VIDEO! Afla cum se corecteaza agresivitatea la copii!
Publicat pe 10.02.2011 la 18:26 Actualizat pe 10.02.2011 la 18:30
Toti copiii au tendinta de a fi agresivi la un moment dat. Cei mai multi au astfel de reactii in colectivitate sau cand sunt bombardati cu vorbe grele, ori li se cere ceva ce nu le face placere. Si, nici nu e de mirare, atat timp cat sunt expusi filmelor si jocurilor care ii instiga la violenta.
Daca un astfel de comportament nu este corectat la timp, exista riscul ca acesta sa se agraveze. Ba mai mult, acest tip de comportament se poate permanentiza si pot aparea ulterior manifestari deviante.
Atunci cand cel mic a lovit un coleg de scoala, parintii trebuie sa il intrebe pe acesta ce s-a intamplat si sa evite sa il eticheteze. Eticheta il va face pe copil sa gandeasca despre sine ca este rau si predispune la distorsiuni cognitive pe viitor.
Trebuie pusa problema - ce se ascunde in spatele comportamentului violent? Poate fi o nevoie, o situatie de inadaptare la mediul scolar. Psihopedagogul poate sprijini parintele, pentru ca agresiunea poate conduce mai tarziu la modificari comportamentale, la modificari in modul de a gandi al copilului in ceea ce ii priveste pe ceilalti.
Este bine ca parintii sa dezvolte abilitatile social-emotionale ale micutului si sa incerce sa il ajute in depasirea momentului.
Scoala are rolul de a dezvolta competentele sociale si pe cele emotionale ale copilului. Acesta este invatat sa comunice asertiv, adica non-agresiv, non-pasiv.
Copiii nu sunt inadaptati din nastere. Exista, insa, predispozitii: tendinte agresive si reactivitate emotionala. Educatia, familia, anturajul, jocurile si televizorul - toate au un rol important in dezvoltarea personalitatii copilului.
Micutul care are sprijinul familiei, al cadrelor didactice si a psihopedagogului are mari sanse sa isi corecteze deviantele comportamentale.
FOTO: Hepta.ro