10 idei false despre sanatate, pe care le credeai adevarate

Publicat pe 19.09.2010 la 12:18 Actualizat pe 19.09.2010 la 16:31

confuzie

Un mar pe zi te tine departe de doctor, n-ai voie sa iesi din casa cu parul ud, un pahar cu lapte te ajuta sa adormi mai usor.

Publicatia Real Simple Magazine si-a chemat expertii la sfat pentru a "demonta" cateva dintre cele mai cunoscute mituri legate de sanatate si nutritie. Sfaturi pe care le auzim si pe care multi le pun in practica de cand ne stim. Intrebarea este cat de utile mai sunt...



"NU TAIA COAJA DE LA PAINE, E FOARTE SANATOASA!"
Care-i adevarul: un studiu german a demonstrat ca procesul de coacere a painii produce un nou tip de antioxidant ce combate cancerul. Acest antioxidant este de opt ori mai prezent in coaja painii decat in miez. Un amanunt important este sa servim paine integrala, mult mai bogata in fibre. Eventual, facuta in casa, pentru a fi 100% siguri de calitatea ingredientelor.


"NU IESI DIN CASA CU PARUL UD, O SA RACESTI!"
Care-i adevarul: o sa-ti fie putin racoare, mai ales ca nu mai suntem in toiul verii, dar, in afara de asta, n-o sa se intample nimic. Asigurarea vine din partea medicului pediatru Jim Sears. Specialistul citeaza un studiu realizat la Salisbury (Anglia), unde un grup de voluntari au permis ca nasurile sa le fie "insamantate" cu un virus ce provoaca raceala. Jumatate din subiecti au fost apoi tinuti intr-o camera bine incalzita, iar ceilalti s-au balacit intr-o piscina si au stat intr-un hol pret de jumatate de ora. Apoi s-au imbracat, dar si-au pus in picioare sosete ude, cu care au stat inca jumatate de ora. Chiar si in aceste conditii, din grupul tinut "la racoare" n-au racit mai multi subiecti decat in celalalt grup. Concluzia: frigul nu ne afecteaza sistemul imunitar.


"DACA TE UITI SASIU IN JOACA, O SA RAMAI ASA"
Care-i adevarul: nu exista un astfel de risc, spune specialistul in oftalmologie Walker Motley, de la Universitatea de Medicina din Cincinnati. Atentie insa la cei mici! Daca se uita sasiu adesea, fara intentia de a imita cine stie ce personaj din desene animate, ar putea avea probleme oftalmologice si e nevoie de o evaluare specializata.


"MANANCA BINE LA RACEALA SI STAI NEMANCAT DACA AI FEBRA"
Care-i adevarul: in ambele cazuri, pacientul trebuie sa se hraneasca si mai ales sa se hidrateze foarte bine. "Consumul de lichide este absolut vital, pentru ca organismul bolnav pierde multe fluide", spune medicul Jim Sears. Cat despre consumul de bauturi speciale ce contin electroliti, Sears afirma ca nu este necesar decat in cazuri de deshidratare severa provocata de varsaturi si diaree.


"GUMA DE MESTECAT RAMANE IN STOMAC SAPTE ANI"
Care-i adevarul: nici pomeneala de asa ceva. "La fel ca in cazul altor produse nealimentare pe care se intampla sa le inghitim, fluidele din organism tran sporta guma de mestecat pe tractul intestinal si in cateva zile ea este eliminata", explica David Pollack, medic la Spitalul de copii din Philadelphia. Mai mult, chiar daca e o nuca destul de tare pentru puterea sistemului digestiv, guma de mestecat nici macar nu provoaca (in cele mai multe cazuri) dureri de stomac.


"UN MAR PE ZI TE TINE DEPARTE DE DOCTOR"
Care-i adevarul: da, dar si mai departe te-ar tine o mana de afine. Ele sunt potul cel mare in materie de nutritie - pline de fibre, de antioxidanti si usor de amestecat, la nevoie, in cereale sau iaurt.


"O SPERIETURA ZDRAVANA TE SCAPA DE SUGHIT"
Care-i adevarul: majoritatea remediilor babesti, cum sunt si bautul apei sau speriatul pentru a scapa de sughit, nu au fost demonstrate prin cercetari medicale. Exista insa un truc publicat in anul 1971 in revista The New England Journal of Medicine: o lingurita cu zahar. In 19 din 20 de cazuri, dulcele remediu a avut succes.


"INOTUL NU E RECOMANDAT LA MAI PUTIN DE O ORA DE LA MASA"
Care-i adevarul: balaceala fara griji! "Dupa servirea mesei, fluxul sanguin «se concentreaza» asupra sistemului digestiv si mai putin asupra muschilor. Asta nu inseamna ca, daca te apuci sa inoti dupa ce-ai mancat, o sa faci crampe musculare si-o sa te ineci. E drept, vei avea mai putina energie si n-o sa poti inota la cel mai inalt nivel, dar asta nu inseamna ca nu poti sa calci apa sau sa te joci", explica Jim Sears.


"COPIII AU NEVOIE DE O TABLETA DE MULTIVITAMINE IN FIECARE ZI"
Care-i adevarul: e adevarat, suplimentele de vitamine nu fac rau, dar parintii trebuie sa stie ca pana si cel mai mofturos micut creste absolut normal si fara suplimente. Mai important decat tabletele de multivitamine sunt aerul curat si soarele.


"UN PAHAR CU LAPTE PENTRU UN SOMN RAPID SI LINISTIT"
Care-i adevarul: laptele contine mici cantitati de triptofan, un antidepresiv natural care se gaseste si in carnea de curcan, dar ar fi nevoie de o cantitate impresionanta de lapte pentru a obtine efectul sedativ despre care se vorbeste din batrani. Michael Breus, specialist in tulburari de somn, spune ca, in cazul copiilor care nu vor sa adoarma, cel mai eficient somnifer natural este o rutina bine pusa la punct. Daca din ea face parte consumarea unui pahar cu lapte cald, de ce am spune nu efectului de placebo pe care-l are?", spune specialistul american.

sursa foto: health.com

În articolul

10 idei false despre sanatate, pe care le credeai adevarate

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 25 aprilie 2024. Balanțele primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Atac cu cuţitul la întâmplare, în Centrul Vechi al Capitalei. O femeie a fost tăiată pe stradă; abia ieşise dintr-un magazin
a1.ro
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
HelloTaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Catine
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
useit.ro
La ce folosește mânerul din plafonul mașinii, de fapt. Unii șoferi află abia acum adevărul
as.ro
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea „Stăpânului Moldovei”
MediCOOL
Tomografia computerizată (CT): ce este, când este indicată și cum te pregătești pentru ea
Spynews
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
DeParinti
Cele mai periculoase activități pentru copii. Cum îl poți ține în siguranță pe cel mic
MediCOOL
Proprietățile ceaiului de scorțișoară. Beneficiile acestei băuturi asupra sănătății
HelloTaste
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
x