Trei obiceiuri care ii pot afecta pe copii

Publicat pe 20.08.2010 la 10:57 Actualizat pe 20.08.2010 la 13:02

Fiecare om are deprinderi “necivilizate” din copilarie, care se reflecta mai mult sau mai putin in viata de adult. Obiceiurile proaste la copii sunt nesanatoase, de parinte depinzand longevitatea acestora.

Rosul unghiilor

Acest gest poate avea ca efect dureri la nivelul unghiilor, deformarea lor si subtierea, dar si un aspect absolut inestetic si neingrijit, nemailuand in calcul microbii. Rosul unghiilor este, de fapt, o reactie la stres si anxietate, aceasta activitate conferindu-i micutului o stare de confort si relaxare. Pentru a-l determina sa renunte, fa in asa fel incat sa aiba mereu mainile ocupate. De asemenea, ajuta-l sa se elibereze de orice tensiune care determina, de fapt, aceste gesturi.

Degetul in nas

Este foarte posibil ca micutul sa nu-si dea seama ca gestul lui este deranjant, asa ca trebuie sa-i atragi atentia de fiecare data cand isi baga degetul in nas. Apoi, invata-l sa foloseasca o batista, daca are nasul iritat. Chiar daca este micut, cu multa perseverenta el poate sa deprinda obiceiul de a folosi batista, intai cu ajutorul mamei, iar apoi singur.

Suptul degetului

Acest obicei poate sa provoace aparitia unor dureri la nivelul degetului, dar mai ales deformarea boltei palatale si cresterea defectuoasa a dintilor. Copiii mici adopta acest obicei pentru ca se plictisesc si li se pare confortabil. Pentru a-l face sa renunte poti incepe prin a-i arata copii care au dintii iesiti in afara sau strambi si sa-i spui ca asa ii va avea si el daca va continua. Apoi, poti sa-l inveti cateva metode prin care sa se stapaneasca atunci cand vrea sa bage degetul in gura.

Spune-i ca in momentul critic este bine sa-si bage manutele in buzunar sau, daca e in pat, sub perna. Apoi invata-l sa se relaxeze altfel - ascultati muzica impreuna, jucati-va sau cititi (copilul ar trebui sa tina cartea si astfel nu-si va suge degetul in timp ce tata sau mama ii citeste).

ATENTIE!
Din punct de vedere clinic, aceste obiceiuri pot fi expresia unor caractere fobice sau obsesive si pot fi cauzate de diferite anxietati legate de mancare, apa, imbracat, plimbare, anumite persoane sau obiecte. Ele sunt, in general, asociate diferitelor forme de stres, precum plictiseala sau singuratatea.

Foto: www.completewellbeing.com

În articolul

Trei obiceiuri care ii pot afecta pe copii

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Filmul tragediei din Suceava: Crimă cu premeditare ascunsă în spatele unui accident fatal? Ce au descoperit poliţiştii în casa lui Sebastian
a1.ro
Povestea puiului de câine care „evadează” i-a înduioșat pe internauți. Ce ascunde imaginea simpatică, de fapt: „A rămas singură”
HelloTaste.ro
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Catine
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
useit.ro
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
as.ro
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
MediCOOL
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Spynews
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
DeParinti
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
MediCOOL
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
HelloTaste
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
x