Tortul miresei si povestea lui
Publicat pe 12.08.2010 la 18:03 Actualizat pe 07.07.2017 la 12:45
Istoria tortului de la nunta dateaza inca de pe timpul imperiului roman, inainte ca retete precum cea de martipan sau prajituri fierbinti cu miez de inghetata sa fi fost inventate. De-a lungul anilor, acest desert a fost centru de interes pentru numeroase obeceiuri si traditii, unele dintre ele au facut fata testului timpului, altele nu.
Pe atunci mirele trebuia sa manance in ziua nunti dintr-o bucata de paine din orz, special facuta pentru acea ocazie si sa rupa restul turtei, deasupra capului miresei. Acest lucru insemna terminarea perioadei de feciorie a fetei si dominarea ei de catre sot. Pe masura ce torturile au evoluat in unele mai sofisticate, a devenit mai putin practic sa fie rupte deasupra capului miresei.
De altfel, traditia a disparut destul de repede in anumite locuri, dar in nordul Scotiei inca se mai pastra in secolul 19. Tot in aceasta zona, prietenii miresei ii puneau acesteia un servet alb pe cap, iar apoi rasturnau un cos de paine asupra ei. Este dificil de spus de ce unele traditii au rezistat in timp, iar altele dainuie pana in ziua de astazi, dar aerul cam dominator al unora dintre ele ar putea fi o explicatie valida.
In Anglia medievala, torturile erau niste produse de patiserie de tipul painilor, fara zahar. Nu sunt marturii in privinta vreunui tip anume de tort sau prajitura, insa exista povesti in legatura cu obieciul de a le oferi mirilor o gramajoara de checuri mici si dulci. Cuplul trebuia sa incerce sa se sarute deasupra dulciurilor. Daca reuseau sa faca acest lucru insemna ca vor avea multi copii.
La mijlocul secolului 17 si pana in secolul 19, tarta miresei devenise o reteta populara. Ea era umpluta cu paine dulce, carne tocata de porc sau cu carne de berbec. Un ingredient principal la aceasta reteta era un inel de sticla ce era strecurat in compozitia sa. Se spunea ca cea care care va gasi inelul, va fi urmatoarea care se va casatori. Faptul ca ea se numea tarta miresei insemna inca de pe atunci ca fata avea sa fie centrul atentiei la o nunta.
Pana la sfarsitul secolului 19, torturile au inlocuit de tot placinta sau tarta miresei. Primele erau cu un singur strat de crema, in general de prune, cu mici variatii. La scurt timp a aparut si varianta in mai multe straturi pe care o cunoastem astazi si care s-a sofisticat in timp.
foto: mydreamwedding.ca