Trusoul copilului - istoric si semnificatii
Publicat pe 11.08.2010 la 17:34 Actualizat pe 11.08.2010 la 17:42
Ideea de a oferi ceva nou-nascutului ca semn al bucuriei si primirii lui pe lume este destul de veche si poate fi intalnita de-a lungul istoriei sub mai multe forme. Unul dintre exemple ar fi cel biblic, in care cei trei magi i-au adus copilului Iisus aur, smirna si tamaie - daruri foarte pretioase.
Dar termenul actual de trusou si ideea de a oferi copilului hainute si tot ce mai este necesar la botez, a aparut in anul 1503, cand regele Henry al Angliei si regina sa Catalina, pierdusera deja un copil si il asteptau pe cel de-al doilea cu anxietate.
Punandu-si toate sperantele in faptul ca de aceasta data totul va fi bine, ea a inceput sa coase haine pentru bebelusul pe care il purta in pantec. Se spune ca atunci, doamnele care se aflau in compania ei o priveau de la distanta cu admiratie spunand ca asa un trusou ar trebui sa primeasca fiecare copil la nastere.
Lucrurile s-au mai schimbat de atunci, insa, in general, trusoul unui bebelus este alcatuit din prosoape, panza si o sticluta cu mir, fasa, sapun, lumanari si hainute.
Un element specific al botezului ortodox este acela ca mama duce copilul la biserica inbracat in hainute alese de ea, urmand ca dupa botez, sa fie schimbat in hainele pe care le primeste de la nasa sa. Totodata, dupa ce este scaldat in apa de catre preot, el este asezat pe o panza care trebuie sa fie alba, nu alta culoare.
La catolici, copilul nu este schimbat de hainute, deoarece botezul este putin diferit, copilul fiind doar udat putin pe cap cu apa sfintita. In schimb hainutele sale trebuie sa fie albe. Tot la catolici, atat baietii cat si fetele poarta acelasi tip de imbracaminte: adica o rochita simpla si lunga ce semnifica puritatea sufleteasca.
Chiar daca la acest botez copilul nu este schimbat in alte haine, el va primi oricum de la nasii sai cadouri, cateva dintre ele avand conotatii religioase, cum ar fi o cruciulita de aur sau argint.
foto: babywonderland.com