3 obiceiuri casnice pentru sănătatea ta
Publicat pe 14.06.2018 la 16:21 Actualizat pe 14.06.2018 la 16:25
Bacteriile, praful, mucegaiul sau alimentele nepotrivite sunt doar câteva dintre lucrurile care îți pot cauza afecțiuni și neplăceri în acest sens, însă cu puțină disciplină le poți elimina din casa ta fără eforturi financiare prea mari.
Se spune des că educația începe acasă, dar nimeni nu spune același lucru și despre sănătate, chiar dacă este cel puțin la fel de adevărat.
Locuința ta este locul în care îți petreci cel mai mult timp și totodată mediul care îți influențează cel mai mult starea de sănătate. Bacteriile, praful, mucegaiul sau alimentele nepotrivite sunt doar câteva dintre lucrurile care îți pot cauza afecțiuni și neplăceri în acest sens, însă cu puțină disciplină le poți elimina din casa ta fără eforturi financiare prea mari.
Iată care sunt obiceiurile care ți-ar putea transforma în bine stilul de viață și vitalitatea:
1. Dă cu aspiratorul de două ori pe săptămână
Praful este unul dintre cei mai mari inamici ai sănătății, iar expunerea pe termen lung la el poate provoca reacții alergice și afecta sistemul imunitar. Pentru a te asigura că locuința ta este sigură din acest punct de vedere, dă cu aspiratorul de două ori pe săptămână, viguros, inclusiv prin locurile greu accesibile de sub piesele de mobilier sau din colțurile camerelor.
Dacă vrei să te asiguri că elimini praful și germenii în mod eficient, folosește un aspirator modern, cu filtru HEPA și curăță-l după fiecare utilizare.
2. Schimbă așternuturile săptămânal
Transpirația, sebumul, saliva, celulele moarte ale pielii și fluidele corporale sunt doar câteva dintre lucrurile care se aștern pe lenjeria de pat în timp ce dormi. De aceea, este extrem de important să ai suficiente lenjerii de pat și să le schimbi săptămânal.
Poate suna destul de scârbos, dar în țesătura așternuturilor pe care dormi zi de zi se pot găsi chiar și urme de urină sau materii fecale. Pentru a te asigura că acestea au fost igienizate corespunzător, spală-le la temperaturi ridicate și folosește detergenți sau produse de curățare care dezinfectează.
3. Înlocuiește produsele de curățare toxice
Sigur că nu poți renunța la toți detergenții din comerț pentru a-i înlocui cu soluții de curățare precum oțetul sau bicarbonatul de sodiu, dar poți folosi astfel de ingrediente pe care le ai în bucătărie pentru degresarea și curățarea anumitor suprafețe.
În plus, detergenții pe bază de clor sau amoniac pot fi destul de periculoși pentru sănătate. Atunci când îi folosești, aceștia poluează aerul din interiorul locuinței, dar și lacurile și râurile în care se deversează apele menajere. Pentru a evita acest pericol, alege variantele ecologice, fără petrol, biodegradabile și fără fosfați.
Igiena personală și cea a locuinței, dar și alegerile privind stilul de viață pot influența considerabil starea de sănătate. Acordă o atenție deosebită acestor aspecte și corpul tău îți va fi recunoscător.
Sursă foto: Shutterstock