Tortul miresei si povestea lui

Publicat pe 12.08.2010 la 18:03 Actualizat pe 07.07.2017 la 12:45

Istoria tortului de la nunta dateaza inca de pe timpul imperiului roman, inainte ca retete precum cea de martipan sau prajituri fierbinti cu miez de inghetata sa fi fost inventate. De-a lungul anilor, acest desert a fost centru de interes pentru numeroase obeceiuri si traditii, unele dintre ele au facut fata testului timpului, altele nu.

Pe atunci mirele trebuia sa manance in ziua nunti dintr-o bucata de paine din orz, special facuta pentru acea ocazie si sa rupa restul turtei, deasupra capului miresei. Acest lucru insemna terminarea perioadei de feciorie a fetei si dominarea ei de catre sot. Pe masura ce torturile au evoluat in unele mai sofisticate, a devenit mai putin practic sa fie rupte deasupra capului miresei.

De altfel, traditia a disparut destul de repede in anumite locuri, dar in nordul Scotiei inca se mai pastra in secolul 19. Tot in aceasta zona, prietenii miresei ii puneau acesteia un servet alb pe cap, iar apoi rasturnau un cos de paine asupra ei. Este dificil de spus de ce unele traditii au rezistat in timp, iar altele dainuie pana in ziua de astazi, dar aerul cam dominator al unora dintre ele ar putea fi o explicatie valida.



In Anglia medievala, torturile erau niste produse de patiserie de tipul painilor, fara zahar. Nu sunt marturii in privinta vreunui tip anume de tort sau prajitura, insa exista povesti in legatura cu obieciul de a le oferi mirilor o gramajoara de checuri mici si dulci. Cuplul trebuia sa incerce sa se sarute deasupra dulciurilor. Daca reuseau sa faca acest lucru insemna ca vor avea multi copii.



La mijlocul secolului 17 si pana in secolul 19, tarta miresei devenise o reteta populara. Ea era umpluta cu paine dulce, carne tocata de porc sau cu carne de berbec. Un ingredient principal la aceasta reteta era un inel de sticla ce era strecurat in compozitia sa. Se spunea ca cea care care va gasi inelul, va fi urmatoarea care se va casatori. Faptul ca ea se numea tarta miresei insemna inca de pe atunci ca fata avea sa fie centrul atentiei la o nunta.


tacam tort nunta

Pana la sfarsitul secolului 19, torturile au inlocuit de tot placinta sau tarta miresei. Primele erau cu un singur strat de crema, in general de prune, cu mici variatii. La scurt timp a aparut si varianta in mai multe straturi pe care o cunoastem astazi si care s-a sofisticat in timp.

foto: mydreamwedding.ca

În articolul

Tortul miresei si povestea lui

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 26 noiembrie 2024. Berbecii sunt atenți la cheltuieli. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
a1.ro
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și prieten cu „regele banilor” Novak Djokovic
HelloTaste.ro
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie
Catine
Prăjitură cu dovleac și griș. Desert simplu și ușor de preparat
useit.ro
Informațiile electorale false de pe TikTok. Cum au fost influențați utilizatorii din mai multe țări
as.ro
„A fost Ilie Năstase cel mai talentat din istorie?” Răspunsul tranşant al bunului său prieten, Ion Ţiriac
MediCOOL
5 simptome ale cancerului de colon și cum să-ți reduci riscurile
Spynews
Claudia Pătrășcanu sărbătorește ziua de naștere a fiului ei cel mare! Gabriel a împlinit 10 ani
DeParinti
Cel mai bun mic dejun pentru copiii care merg la școală. Nutriționiștii recomandă aceste alimente pentru cei mici
MediCOOL
Ce este cafeaua decofeinizată. Care sunt caracteristicile acestei băuturi
HelloTaste
Spaghetti alla Nerano sau paste cremoase cu dovlecei. Rețetă pe cât de ușoară, pe atât de apetisantă
x