televiziune de un anumit tip, simt nevoia de protectie. Rezultatele au fost cutremuratoare: mai mult 70% din acestia au raspuns pozitiv la intrebare.

De ce le e teama copiilor

Este important pentru parinti sa inteleaga in ce masura televizorul nu este daunator. In cartea sa, "Mami, mi-e teama", autoarea Joanne Cantor puncteaza imaginile din media, care ii sperie pe copii, in functie de varsta:

Intre 2 si 7 ani

-imaginile vizuale, realistee, ori fanteziste, care induc frica: animale salbatice, monstrii, ori caractere grotesti, mutilate, deformate;

- transformarea fizica a unui personaj, mai ales cand se transforma intr-unul grotesc;

- povesti care implica moartea unui copil sau a unui parinte;

- dezastrele naturale;


Intre 7 si 12 ani

- pericole sau conflicte realiste, in special cele care ar putea sa li se intample copiilor

- violenta sau doar subiectele care trateaza violenta;

Foto: Hepta

În articolul

Timpul petrecut in fata televizorului, organizat in functie de varsta

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
a1.ro
Rezultate loto azi, 21 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de joi
HelloTaste.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Catine
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
useit.ro
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
as.ro
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
MediCOOL
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
DeParinti
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
MediCOOL
Tuberculoza: simptome, transmitere și opțiuni de tratament
HelloTaste
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
x