Tortul miresei si povestea lui

Publicat pe 12.08.2010 la 18:03 Actualizat pe 07.07.2017 la 12:45

Istoria tortului de la nunta dateaza inca de pe timpul imperiului roman, inainte ca retete precum cea de martipan sau prajituri fierbinti cu miez de inghetata sa fi fost inventate. De-a lungul anilor, acest desert a fost centru de interes pentru numeroase obeceiuri si traditii, unele dintre ele au facut fata testului timpului, altele nu.

Pe atunci mirele trebuia sa manance in ziua nunti dintr-o bucata de paine din orz, special facuta pentru acea ocazie si sa rupa restul turtei, deasupra capului miresei. Acest lucru insemna terminarea perioadei de feciorie a fetei si dominarea ei de catre sot. Pe masura ce torturile au evoluat in unele mai sofisticate, a devenit mai putin practic sa fie rupte deasupra capului miresei.

De altfel, traditia a disparut destul de repede in anumite locuri, dar in nordul Scotiei inca se mai pastra in secolul 19. Tot in aceasta zona, prietenii miresei ii puneau acesteia un servet alb pe cap, iar apoi rasturnau un cos de paine asupra ei. Este dificil de spus de ce unele traditii au rezistat in timp, iar altele dainuie pana in ziua de astazi, dar aerul cam dominator al unora dintre ele ar putea fi o explicatie valida.



In Anglia medievala, torturile erau niste produse de patiserie de tipul painilor, fara zahar. Nu sunt marturii in privinta vreunui tip anume de tort sau prajitura, insa exista povesti in legatura cu obieciul de a le oferi mirilor o gramajoara de checuri mici si dulci. Cuplul trebuia sa incerce sa se sarute deasupra dulciurilor. Daca reuseau sa faca acest lucru insemna ca vor avea multi copii.



La mijlocul secolului 17 si pana in secolul 19, tarta miresei devenise o reteta populara. Ea era umpluta cu paine dulce, carne tocata de porc sau cu carne de berbec. Un ingredient principal la aceasta reteta era un inel de sticla ce era strecurat in compozitia sa. Se spunea ca cea care care va gasi inelul, va fi urmatoarea care se va casatori. Faptul ca ea se numea tarta miresei insemna inca de pe atunci ca fata avea sa fie centrul atentiei la o nunta.


tacam tort nunta

Pana la sfarsitul secolului 19, torturile au inlocuit de tot placinta sau tarta miresei. Primele erau cu un singur strat de crema, in general de prune, cu mici variatii. La scurt timp a aparut si varianta in mai multe straturi pe care o cunoastem astazi si care s-a sofisticat in timp.

foto: mydreamwedding.ca

În articolul Tortul miresei si povestea lui:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 16 aprilie 2025. Balanțele își regăsesc pofta de viață. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Sfânta şi Marea Miercuri din Săptămâna Patimilor. Tradiţii şi obiceiuri în ziua în care Iisus a fost trădat de Iuda
a1.ro
Care este ziua ta norocoasă în funcție de zodie în perioada 15-20 aprilie 2025, potrivit horoscopului. Află când îți merge bine
HelloTaste.ro
Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament
Catine
Cât timp se fierbe carnea de pui pentru salata de boeuf? Pașii ca să obții cea mai bună salată de boeuf
useit.ro
Blue Origin a făcut istorie cu primul echipaj feminin care a ajuns în spațiu. La bord s-au aflat Katy Perry și partenera lui Jeff Bezos
as.ro
Ce scrie, de fapt, în buletinul lui Ion Ţiriac. Care este numele real al magnatului român
MediCOOL
Cum influențează modul de preparare sănătatea organismului. Care sunt sfaturile farmaciștilor pentru o alimentație echilibrată
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
DeParinti
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
MediCOOL
Ce este indicat să știi despre prăjire. Cum poți folosi această metodă de gătit într-un mod mai sănătos
HelloTaste
Ciocolată de casă în foi de napolitană – Rețetă clasică
close
x