4 boli grave care se pot ascunde în spatele unei banale depresii

Publicat pe 09.11.2017 la 17:21 Actualizat pe 09.11.2017 la 17:34

Un studiu revoluționar publicat de jurnalul medical Neurology a scos la iveală faptul că persoanele care suferă de depresie (diagnosticată clinic) au șanse de două ori mai mari să dezvolte boala Parkinson

Depresia este un simptom timpuriu care poate ascunde sau prezice o boală gravă.

De exemplu, un studiu revoluționar publicat de jurnalul medical Neurology a scos la iveală faptul că persoanele care suferă de depresie (diagnosticată clinic) au șanse de două ori mai mari să dezvolte boala Parkinson.

Mai mult de atât, cu cât este depresia mai severă, cu atât mai mari sunt șansele ca o persoană să dezvolte Parkinson, arată datele studiului. Asta pentru că, a explicat co-autorul studiului, medicul Peter Nordstrom, deținător al unui titlu de doctor și profesor la Universitatea Umea din Suedia, episoadele depresive afectează structura creierului. Apoi, crede profesorul Nordstrom, medicamentele prescrise în tratarea depresiei pot, de asemenea, duce și ele la instalarea unei boli degenerative precum Parkinsonul.

Chiar dacă rezultatele studiului făcut de suedezi nu sunt suficiente pentru a trage o concluzie clara, acestea nu trebuie ignorate. Mai ales că depresia este un semn de alarmă pentru multe alte boli.

Iată care sunt 4 dintre acestea:

1. Demență

Un alt studiu publicat în jurnalul medical Neurology a concluzionat că ar putea să existe o legătură între depresie și demență. Mai mult, autorii acestui studiu au spus că putem considera depresia ca un semn timpuriu de instalarea a acestei boli grave, ce afectează creierul uman. Din nefericire, la fel ca în cazul studiului legat de Parkinson și stările depresive, cercetătorii nu au putut să spună cu certitudine dacă depresia este un semn sau o cauza a bolii. Din fericire, însă, există lucruri pe care le poți faci pentru a ține boli ca demența sau Alzheimer la distanță.

2. Afecțiuni cardiace

Mai multe studii au găsit, din nefericire, o legătură și între depresie și bolile cardiace sau chiar atacurile de cord. Printre acestea, o cercetare efectuată chiar în Norvegia a scos la iveală faptul că persoanele care suferă de depresie severă prezintă un risc cu 40% mai mare de infarct. Și asta pentru că, arată autorii studiului, acești pacienți se confruntă și cu un nivel de stres mai ridicat. Iar hormonii stresului pot afecta și distruge, în ultimă instanță, arterele.

3. Cancer

Încă din anii 1930, medicii au observat o legătură între depresie și diferite forme de cancer - în special cancerul pancreatic. Iar un studiu recent efectuat de cercetătorii de la Universitatea Yale a descoperit că majoritatea pacienților diagnosticați cu cancer la pancreas au experimentat episoade depresive înainte de diagnostic. Autorii studiului făcut de medicii de la Yale, consideră că este posibil ca tumorile pancreatice să elibereze în organismul bolnavului o proteină care blochează receptorii din creier responsabili cu buna dispoziție.

4. Boli tiroidiene

Tiroida este responsabilă cu producția de hormoni și proteine care reglează multe dintre sistemele organismului. Acest organ însă este unul foarte misterios. Studiile au arătat că o tiroidă care funcționează sub sau peste măsură poate fi cauza subțierii părului, a creșterii în greutate sau a faptului că ne este frig tot timpul. Alte studii, și nu puține, leagă problemele tiroidiene de depresie. O cercetare recentă publicată în Journal of Thyroid Research a scos la iveală faptul că oameni diagnosticați cu depresie au probleme cu tiroida și viceversa. Astfel, dacă stările depresive sunt însoțite și de stări de leșin, creșterea în greutate sau alte simptome de ordin fizic, mergi la endocrinolog, pentru că tiroida ar putea fi problema, sugerează studiul.

Așadar, depresia poate fi o afecțiune în sine sau un simptom al unei probleme mai grave. Tocmai de aceea analizele uzuale, de rutina, sunt recomandate anual.

Sursă foto: Shutterstock.com

În articolul

4 boli grave care se pot ascunde în spatele unei banale depresii

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

PARTENERI

Catine.ro
Horoscopul zilei de 29 martie 2024. Vărsătorii pierd sume importante de bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
observatornews.ro
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani: "Am trait în Anglia ca un rege"
a1.ro
Enrique Iglesias a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un clip video cu Ramona Olaru și cu magicianul Robert Tudor
HelloTaste.ro
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Catine
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
useit.ro
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
as.ro
„Să-i fie ţărâna uşoară!” Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
MediCOOL
Câți pași este indicat să faci într-o zi. De ce se recomandă să mergi pe jos mai mult
Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Andreei, studenta ucisă de Mirel în Timișoara. Familia și prietenii și-au luat rămas bun de la ea / VIDEO
DeParinti
Produse cosmetice care pot afecta sănătatea fătului. La ce să fii atentă dacă ești însărcinată
MediCOOL
Fibromul uterin: cauze, simptome și tratament
HelloTaste
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
x